06/04/2022 06/04/2022 Η Ελλάδα υπέρμαχος της διάτρησης του status quo του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Το θέμα της κατάληψης του Little Petra τέθηκε στη Τριμερή Συνάντηση – Ανησυχία για τις εξελίξεις εν όψει Πάσχα  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Το θέμα της κατάληψης του ξενοδοχείου Little Petra, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ από την επικοιστική οργάνωση...
06 Απριλίου, 2022 - 8:21
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2022 - 8:26

Προτεραιότητα της Ελλάδας η διατήρηση του status quo του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Στη Τριμερή το ζήτημα της κατάληψης του Little Petra

Διαδώστε:
Προτεραιότητα της Ελλάδας η διατήρηση του status quo του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Στη Τριμερή το ζήτημα της κατάληψης του Little Petra

Η Ελλάδα υπέρμαχος της διάτρησης του status quo του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων – Το θέμα της κατάληψης του Little Petra τέθηκε στη Τριμερή Συνάντηση – Ανησυχία για τις εξελίξεις εν όψει Πάσχα 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Το θέμα της κατάληψης του ξενοδοχείου Little Petra, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ από την επικοιστική οργάνωση Ateret Kohanim, εξέλιξη η οποία έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους χριστιανούς της Αγίας Γης, έθεσε επί τάπητος στη χθεσινή Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ύστερα από την επικοινωνία την οποία είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γαΐρ Λαπίντ, όταν ξέσπασε το ζήτημα, ο κ. Δένδιας έθεσε εκ νέου την ανησυχία της χώρας μας για τις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ καθώς οι ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν και η ανάγκη να βρεθεί λύση κορυφώνεται. Κάτι άλλωστε που προσδοκά και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο θεωρεί καταλύτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος την Ελληνική Κυβέρνηση. Σε μία περίοδο μάλιστα που οι σχέσεις τη χώρα του Ισραήλ είναι άριστες.

Οι προτεραιότητες της Ελλάδας και η ανησυχία για το Πάσχα

Σε κοινές δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε αρχικά πως οι τρεις χώρες έχουν κοινή αντίληψη των περιφερειακών προκλήσεων και της προέλευσής τους και γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουν ότι η εταιρική αυτή σχέση έχει μια σημαντική δυναμική.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει τις «ανησυχητικές εξελίξεις» στη χριστιανική περιοχή της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ μετά την παράνομη κατάληψη του ξενοδοχείου Little Petra. Η ενέργεια αυτή δείχνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ψηλά στην ατζέντα του ο τρέχον αυτό ζήτημα και προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην παράνομη κατάληψη.

“Έθεσα τις ανησυχητικές εξελίξεις στη χριστιανική συνοικία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Μετά την παράνομη κατάληψη του ξενοδοχείου Little Petra, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ, από μέλη εποικιστικής οργάνωσης. Η προστασία των δικαιωμάτων των χώρων λατρείας, των Ιερών Προσκυνημάτων, των Ιδρυμάτων και της περιουσίας, καθώς και η διατήρηση του status quo του Ελληνικού Πατριαρχείου αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Φοβόμαστε ότι αυτό το ζήτημα, εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να επιδεινωθεί και να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ενόψει του Πάσχα”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας.

Η Τριμερής Συνάντηση έγινε σε συνέχεια της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκτός από τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Νέα παρέμβαση – Απειλεί για την ύπαρξη των Χριστιανών

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ηχηρή παρέμβαση του Πατριάρχη κ.κ. Θεοφίλου την περασμένη εβδομάδα προς τους καταληψίες να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο και να το επιστρέψουν στο νόμιμο ιδιοκτήτη του, ήρθε νέα παρέμβαση από τους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών με γραπτή δήλωσή τους.

“Η κατάληψη του ξενοδοχείου Little Petra από την ριζοσπαστική, εξτρεμιστική ομάδα Ateret Cohamim απειλεί την ύπαρξη των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ, και την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων της περιοχής” τονίζουν συμπληρώνοντας ότι “οι Πατριάρχες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις παράνομες δράσεις των εξτρεμιστών, οι οποίοι προβαίνουν σε εκβιασμούς και βιαιότητες. Με την κατάληψη της ιδιοκτησίας της ορθόδοξης εκκλησίας, η εποικιστική οργάνωση Ateret Cohamim διέπραξε το ποινικό αδίκημα της διάρρηξης και καταπάτησης ιδιοκτησίας”.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ – Ιερουσαλήμ: Οι πράξεις βίας δεν μπορούν να επιφέρουν την ειρήνη – Νέα καταδίκη για την κατάληψη από την Ateret Cohanim

Διαπραγματεύσεις καλής πίστης με την κυβέρνηση του Ισραήλ

Το θέμα αυτό παρακολουθεί στενά από την αρχή το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο να τονίζει σε συνάντηση που είχε με Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης αυτής η οποία έχει πυροδοτήσει εντάσεις στην Αγία Γη λίγες μόνες εβδομάδες πριν το Άγιο Πάσχα.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης με την Ισραηλινή κυβέρνηση, για να διευθετήσει το καθεστώς αυτών των περιουσιακών στοιχείων της Χριστιανικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στην διαδρομή των Χριστιανών προσκυνητών. Μάλιστα όπως είχε αναφέρει και στη δήλωσή του λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κατάληψη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος “μέσω της επιτροπής με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Elazer Stern μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα δεδομένα επί τόπου στη Χριστιανική Συνοικία, όσο αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ενέργειες του Ateret Cohanim αυτήν την εβδομάδα παραβιάζουν αυτήν τη διαβεβαίωση”. Σύμφωνα με τον  Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας κατά την κατάληψη της περιουσίας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του ξενοδοχείου Little Petra, η Ateret Cohanim “έχει διαπράξει εγκληματικές πράξεις διάρρηξης και καταπάτησης” ενώ επισημαίνει ότι “ενεργούν σαν να είναι υπεράνω του νόμου, χωρίς φόβο για συνέπειες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο Αρχηγός ΓΕΑ

Ιεροσολύμων: Αποφασιστική η συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης

Ιεροσολύμων προς οργάνωση Ateret Kohanim: “Φύγετε από την κληρονομιά μας” – Απειλείται η “προσκυνηματική οδός” και η ειρήνη στην Αγία Γη

Φωτογραφίες: Υπουργείο Εξωτερικών, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων