12/06/2020 12/06/2020 Πληθαίνουν τα κρούσματα βανδαλισμών εις βάρος μνημείων και ναών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες δυο περιστατικά ήρθαν να μας θυμίσουν και πάλι το δυσάρεστο αυτό γεγονός το οποίο για ορισμένους φαίνεται να έχει μετατραπεί σε “αγαπημένο άθλημα”, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της να μετατρέψει ένα μνημείο...
12 Ιουνίου, 2020 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2020 - 13:09

Πληθαίνουν τα κρούσματα βανδαλισμών σε μνημεία και ναούς

Διαδώστε:
Πληθαίνουν τα κρούσματα βανδαλισμών σε μνημεία και ναούς

Πληθαίνουν τα κρούσματα βανδαλισμών εις βάρος μνημείων και ναών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες δυο περιστατικά ήρθαν να μας θυμίσουν και πάλι το δυσάρεστο αυτό γεγονός το οποίο για ορισμένους φαίνεται να έχει μετατραπεί σε “αγαπημένο άθλημα”, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της να μετατρέψει ένα μνημείο σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά, σε τζαμί.

Το πρώτο αφορά στο βανδαλισμό της προτομής του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια. Μάλιστα, οι άγνωστοι ή ο άγνωστος που προκάλεσαν τις φθορές ξεπέρασαν κάθε όριο βάφοντας με κόκκινο μαρκαδόρο το πρόσωπο του Αγίου, προκαλώντας οργή και αποτροπιασμό στους κατοίκους της περιοχής.

Σε βεβήλωση προτομής του Χρυσοστόμου Σμύρνης, είχαν προχωρήσει άγνωστοι και έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης.

Το δεύτερο περιστατικό που σημειώθηκε αφορά το μνημείο του ήρωα του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι του Δήμου Οιχαλίας, άγνωστοι έσπασαν τα πλαϊνά μάρμαρα του ανδριάντα ενώ κατέστρεψαν εντελώς και την επιγραφή «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ανδριάντας του θρυλικού Γέρου του Μοριά έχει υποστεί λεηλασία. Τον περασμένο Μάρτιο το γνωστό μνημείο βρίσκεται στην οδό Σταδίου μπροστά από την Παλαιά Βουλή είχε βανδαλιστεί από αγνώστους που είχαν πάρει μέρος σε πορεία για το «προσφυγικό». Οι δράστες είχαν γράψει με μαύρο σπρέι «Σε 100 χρόνια θα σε αντικαταστήσει η Γιάννα Αγγελοπούλου» και λίγο πιο κάτω «Να πεθάνει η Ελλάδα».

Μπογιές και τρικάκια είχε πετάξει ομάδα ατόμων πριν λίγους μήνες και στον Μητροπολιτικό Ναό  Θεσσαλονίκης, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης πέταξαν μπογιές και τρικάκια «ενάντια στον σκοταδισμό και τον εθνικισμό», στις προτομές στον προαύλειο χώρο της Μητρόπολης, επί της οδού Βογατσικού. Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν συλληφθεί τότε δύο νεαροί (24 και 22 ετών) και εις βάρος τους είχε σχηματιστεί δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Στόχος βανδάλων είχε γίνει επίσης πρόσφατα ο ναός του Προφήτη Ηλία στην Άνω Πόλη στη Θεσσαλονίκη. Άγνωστοι είχαν γράψει με μαύρο σπρέι στην εκκλησία «φίλα το χέρι του παπά γεύσου τον θάνατο μετά» αναφερόμενοι στον κορωνοϊό. Παράλληλα όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες, σχημάτισαν και το αναρχικό σύμβολο σε πόρτα της εκκλησίας αλλά και στον τοίχο.

Στόχος βανδαλισμών είχε γίνει τον Απρίλιο του 2019 για άλλη μία φορά το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο είναι τοποθετημένο στην ομώνυμη πλατεία του Ναυπλίου, ενώ την ίδια τύχη έχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση προτομές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνα με τους αγνώστους να κάνουν γκράφιτι πάνω στα μνημεία.

Θλιβερές εικόνες και στη Λέσβο

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά. Στο έλεος ιερόσυλων παραμένουν τα ξωκκλήσια στη Λέσβο. Τους τελευταίους σχεδόν μήνες οι κάτοικοι του νησιού, και κυρίως όσοι μένουν κοντά στην δομή φιλοξενίας της Μόριας, γίνονται μάρτυρες εικόνων που γεννούν θλίψη και οργή.

Σπασμένες Αγίες Τράπεζες, κατεστραμμένα μνήματα, σπασμένοι σταυροί, εμπρησμοί καταστροφές, σε σπάνιες αγιογραφίες, αναποδογυρισμένες εικόνες, περιττώματα, συνθήματα υπέρ του Αλλάχ στους τοίχους συνθέτουν το σκηνικό.

Ταξιάρχης, Αγία Αικατερίνη, Αγιος Γεώργιος, Αγιος Ραφαήλ, είναι μόνο μερικά από τα εκκλησάκια που έχουν βανδαλισθεί το τελευταίο διάστημα.

Είναι θλιβερό θέαμα πάντως να αντικρίζουμε τέτοιες εικόνες σε μια περίοδο που η πατρίδα μας ετοιμάζεται να εορτάσει τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία του 1821. Τα ιερά και τα όσια του Έθνους, εκεί που ομνύει δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, δεν μπορούν να γίνονται έρμαια στις νευρώσεις κάθε ιδεοληπτικού μηδενιστή.

Ανησυχητικά τα κρούσματα και στην Ευρώπη  

Η αντιχριστιανική εχθρότητα «σαρώνει» τη Δυτική Ευρώπη, όπου, κατά τη διάρκεια του 2019, χριστιανικές εκκλησίες και σύμβολα σκόπιμα δέχονταν επιθέσεις καθημερινά.

Το Ινστιτούτο Gatestone ανέλυσε χιλιάδες εκθέσεις εφημερίδων, βιβλία συμβάντων της αστυνομίας, κοινοβουλευτικές έρευνες, αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εξειδικευμένους ιστοχώρους («μπλογκ») από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου 3.000 χριστιανικές εκκλησίες, σχολεία, νεκροταφεία και μνημεία βανδαλίστηκαν, λεηλατήθηκαν ή καταστράφηκαν στην Ευρώπη το 2019 —χρονιά η οποία κοντεύει να γίνει χρονιά ρεκόρ αντιχριστιανικής ιεροσυλίας στην ήπειρο.

Η βία κατά των χριστιανικών σημείων είναι πιο διαδεδομένη στη Γαλλία, όπου εκκλησίες, σχολεία, νεκροταφεία και μνημεία βανδαλίζονται, βεβηλώνονται και καίγονται με μέσο ρυθμό τριών την ημέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Στη Γερμανία, επιθέσεις εναντίον χριστιανικών εκκλησιών συμβαίνουν με μέσο ρυθμό δύο την ημέρα, σύμφωνα με τα βιβλία συμβάντων της αστυνομίας.

Οι περισσότερες επιθέσεις κατά των χριστιανικών μνημείων στην Ευρώπη αφορούν πράξεις βανδαλισμού. Οι πράξεις αυτές συχνά δεν έχουν σαφή αντιχριστιανική πρόθεση, αλλά συνιστούν βεβήλωση και ιεροσυλία όταν στοχεύουν σε αντικείμενα και σύμβολα ιερά στους Χριστιανούς. Από αυστηρά νομική άποψη, τα εγκλήματα αυτά είναι δύσκολο να διωχθούν ως εγκλήματα μίσους: σύμφωνα με τους νόμους των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, οι κατήγοροι πρέπει να αποδείξουν ότι ο βανδαλισμός είχε ως συγκεκριμένο κίνητρο την έχθρα κατά των Χριστιανών ή του χριστιανισμού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων