16/01/2023 16/01/2023 Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, η οποία τελέστηκε παρουσία νυν και πρώην βασιλέων. Εν πομπή η σορός του μεταφέρεται στο Τατόι όπου θα ταφεί δίπλα στους τάφους των γονέων του. Η Εξόδιος Ακολουθία Ανάμεσά τους  υψηλούς προσκεκλημμένους ήταν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως...
16 Ιανουαρίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2023 - 14:47

Ολοκληρώθηκε η Εξόδιος Ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – Ξεκίνησε η πομπή με τη σορό του για το Τατόι (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Ολοκληρώθηκε η Εξόδιος Ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – Ξεκίνησε η πομπή με τη σορό του για το Τατόι (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, η οποία τελέστηκε παρουσία νυν και πρώην βασιλέων. Εν πομπή η σορός του μεταφέρεται στο Τατόι όπου θα ταφεί δίπλα στους τάφους των γονέων του.

Η Εξόδιος Ακολουθία

Ανάμεσά τους  υψηλούς προσκεκλημμένους ήταν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, ‘Αννα – Μαρία.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Ο επικήδειος του Παύλου – «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα»

Στην  Εξόδιο Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξήρχε ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος K. Ιερώνυμος και συμπροσευχήθηκαν οι ιεράρχες μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό είχαν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της.

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, εκφώνησε επικήδειο, ενώ το φέρετρό του κουβάλησαν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου.

«Είναι οδυνηρή αυτή η μέρα του χωρισμού για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας. Για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια σου αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και την αδύνατο να είναι μαζί σου» είπε και συνέχισε: «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας. Στερήθηκες νέος τον πατέρα σου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του και ανέλαβες τις ευθύνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, που παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας».

Στη συνέχεια είπε, «Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιο το 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα μας. Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στο θρόνο, με συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε αλλά δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μίας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού. Η αγάπη σου για την νεολαία, για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής» είπε ακόμα.

«Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ήταν μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου». Η οικογένεια ήταν το παν για εσένα και την μητέρα μας. Πάντα πιστεύατε ότι ήταν το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί δημιουργήσατε μία μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η έννοια του καθήκοντος για την πατρίδα. Ο Θεός σάς αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας. Που αγάπησες όρο τίποτε άλλο σε όλη σου τη ζωή. Όπως μας δίδαξες, όλα αυτά τα χρόνια, εμείς τα παιδιά σου τα εγγόνια σου που είναι το μέλλον της οικογένειας, εδώ και στη διασπορά, θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και στην Ελλάδα».

Η ισχύς μου, η αγάπη του λαού, ήταν και πάντα θα είναι ο κανόνας της οικογενείας μας. Για εμάς, όμως, και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας η αγάπη του κάθε Έλληνα για αυτήν. Καλό ταξίδι».

Η διάταξη των θέσεων και το πρωτόκολλο

Η διάταξη των θέσεων έγινε βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προεξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας.  Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας βρισκόταν στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά,  οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο κάθισε η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

Κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από την Μητρόπολη Αθηνών, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.
(POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από την Μητρόπολη Αθηνών, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.
(REUTERS/STOYAN NENOV/POOL)

Αριστερά από την οικογένεια κάθισαν οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και οι διάδοχοι των θρόνων.

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την Εξόδιο Ακολουθία ήταν και περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Το παρόν του έδωσε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

 

Το λαϊκό προσκύνημα – Μανιάτες με παραδοσιακές στολές και ελληνικές σημαίες

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εκτέθηκε το από τις 06.00 έως τις 11.00 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στον Άγιο Ελευθέριο το παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται η σορός του στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 12.20 με καθυστέρηση 20 λεπτών ξεκίνησε η Εξόδιος Ακολουθία.

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό.

Κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος Μανιάτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών. Άλλοι πάλι κρατούσαν Ελληνική σημαία και φωτογραφίες του τέως βασιλέως.

 

Η ταφή στο Τατόι

Αυτή τη στιγμή κατευθύνεται η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ακολουθεί την πομπή και δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεξιά και αριστερά στους δρόμους προς το Τατόι έχουν συγκεντρωθεί άνθρωποι που κρατούν τις Ελληνικές σημαίες και φωτογραφίες του τέως βασιλιά

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. Τις τελευταίες μέρες επικρατεί πυρετός προετοιμασιών στο Τατοϊ, με εξωραϊσμό, καθαρισμό του χώρου και δεντροφυτεύσεις.

Βασιλικό γεύμα στη Μεγάλη Βρετάνια με ψαρικά

Η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Βασιλικοί οίκοι στην Ελλάδα

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονται περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – «Αστακός» η Αθήνα και ο εναέριος χώρος

Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού. Επιπλέον, εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας.

Παράλληλα, drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας  δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις  έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι. Εξάλλου, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από το κτήμα Τατοΐου θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ονομαστική πρόσκληση.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως Βασιλιάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Φωτογραφίες: Eurokinissi/ΑΠΕ-ΜΠΕ/.ΙΝΤΙΜΕ/Reuters/AP

Διαβάστε επίσης:

Δίπλα στους τάφους των γονέων του θα κηδευθεί ο τ. Βασιλιάς Κωνσταντίνος (ΦΩΤΟ)

Το τάμα στην Παναγία της Τήνου για την υγεία του τ. Βασιλιά Κωνσταντίνου

Όταν ο τ. Βασιλιάς Κωνσταντίνος αποχαιρετούσε στη Μητρόπολη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων