19/05/2021 19/05/2021 Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων η 19η Μαΐου και την ώρα που οι Έλληνες, σύσσωμοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, θυμούνται τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει προκλητική ανακοίνωση στην οποία μιλά για φρικαλεότητες από πλευράς της Ελλάδας, που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της ιστορίας. Εκατόν δύο (102) χρόνια...
19 Μαΐου, 2021 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2021 - 20:56

Όλη η Ελλάδα τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Διαδώστε:
Όλη η Ελλάδα τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων η 19η Μαΐου και την ώρα που οι Έλληνες, σύσσωμοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, θυμούνται τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει προκλητική ανακοίνωση στην οποία μιλά για φρικαλεότητες από πλευράς της Ελλάδας, που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της ιστορίας.

Εκατόν δύο (102) χρόνια μετά και οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν τις δικές τους φρικαλεότητες…

«Αν και δε πρέπει να ξεχνάμε τις άμεσες φρικαλεότητες που έχει διαπράξει η Ελλάδα σε αυτά τα εδάφη, απορρίπτουμε εντελώς τις αβάσιμες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου του 1919 που αποσκοπούν στη διαστρέβλωση της ιστορίας. Ομοίως καταδικάζουμε τις προσπάθειες των αντι-τουρκικών ομάδων και συμφερόντων να εξαπατήσουν τρίτες χώρες προβάλλοντας τις κατηγορίες εκτός Ελλάδος που δεν έχουν καμία βάση», αναφέρει χαρακτηριστικά η μακροσκελής ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, οι Έλληνες Βουλευτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Απόψε, η πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής θα φωταγωγηθεί με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα. Με την ενέργεια αυτή το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994. ΑΠΕ ΜΠΕ / Βουλή TV.

Επίσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Τιμάμε, σήμερα, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα. Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας», σημειώνει και καταλήγει:

«Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία».

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αλλαγή των Ευζώνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με δύο Πόντιους Εύζωνες που θα αναλάβουν για μία ώρα την τιμητική φρούρηση του μνημείου.  Στις 19:00 θα γίνει και δεύτερη αλλαγή, και έτσι για αρκετά λεπτά πάνω στον Άγνωστο Στρατιώτη θα βρεθούν να αποδίδουν τιμές τέσσερις Εύζωνες με την ποντιακή στολή.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στο twitter σχετικά:

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας:

Επιστολή των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με την οποία ζητούν: «την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνικού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου και προς τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, πλην της ακροδεξιάς, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων «αποτελεί χρέος και καθήκον μας προς την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» και «τους καλούν να εισάγουν σχετική πρόταση ψηφίσματος» το συντομότερο δυνατόν».

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής των ευρωβουλευτών της ΝΔ στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Πρόεδρε,

Αξιότιμοι Επικεφαλής,

Η 19η Μαΐου 2021 σηματοδοτεί την 102η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή, προκειμένου να σας επισημάνουμε την ανάγκη αναγνώρισης αυτής της ιστορικής τραγωδίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έγινε κυρίως μεταξύ 1914-1919, την ίδια χρονική περίοδο με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία αναγνωρίστηκε στην 100η επέτειό της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2015.

Αποτελεί χρέος και καθήκον μας προς την ευρωπαϊκή ιστορία να αναγνωρίσουμε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Επομένως, σας παροτρύνουμε να εισάγετε πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού το συντομότερο δυνατό».

«Honorable President,

Honorable Chairs,

The 19th of May 2021 marks the 102nd year since the Pontian Genocide. We are extending this letter to you, bringing into your consideration the need for the European Parliament to officially recognize this historic tragedy.

The genocide of the Pontians occurred mainly between 1914 and 1919, during the same time period as the Armenian Genocide. The Armenian Genocide was recognized on its 100thanniversary by the European Parliament in 2015.

It is our duty towards European history to recognize the genocide of the Pontians without further delay.

We therefore urge you to proceed with introducing a motion for a resolution on the recognition of the Pontian Genocide as early as possible».

Αλ. Τσίπρας: Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας. Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς». «Οφείλουμε, ενωμένοι», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και τον διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».

Με αναμμένα κεράκια στη Μνήμη των θυμάτων

Η πανελλήνια ομοσπονδία ποντιακών συλλόγων αποτίοντας φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, αναδεικνύοντας μάλιστα και τη συμβολή των Ποντίων στην Επανάσταση του 1821 μιας και φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξή της, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης εκδήλωση μνήμης στο πάρκο της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. Τοποθέτησε μάλιστα στο έδαφος αναμμένα κεράκια, «συνδέοντας» το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη με το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και με το επίσης κοντινό μνημείο των Αρμενίων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέας Ιωνίας: «Η Γενοκτονία σημάδεψε τραυματικά την παγκόσμια ιστορία»

Μήνυμα για την Γενοκτονία των Ποντίων έστειλε και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία.

«Τετάρτη 19 Μαΐου σήμερα και ο απανταχού Ελληνισμός αποτίει τον επιβαλλόμενο φόρο τιμής και μνήμης στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, που έχασαν την ζωή τους και εκδιώχθηκαν με βίαιο τρόπο από τις πατρογονικές τους εστίες, πέφτοντας θύματα μιας απάνθρωπης και διεστραμμένης τουρκικής πολιτικής», αναφέρει στην αρχή του μηνύματός του ο Σεβασμιώτατος.

Ο Σεβασμιώτατος τονίζει ότι «η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αν και προκλητικά αποσιωπήθηκε ή και παραποιήθηκε από πολιτικές συνιστώσες στο όνομα κάποιων υποτιθέμενων δημοκρατικών συμφερόντων, σημάδεψε τραυματικά την παγκόσμια ιστορία, αφού η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα στυγερό έγκλημα κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «οφείλουμε ως λαός να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική αλήθεια, όχι µόνο για να µας θυµίζει, αλλά κυρίως για να μας διδάσκει ότι οφείλουμε ως χριστιανοί να αντιστεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους µισαλλοδοξία, ξενοφοβία, διάκριση ή ρατσισµό».

«Προσευχόμαστε στον Πανοικτήρμονα Θεό να αναπαύσει τις αδικοχαμένες ψυχές των αειμνήστων Ποντίων αδελφών μας και να επουλώσει ταχύτερα τις ανοικτές πληγές του εθνικού παρελθόντος», καταλήγει.

Πάτρα: Το μήνυμα του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και ενώπιον του Σταυρού του Πρωτοκλήτου, όπου κάθε Τρίτη τελείται ο Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί προς τον Ιδρυτή της των Πατρέων Εκκλησίας, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, για τον μαρτυρικό ποντιακό Ελληνισμό και τον πολύπαθο εσταυρωμένο και αιματοποτισμένο Πόντο, που γεύτηκε την τουρκική θηριωδία και βαρβαρότητα, που υπέστη μύρια όσα βάσανα, μαρτύρια, σφαγές, πορείες και κάτεργα θανάτου, εκτοπισμούς και ξεριζωμούς. Μίλησε για τις 353.000 και πλέον θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, για τις καταστροφές των Μονών, αλλά και των μνημείων θρησκευτικού και γενικώτερου πολιτισμού. Για τα εγκλήματα που έκαναν οι Νεότουρκοι και τα συνέχισε το κεμαλικό καθεστώς.

Με την ευκαιρία της 19ης Μαΐου, που είναι αφιερωμένη στην Γενοκτονία του Πόντου κατ’ έτος, μετέφερε με τον λόγο του νοερά το Εκκλησίασμα και τους πολλούς που συμμετέχουν στις Ακολουθίες, από όπου ευρίσκονται, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού και Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, στην αγιασμένη γη του Πόντου, που κράτησε επί αιώνες στην αγία αγκάλη τους, το θαυματουργό και περίπυστο εικόνισμα της Παναγιάς της Σουμελά και τα άλλα θαυματουργά Εικονίσματα και τα μαρτυρικά και οσιακά Λείψανα των Αγίων.

Στη γη που γέννησε και ανέθρεψε Αγίους και Μάρτυρας και κράτησε τα ζώπυρα του Γένους και την Ελληνορθόδοξη παράδοση ατόφια.

Μίλησε για τους ξεριζωμένους που έφτασαν στην μητέρα Ελλάδα κυρίως στη Μακεδονία, όπου με κέντρο το πανσεβάσμιο Εικόνισμα της Παναγιάς της Σουμελά στο Βέρμιο, κοσμούν την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο, με την αφοσίωσή του στην Ορθόδοξη πίστη και στα απαράγραπτα εθνικά δίκαια και τα ιδεώδη της μαρτυρικής φυλής και του Γένους μας.

Ακόμη έκαμε λόγο για τους Ποντίους αδελφούς μας και τους εκγόνους των που εφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην γη της Αχαίας και παρά τις δύσκολες και αντίξοες, τότε, συνθήκες απετέλεσαν την ιερά ζύμη που επηρέασε με την ευσέβεια και την εργατικότητά τους, την ευγένεια και το φιλοπρόοδο του χαρακτήρα τους, όλον το φύραμα. Σημειωτέον, ότι εκτός από τους αδελφούς μας Ποντιακής καταγωγής οι οποίοι εγκαταβιούν στην Πάτρα και σε άλλα μέρη της Αχαίας, έχομε στην Μητρόπολη Πατρών, το αμιγές χωριό των Ποντίων αδελφών μας, τον Απιδεώνα, όπου ιδιαιτέρως τιμάται ο Άγιος ένδοξος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος και τηρούνται όλες οι παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, τις θυσίες, τα μαρτύρια, και τους διωγμούς που υπέστησαν οι μάρτυρες αδελφοί μας του Πόντου και ως Πολιτεία, αλλά και ως Εκκλησία, να διατηρούμε στην επικαιρότητα το γεγονός αυτό, της γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος του Ποντιακού Ελληνισμού, ώστε διεθνώς να τύχη της επιβαλλομένης αναγνωρίσεως και να καταδικασθή η Τουρκική βαρβαρότητα, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στην Κομοτηνή, σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 και ώρα 19.00 στο Μνημείο του Μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατόπιν Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου Τέλεση θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Η Ιερά Μητρόπολη Δράμας σήμερα, 19.05.2021, παραθέτει τα θλιβερά γεγονότα:

19 Μαΐου

(Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού)

1821          Οι τούρκοι απαγχονίζουν τον Επίσκοπο Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη και τον διδάσκαλο Καλλίνικο από την Βέροια, πρωτομάρτυρες της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821.

1913          Υπογράφεται στην Θεσσαλονίκη συνθήκη Ελληνοσερβικής συμμαχίας.

1919          Ο Κεμάλ φθάνει στην Αμισό του Πόντου, δήθεν για να πειθαρχήσει στασιάζοντες κατά του σουλτάνου τούρκους αξιωματικούς. Ξεκινά η αγριότερη περίοδος της γενοκτονίας των Ποντίων (353.000 θύματα).

1919          Το I/38 Τάγμα Ευζώνων απελευθερώνει το Οδεμήσιο Μ. Ασίας.

1920          Η XII Μεραρχία (Ξάνθης) απελευθερώνει το Διδυμότειχο.

1945          Οι Ελληνικές αρχές εισέρχονται στα Χανιά και λήγει η γερμανική

κατοχή τους.

Ο Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Η πρόσφατη επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι καμία προσπάθεια για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας δεν είναι χαμένη, παρά μόνον αν την εγκαταλείψουν αυτοί που έχουν ευθύνη να την φέρουν εις πέρας». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας(Δ.Σ.Ο.), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη σημερινή ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το οθωμανικό κράτος.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής στη δήλωσή του επισημαίνει ότι:

«η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, όπως και όλων των Χριστιανών της Ανατολής, ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου που στόχευε στην εξάλειψη του χριστιανικού στοιχείου από τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας. Σε αυτό το μακάβριο εγχείρημα είχαν συμμετοχή και δήθεν χριστιανικές δυνάμεις, ενώ και μετά την τέλεσή του επικράτησαν τα ιδιοτελή συμφέροντα των κρατών έναντι της δικαιοσύνης. Αυτή, όμως, η στάση επέτρεψε την επανάληψη της Γενοκτονίας, αυτή τη φορά εκ μέρους των ναζιστών, με θύματα εκατομμύρια Εβραίους, στο Ολοκαύτωμα. Αυτή η αναντίρρητη ιστορική αλήθεια οφείλει να λειτουργήσει αφυπνιστικά σε όσους ακόμη διεθνείς παράγοντες εξακολουθούν να παραμερίζουν το χρέος τους έναντι της αλήθειας και να μην πιέζουν την Τουρκία, ως χώρα που έχει την ευθύνη να αναγνωρίσει την Γενοκτονία. Η στάση αποσιώπησης είναι που επιτρέπει στην Άγκυρα όχι μόνον να μην πράττει το αυτονόητο αλλά και να απειλεί ευθέως τις γειτονικές της χώρες, προβάλλοντας αναθεωρητικά αφηγήματα. 

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Μπάιντεν προσδίδει μια νέα δυναμική στην προσπάθεια όλων όσοι συνεχίζουν για χρόνια να εργάζονται για την ενημέρωση της διεθνούς γνώμης για την Γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων. Τα πρόσφατα γεγονότα μας γεμίζουν ελπίδα ότι η ημέρα της διεθνούς αναγνώρισης δεν είναι μακριά.

Αυτό είναι το χρέος μας προς όλα τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και τους πρόσφυγες προγόνους μας που άφησαν εστίες 3.000 ετών, φάρους πολιτισμού και παιδείας στην Ανατολή, για να καταφύγουν στην Ελλάδα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή από το μηδέν».

Στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Με μια σεμνή τελετή επιμνημόσυνης δέησης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, τιμήθηκαν σήμερα τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Της Του Θεού Σοφίας, Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Βογιατζή μαζί με τον διάκονο π. Αλέξανδρο Νικολόγιου.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου , ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης και Κατερίνα Νοτοπούλου και η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου.

Στην συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Τέλος, με την συνοδεία της ποντιακής λύρας ακούστηκαν ποιήματα και ποντιακά τραγούδια.

ΑΠΘ: Στόχος η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας

Το διαρκές χρέος διατήρησης της ιστορικής μνήμης επισημαίνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Η μνήμη της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού λειτουργεί ακόμη ως μια διαρκής υπενθύμιση, όχι μόνο για τους απανταχού Έλληνες αλλά για όλους τους πολίτες του κόσμου, της ανάγκης για σεβασμό, δικαιοσύνη και ειρήνη», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ στο μήνυμά του, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο, μέσα από δράσεις που υλοποιεί, στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας

«Ήδη, από το 2017 λειτουργεί στο ΑΠΘ η Έδρα Ποντιακών Σπουδών, ενώ έχει συσταθεί και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου, με στόχο τη διεπιστημονική μελέτη και την έρευνα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των Ελλήνων του Πόντου και τη διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», συμπλήρωσε.

Σε κλίμα συγκίνησης το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας στην Καλαμαριά

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τέταρτη 19 Μαϊου, στη Μητρόπολη Καλαμαριάς το καθιερωμένο, από το 1995, μνημόσυνο των αδικώ θανάτω απολεσθέντων Ποντίων προγόνων μας και της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού των 353.000 αγρίως και αδίκως σφαγιασθέντων από τη σπάθη των Τούρκων.

Της Θείας Λειτουργίας και του ιερού μνημοσύνου προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς και εκπρόσωποι της Αδελφότητος Κρωμναίων. Μετά το πέρας του μνημοσύνου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων ενώπιον της προτομής του από Μητροπολίτου Τραπεζούντος, Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσάνθου.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς με τους Εκπροσωπους της Αδελφότητος Κρωμναίων μετέβησαν στη προκυμαία της Νέας Κρήνης, όπου κατέθεσαν στεφάνια και άνθη στη μνήμη των αδικοχαμένων Ποντίων αδελφών και προγόνων.

Θεσσαλονίκη – Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος/ Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης, ope.gr

Έχοντας στα χέρια του το «κλειδί» ενός Δήμου με πάρα πολλούς Πόντιους, που είναι γνωστός και για το πανηγύρι του στα Σούρμενα, ο δήμαρχος του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, στέλνει το μήνυμά του για την Γενοκτονία των Ποντίων με αφορμή την μαύρη επέτειο των 102 ετών από την ημέρα που ξεκίνησε η δεύτερη φάση της.

Τιμούμε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ!

ΔΙEKΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Το έγκλημα της Γενοκτονίας ανήκει στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έτσι όπως καθορίζεται το 1948 από την σύμβαση του Ο.Η.Ε ο ακριβής ορισμός έχει ως εξής : Γενοκτονία σημαίνει πράξεις που έγιναν με πρόθεση την εξόντωση , εν όλω ή εν μέρει , οποιασδήποτε εθνικής , εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

1η Πράξη ο φόνος μελών της ομάδας.

2η Η πρόκληση σοβαρής σωματικής ή πνευματικής βλάβης σε μέλη της.

3η Η εσκεμμένη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που αποσκοπούν στο να επιφέρουν την φυσική καταστροφή της, εν όλω ή εν γένει.

4η Η επιβολή μέτρων με σκοπό την παρεμπόδιση των γεννήσεων μέσα στην ομάδα.

5η Η βίαιη μετακίνηση παιδιών από μια ομάδα σε άλλη.

Πόντος η πιο βασανισμένη και καταπιεσμένη από την Τούρκικη βαρβαρότητα περιοχή. Ίσως η μόνη στον κόσμο όπου και σήμερα ο Χριστιανός πρέπει να είναι Κρυπτοχριστιανός για να μην έχει προβλήματα. Τόπος όπου στον 20ο αιώνα υλοποιήθηκε από τους Τούρκους η πρωτοφανούς βαρβαρότητας Γενοκτονία κατά των Ελλήνων. Από το 1916 έως το 1923 εκατοντάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα και άντρες δολοφονήθηκαν ή εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες. Περίπου ο μισός επίσημα καταγεγραμμένος Ελληνικός πληθυσμός. Ήταν Έλληνες και Χριστιανοί γι’ αυτό έπρεπε να αφανιστούν. 19η Μαϊου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ ο επονομαζόμενος Αττατούρκ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα για να αποτελειώσει το δεύτερο στάδιο της Γενοκτονίας. Επισήμως 353.000 νεκροί. Όσοι σώθηκαν τους βρίσκουμε τα επόμενα χρόνια σε άλλες χώρες.

Το μεγαλύτερο τμήμα ενσωματώθηκε στον απελευθερωμένο Ελλαδικό χώρο και συμβάλει σημαντικά στην πορεία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.

Το Σεπτέμβριο του 1922 συνήλθε η συνδιάσκεψη της Λοζάνης και αποφασίστηκε ανάμεσα στα άλλα και η ανταλλαγή των πληθυσμών. Ανταλλαγή των πληθυσμών….. πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβεται το απέραντο δράμα ενός ολόκληρου λαού με ιστορία 3.000 χρόνων που αγωνίστηκε και έγινε η κύρια οικονομική και πολιτιστική δύναμη της περιοχής .

Τώρα ξεριζωνόταν βίαια αφήνοντας πίσω του:

6 Μητροπόλεις, 11 Πόλεις, 41 Κωμοπόλεις,1.013 Χωριά, 1.131 Ναούς, 22 Μονές, 1.057 Εκπαιδευτήρια, 27 Σωματεία,1.459 Ιερωμένους,1.236 Εκπαιδευτικούς.

353.000 Θύματα.

Αυτά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Αυτό μας το ζητούν 353.000 τρομαγμένες ψυχές κατά το πλείστον αλειτούργητων και άταφων προγόνων μας, θύματα μιας γενοκτονίας που εμπνεύστηκαν οι Νεότουρκοι και ολοκλήρωσαν οι Κεμαλικοί .

Η Τουρκία , το Κεμαλικό καθεστώς , το κακομαθημένο παιδί της ευρύτερης περιοχής δεν υποχρεώθηκε πότε να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει. Ως μόρφωμα αποτελούσε και αποτελεί όχι μόνο τον τρομοκράτη αλλά και τον καταστροφέα των πολιτισμών πάντα με τις πλάτες των ισχυρών.

Στην Ελλάδα οι κυβερνητικές πολιτικές χρόνια τώρα σύρονται από την μία ως χαλί και την άλλη ως δεκανίκι της Τουρκίας από συμφέροντα τρίτων ισχυρών κρατών. Η σκόπιμη υποβάθμιση της απόκρυψης της Γενοκτονίας ταυτίζεται με συνειδητή μειοδοσία και βάναυση προσβολή της μνήμης των μαρτυρικών θυμάτων. Μετά από διατεταγμένη Λήθη 7 δεκαετιών το 1994 η Κυπριακή βουλή και η ολομέλεια της Ελληνικής βουλής ορίζουν τη 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κάθε χρόνο την ήμερα αυτή εκπληρώνουμε ένα ηθικό , ιστορικό και εθνικό καθήκον. Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και διεκδικούμε αγωνιστικά τη διεθνή αναγνώρισή της.

Ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος Ποντιακός Ελληνισμός, ζωντανό κομμάτι του οικουμενικού Ελληνισμού θα αγωνιστεί συντονισμένα με κάθε νόμιμο και θεμιτό μέσο για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Εμείς οι απόγονοι τους ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και θα είμαστε πάντα η δυνατή φωνή που ζητά δικαίωση.

19 Μαΐου Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Διεκδικούμε τον χώρο στον οποίο θα αναγείρουμε το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων εντός του πρ. Αεροδρομίου.

 

ΦΩΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ – ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων