18/02/2022 18/02/2022 Σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου 1909, γεννήθηκε στο Αϊδίνι η Διδώ Παππά-Σωτηρίου, μεγαλύτερη αδελφή της Έλλης Παππά. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθαν ως πρόσφυγες στον Πειραιά και κατόπιν εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου σπούδασε γαλλική φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη. Το 1933 παντρεύτηκε τον Πλάτωνα Σωτηρίου, αδελφό της μητέρας της Άλκης Ζέη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος...
18 Φεβρουαρίου, 2022 - 18:33
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2022 - 18:26

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Διδώ Σωτηρίου

Διαδώστε:
Σαν σήμερα γεννήθηκε η Διδώ Σωτηρίου

Σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου 1909, γεννήθηκε στο Αϊδίνι η Διδώ Παππά-Σωτηρίου, μεγαλύτερη αδελφή της Έλλης Παππά. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθαν ως πρόσφυγες στον Πειραιά και κατόπιν εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου σπούδασε γαλλική φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόνη. Το 1933 παντρεύτηκε τον Πλάτωνα Σωτηρίου, αδελφό της μητέρας της Άλκης Ζέη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια.

Κατά την διάρκεια της Kατοχής 1941-1944 έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Δώρισε το σπίτι της στην οδό Κοδριγκτώνος, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως, που ανήκε σε κείνη και τον γαμπρό της, Νίκο Μπελογιάννη, στο υπουργείο Πολιτισμού, με τον όρο εκεί να βρίσκονται διά παντός τα γραφεία της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Τα βιβλία της συνέβαλαν στην γνωριμία μας με την ιστορία και τα τραγικά γεγονότα, που συνέβησαν στη Μικρά Ασία:

Οι νεκροί περιμένουν
Ματωμένα χώματα
Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο
Μέσα στις φλόγες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων