30/10/2020 30/10/2020 Τους νεκρούς που άφησε πίσω του ο σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου, θρηνούν Σάμος και Σμύρνη. Την  οδύνη τους για το χαμό των δυο παιδιών στο Βαθύ, ύστερα από κατάρρευση τοίχου, εξέφρασαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  κ.κ. Ιερώνυμος, όσο και...
30 Οκτωβρίου, 2020 - 20:44
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2020 - 21:02

Σάμος και Σμύρνη θρηνούν τα θύματα του φονικού σεισμού – Οδύνη για τον χαμό των δυο μαθητών στο Βαθύ από Εκκλησία και Πολιτεία

Διαδώστε:
Σάμος και Σμύρνη θρηνούν τα θύματα του φονικού σεισμού – Οδύνη για τον χαμό των δυο μαθητών στο Βαθύ από Εκκλησία και Πολιτεία

Τους νεκρούς που άφησε πίσω του ο σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου, θρηνούν Σάμος και Σμύρνη.

Την  οδύνη τους για το χαμό των δυο παιδιών στο Βαθύ, ύστερα από κατάρρευση τοίχου, εξέφρασαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  κ.κ. Ιερώνυμος, όσο και η πολιτεία μέσω της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας., ενώ την προσευχή τους ενισχύουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπός Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές. Εικόνες που μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση δείχνουν πολυκατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί.

Ζημιές σε κτίρια στη Σάμο προκάλεσε ο ισχυρός σημερινός σεισμός, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί. Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο. Στο νησί βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο για την καταγραφή της κατάστασης.

Από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο ακριτικό νησί, ενώ κατέρρευσε ένα μεγάλο τμήμα του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι.

ΔΕΙΤΕ – ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ: Ανεπανόρθωτες καταστροφές στον Ι.Ν. Κοιμ. Θεοτόκου (ΦΩΤΟ)

Νεκρά δυο παιδιά στο Βαθύ – 12 νεκροί στη Σμύρνη 

Δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, ανασύρθηκαν νεκρά, από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου. Συγκεκριμένα τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε. Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία έχει αποστείλει μηνύματα μέσω του 112 προειδοποιώντας τους πολίτες να μην πλησιάζουν παλιά κτίρια.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 522 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,7 βαθμών στο Αιγαίο, που ταρακούνησε τη Σμύρνη, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας.

Τουλάχιστον 144 μετασεισμοί, εκ των οποίων 21 άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τον σεισμό, είπε ο Μουράτ Κουρούμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «1.227 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης επιχειρούν στην περιοχή», ανέφερε ο Κουρούμ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως 8 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ άλλοι 5 υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Η προσευχή της Εκκλησίας

Τη συμπαράσταση και τη συμπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τους σεισμοπλήκτους της Σμύρνης και της Σάμου, αλλά και των γειτονικών περιοχών οι οποίες επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε βόρεια της Σάμου, εκφράζει η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επικοινώνησε νωρίτερα με τους Σεβ. Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο και Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτές τις δύσκολες ώρες της δοκιμασίας για τους δύο γειτονικούς λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας, προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, για την αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών και την ανακούφιση όλων των πληγέντων. Εύχεται, ο Κύριός μας να ενισχύει τις αρμόδιες Κρατικές και τοπικές αρχές στο έργο τους, και ιδιαιτέρως τα σωστικά συνεργεία στη Σμύρνη, τα οποία αγωνίζονται να εντοπίσουν και να διασώσουν εγκλωβισμένους σε κτίρια που κατέρρευσαν.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον αδόκητο χαμό των δύο μαθητών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την ακριτική μας Σάμο. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους και να δίδει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους. Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος. Είθε να μην υπάρξουν άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών και η μεγάλη δοκιμασία των συνανθρώπων μας να λάβει τέλος το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος στέκεται αρωγός στους εμπερίστατους αδελφούς μας στη Σάμο και ήδη επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο για να του εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του. Έθεσε, μάλιστα, στη διάθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και της Πολιτείας όλες τις δομές του φιλανθρωπικού και κοινωνικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

Στο φονικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τη Σμύρνη αναφέρθηκε με ανάρτησή του και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.  Ελπιδοφόρος. Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει πως οι φυσικές καταστροφές θυμίζουν την ανθρώπινη αδυναμία μας υπογραμμίζοντας πως οι προσευχές όλων μας είναι σε Σάμο και Σμύρνη.

«Οι προσευχές μας συνοδεύουν όσους επλήγησαν από το σεισμό σε Ελλάδα και Τουρκία – ειδικά Σάμο και Σμύρνη. Οι φυσικές καταστροφές θυμίζουν την ανθρώπινη αδυναμία μας, και τη συμμετοχή του ενός στον πόνο του άλλου. Ας χαρίζει σε όλους ο Θεός το έλεός Του, παρηγοριά και ανακούφιση», γράφει.

Οδύνη για το χαμό των δυο μαθητών στο Βαθύ

Την οδύνη τους για την τραγική απώλεια των δυο μαθητών στο Βαθύ εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζει την οδύνη της τονίζοντας ότι «η ανθρώπινη τραγωδία δεν γνωρίζει σύνορα». Παράλληλα, σημειώνει «ευχή μας είναι οι λιγότερες δυνατές απώλειες και καθήκον μας η άμεση στήριξη του νησιού».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter για την απώλεια των δυο παιδιών στη Σάμο:

«Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν όσα νιώθει κανείς απέναντι στην απώλεια παιδιών. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειές τους και στον αβάσταχτο πόνο που βιώνουν στη δοκιμαζόμενη Σάμο. Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Συντετριμμένη από το χαμό των δυο μαθητών στο Βαθύ της Σάμου, συνέπεια της κατάρρευσης τοίχους από την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου, δηλώνει σε ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

«Είμαι συντετριμμένη από τον τραγικό χαμό δύο μαθητών από το σεισμό της Σάμου. Οι μαθητές ήταν καθ’ οδόν για το σπίτι τους όταν καταπλακώθηκαν από έναν τοίχο. Τα λόγια φτωχά. Οι σκέψεις μας με τις οικογένειες των παιδιών. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε οικείους, φίλους, συμμαθητές», γράφει.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο twitter αναφέρθηκε στο γεγονός ενώ ενημέρωσε πως η προγραμματισμένη ανακοίνωση των νέων μέτρων για τον κορωνοϊο, η οποία θα γινόταν σήμερα το μεσημέρι, μεταφέρθηκε για αύριο στις 10το πρωί.

«Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαιτίας του σεισμού μετέφερε το διάγγελμα για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας για τις 10 το πρωί του Σαββάτου.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν σχετικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε και τη Σμύρνη.

«Μόλις κάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τις τραγικές απώλειες ζωής από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες μας. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, ετούτες τις στιγμές οι άνθρωποι των δύο χωρών είναι ανάγκη να σταθούν μαζί» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα το απόγευμα οι δύο ηγέτες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο πρόεδρο μετά τον θανατηφόρο, και για τις δύο χώρες, σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο.

Απαντώντας σε tweet του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

“Ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. Προσφέρω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους μου και εκ μέρους του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή”, ήταν η ανάρτηση του προέδρου Ερντογάν.

Ζημιές σε μνημεία και μουσεία από τον σεισμό

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, η ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Σάμου προκάλεσε ζημίες στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου.

Στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνήσθησαν στην θάλασσα.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά.

Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως.

Στην Ικαρία, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, δημιουργήθηκαν μικρές ρωγμές. Ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε είναι μόνη απώλεια.

Στην Χίο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις σε Σάμο, Ικαρία και Χίο

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον ισχυρό σεισμό βορειοδυτικά της Σάμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα μηχανήματα μηχανικού του στρατού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης ενώ παραμένει ένα αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα δύο ωρών έχει τεθεί ένα αρματαγωγό στη Σαλαμίνα ενώ σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί ένα αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και δύο ελικόπτερα CH-47 στο αεροδρόμιο Μεγάρων.

Σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί, επίσης, οι ομάδες «Δευκαλίων» (με διασώστες και εκπαιδευμένους σκύλους) του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας.

Έως τώρα δεν υπάρχουν τραυματισμοί στρατιωτικού προσωπικού ενώ δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε warning navtex για τσουνάμι στο Αιγαίο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα του στρατού ξηράς και της πολεμικής αεροπορίας προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο – Δύο νεκρά παιδιά στο Βαθύ – Κατέρρευσε τμήμα της εκκλησίας στο Καρλόβασι

Σμύρνη: Κατέρρευσαν κτήρια – Μίνι τσουνάμι – 12 νεκροί

Βίντεο – Η στιγμή που καταρρέει κτήριο στη Σμύρνη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων