12/08/2020 12/08/2020 Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις πλέει εντός των ορίων της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού...
12 Αυγούστου, 2020 - 14:05
Τελευταία ενημέρωση: 12/08/2020 - 17:53

Ραγδαίες εξελίξεις: Την Παρασκευή το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. και η συνάντηση Δένδια με Πομπέο- Νέα παιχνίδια με την Αμμόχωστο

Διαδώστε:
Ραγδαίες εξελίξεις: Την Παρασκευή το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. και η συνάντηση Δένδια με Πομπέο- Νέα παιχνίδια με την Αμμόχωστο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις πλέει εντός των ορίων της παράνομης τουρκικής NAVTEX.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα της Αθήνας, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτης μεθαύριο Παρασκευή

Οπως έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, οι προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και η κατάσταση στον Λίβανο.

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα, την ίδια ημέρα, ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

 

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi), είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη στενή διμερή συνεργασία και την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει, με ανακοίνωσή της, πως το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, σημειώνοντας επίσης πως παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani). Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκαν διμερή θέματα και η τουρκική παραβατικότητα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Ταυτόχρονα, σήμερα μίλησε στο Πρακτορείο Reuters ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. Διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα.

 

 

Επαναφέρουν το θέμα τη Αμμοχώστου

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου αναφέρουν ότι η υλοποίηση των σχεδιασμών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου βρίσκεται στην τελική ευθεία, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το θέμα απασχόλησε την επίσκεψη του ψευδοπρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ στην Τουρκία κατά την οποία φέρεται να έλαβε τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης.
Το άνοιγμα των Βαρωσίων αποτελεί και το κύριο θέμα στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης στα κατεχόμενα.

«Θα δώσουμε τα Βαρώσια στην ανθρωπότητα» δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας ότι οι διεργασίες για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.

 

 

Ο Ερσίν Τατάρ πρόσθεσε ότι «μια τέτοια μεγάλη περιοχή δεν είναι εύκολο να την ανοίξεις μονομιάς, αυτό θα γίνει σταδιακά» και πρόσθεσε ότι στην «πρωθυπουργία» οι προετοιμασίες και οι διεργασίες έχουν εντατικοποιηθεί.

Κατά τον ίδιο «θα προβούμε σε μια πρωτοβουλία προχωρώντας στο άνοιγμα (του Βαρωσιού) το οποίο θα εξηγήσουμε στη διεθνή κοινότητα, τους ενδιαφερόμενους και το ΕΔΑΔ. Μια πόλη που είναι κλειστή εδώ και 46 χρόνια θα την δώσουμε στην ανθρωπότητα, την χώρα μας, την Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα έχει οφέλη όχι μόνο πολιτικά, αλλά κοινωνικο-οικονομικά. Με το άνοιγμα αυτό θα οδηγήσουμε το Κυπριακό σε ένα άλλο σημείο, όπως και την οικονομική μας κατάσταση».

 

 

Είναι μάταιο, συνέχισε, να προσπαθούν Ελλάδα και Ε/κ να κάνουν κάτι με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, γιατί δεν πρόκειται η ε/κ πλευρά να φτάσει πουθενά ενεργώντας ως να έχει μόνο αυτή την κυριαρχία ολόκληρου του νησιού και χωρίς να υπολογίζουν την Τουρκία και το ψευδοκράτος. «Ο τ/κ λαός έχει σε αυτό νησί τα ίδια δικαιώματα με τους Ε/κ. Όποιος το παραβλέπει αυτό, όπως έγινε στο παρελθόν, και τώρα θα απογοητευτεί».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων