20/03/2020 20/03/2020 Την αύξηση της ποσότητας της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς αποφάσισε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, επικαλούμενη πως η ενισχυμένη παρουσία του κρασιού αλκοόλης μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό COVID-19. Σύμφωνα με ειδικούς ιολόγους όπως γράφει σε άρθρο του το ρωσικό sputniknews τονίζει ότι ακόμη και στην Ελλάδα η Θεία Κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης,...
20 Μαρτίου, 2020 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2020 - 19:40

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Σε κρίσιμες εποχές δεν κολοβώνουμε την πίστη κλονίζοντας τους πιστούς που λαμβάνουν φωτισμό και Χάρη από τη Θεία Κοινωνία

Διαδώστε:
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Σε κρίσιμες εποχές δεν κολοβώνουμε την πίστη κλονίζοντας τους πιστούς που λαμβάνουν φωτισμό και Χάρη από τη Θεία Κοινωνία

Την αύξηση της ποσότητας της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς αποφάσισε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, επικαλούμενη πως η ενισχυμένη παρουσία του κρασιού αλκοόλης μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό COVID-19.

Σύμφωνα με ειδικούς ιολόγους όπως γράφει σε άρθρο του το ρωσικό sputniknews τονίζει ότι ακόμη και στην Ελλάδα η Θεία Κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να αυξήσει την ποσότητα αλκοόλης της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς για να σκοτώσει τον κορωνοϊό.

Την απαράδεκτη αυτή απόφαση που σκανδαλίζει τους πιστούς και διαγράφει θεολογία 2000 χρόνων ανάμεσα σε μια σειρά μέτρων, ενέκρινε ο Ρώσος Πατριάρχης, και υπερθεμάτισαν Μητροπολίτες της Ρωσικής Εκκλησίας προσπαθώντας να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν άραγε τι; ότι ουσιαστικά η Ρωσική Εκκλησία πιστεύει ότι η Θεία Μετάληψη μεταδίδει νοσήματα άρα έπρεπε να πάρουν μέτρα;

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ενώ οι Ρώσοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία τους εισόδευσαν οι Έλληνες, δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της θεολογίας τους επηρεάζεται από την ρωμαιοκαθολική φυσιοκρατία και τον προτεσταντικό ορθολογισμό. Έτσι σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, κολοβώνουν την πίστη και κλονίζουν την εσωτερική ανάγκη του κάθε πιστού που εναποθέτει την ελπίδα του στο Θεό και παίρνει δύναμη φωτισμό και Χάρη από τη Θεία Κοινωνία. Δηλαδή στη Θεία Μετάληψη, το κρασί είναι που σώζει ;

Η αποκάλυψη αυτών των εξαιρετικά προβληματικών θέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας ξεκίνησε με την εγκύκλιο που ενέκρινε ο ίδιος ο Ρώσος Πατριάρχης και απέστειλε σε εφημέριους των Ναών και σε Ηγουμένους των Μοναστηριών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ώστε να τηρηθούν αυστηρά

Η εγκύκλιος αυτή σχετικά με την  Θεία Μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων αναφέρει αναλυτικά ότι η απολύμανση ακόμη και στα σκεύη που χρησιμοποιούνται από τους Ιερείς για τη Θεία Κοινωνία πρέπει να απολυμαίνονται.

Η εγκύκλιος αυτή γράφει:

Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία ακύρωσης της Θείας Μετάληψης, και την ιστορική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε συνθήκες επιδημιών να τελείται το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, δίνονται οι εξής οδηγίες:

-Μετά από κάθε πιστό το κουτάλι να καθαρίζεται με μαντήλι, εμποτισμένο με οινόπνευμα (να εμποτίζεται τακτικά), έπειτα να το βουτούν στο νερό, το νερό αλλάζει σύμφωνα με την πρακτική που προβλέπεται για την αλλαγή μαντηλίων.

-Το υγρό να δίδεται μόνο ατομικά , σε κάθε πιστό ξεχωριστά και σε ποτήρια μίας χρήσεως.                                           

 -Για το αντίδωρο να χρησιμοποιούνται γάντια μίας χρήσεως Για τον καθαρισμό του προσώπου του πιστού στην μετάληψη να χρησιμοποιούνται χαρτομάντηλα μίας χρήσεως και να ακολουθεί η καύση τους.                                       

-Τα μαντήλια να χρησιμοποιούνται μόνο για την προστασία του κουταλιού, έπειτα να βράζονται και να πλένονται με δέουσα ευλάβεια μετά από κάθε λειτουργία.

Αμέσως μετά τις αποφάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ προέβει σε δηλώσεις για το θέμα αυτό προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πρωτοφανή αυτή θέση δηλώνοντας ότι αν υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να εφαρμόσει την πρακτική να χρησιμοποιεί τα κουταλάκια μίας χρήσεως στην μετάληψη, δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολκολάμσκ κ.κ. Ιλλαρίων.

“Μέχρι στιγμής δεν τίθεται αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε στο μέλλον, τουλάχιστον σε μεμονωμένες περιοχές. Από την μία, πιστεύουμε ότι από την μετάληψη η λοίμωξη δεν μεταδίδεται, επειδή στα Άχραντα Μυστήρια ενυπάρχει ο ίδιος ο Θεός. Από την άλλη τα υλικά αντικείμενα, όπως είναι το κουτάλι ή το ποτήρι της μετάληψης, δεν μπορούν 100% να προστατευτούν από το να επιβιώσει ο ιός στις επιφάνειές τους” δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Η προσωρινή μετάβαση σε κουταλάκια μίας χρήσεως δεν είναι κάτι καινούργιο, επειδή ήδη γίνεται η χρήση τους για μετάληψη των ασθενών με χαμηλό ανοσοποιητικό μετά την εγχείριση, που βρίσκονται σε ειδικούς θαλάμους προστασίας.

Ο αρχιερέας Λεονίντ Καλίνιν, μέλος του Πατριαρχικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό, πάνω στο ίδιο θέμα είπε σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι  «Σύμφωνα με ειδικούς ιολόγους, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο μυστήριο είναι αρκετά υψηλή για να σκοτώσει αυτούς τους ιούς. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ως εκ τούτου, καταρχάς, το ίδιο το μυστήριο δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης με επαρκή ποσότητα αλκοόλης».

Προσέθεσε ότι οι πιστοί δεν επιτρέπεται πλέον να ασπάζονται Σταυρούς και εικόνες και ότι το κρασί για τη Θεία Κοινωνία θα εμφιαλώνεται σε σκεύη μιας χρήσης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας, «οι κανόνες για τη Θεία Μετάληψη και για τα υπόλοιπα Μυστήρια όπως αυτό της Βάπτισης , του Ευχελαίου κλπ έχουν συνταχθεί, λαμβάνοντας υπόψη την κανονική και λειτουργική παράδοση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Μ.Γ

Φωτογραφία αρχείου Πρακτορείου Ορθοδοξία: Ραφαήλ Γεωργιάδης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων