16/07/2021 16/07/2021 Τη στήριξή της στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δείχνει η Εκκλησία μετά την τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης οι Αρχιερείς της ΔΙΣ δέχτηκαν τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα και ενημερώθηκαν για την κατάσταση της...
16 Ιουλίου, 2021 - 8:14
Τελευταία ενημέρωση: 16/07/2021 - 8:11

Στηρίζει η Εκκλησία την Πολιτεία στο πρόγραμμα του εμβολιασμού – Επιπλέον ενημέρωση του κόσμου αποφάσισε η ΔΙΣ

Διαδώστε:
Στηρίζει η Εκκλησία την Πολιτεία στο πρόγραμμα του εμβολιασμού – Επιπλέον ενημέρωση του κόσμου αποφάσισε η ΔΙΣ

Τη στήριξή της στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δείχνει η Εκκλησία μετά την τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης οι Αρχιερείς της ΔΙΣ δέχτηκαν τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα και ενημερώθηκαν για την κατάσταση της πανδημίας και για τις λεπτομέρειες του εμβολιασμού.

Γραφείο Ρεπορτάζ ope.gr

Μετά την ενημέρωση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τους δύο άντρες ενώ σε δηλώσεις που παραχώρησαν τόνισαν την σωστή συνεργασία για την ενημέρωση του λαού. “Συνοδοιπόροι με την Εκκλησία στην αναζήτηση της αλήθειας” ήταν το μήνυμα του κ. Τσιόδρα ενώ ο Υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να προστατέψουμε αλλήλους στο πνεύμα της Εκκλησίας”.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις:

Ενημέρωση του κόσμου:

Κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ αποφασίστηκε η επιπλέον ενημέρωση του λαού με σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος για το θέμα του εμβολίου ώστε να πεισθούν οι πιστοί που διατηρούν τις αμφιβολίες τους ενώ έχουν σταλεί 14 ερωτήσεις στον κ. Τσιόδρα τις οποίες θα απαντήσει με απλό τρόπο ώστε να μοιραστούν στις ενορίες των πιστών.

Συγκεκριμένα, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Πρακτορείου Ορθοδοξία (ope.gr) Ιωάννας Βουτσή, ο εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ανέφερε ότι η Εγκύκλιος θα είναι έτοιμη και θα διαβαστεί στις Εκκλησίες την επόμενη Κυριακή, ήτοι 25 Ιουλίου, ενώ οι ερωτήσεις έχουν ήδη σταλεί στον κ. Τσιόδρα και αναμένεται η απάντησή τους.

Ο Σεβασμιώτατος για την Εγκύκλιο ανέφερε ότι “έχει θεολογικές θέσεις για τη χρησιμότητα των Ιατρών και των Φαρμάκων και συνδέεται με την προτροπή για τον εμβολιασμό των πιστών”. 

Ακούστε την σχετική ερώτηση στο  3.40:

Επιπλέον τονίστηκε ότι η αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας για όλα τα θέματα που προκύπτουν είναι η ΔΙΣ ως η διαρκής συνοδική φωνή μέσω του Εκπροσώπου της. Ακόμα σημειώνεται ότι η Εκκλησία συστήνει την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση για την αναχαίτιση της εξαπλώσεως του κορωνοϊού.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε και τον περιορισμό των παράλογων και μεμονωμένων φωνών που δεν συμφωνούν με το Συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της παράδοση ώστε να μην σκανδαλίζονται οι πιστοί και διακινδυνεύει η  υγεία των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα τα 4 σημεία που η ΔΙΣ αποφάσισε:

α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Ακόμα κατά την τρίτη ημέρα της συνεδρίασης, την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κάλεσε σε απολογία τους Αρχιερείς που δεν είχαν συστρατευτεί στα μέτρα που είχαν αποφασιστεί να τηρηθούν κατά την περίοδο του Πάσχα για την πρόληψη από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα προφορικές εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Αύγουστο αναφορικά με την απειθαρχία που τους καταλογίζεται ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Αναλυτικά, το σχετικό απόσπασμα του δελτίου τύπου της ΔΙΣ αναφέρει:

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να καλέσει τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις κατά την Συνεδρία Αυτής του μηνός Αυγούστου, λαμβάνουσα υπ’όψιν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των εν λόγω Αρχιερέων, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο του εμβολιασμού πολλοί Αρχιερείς έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενώ σημειώνουν ότι δεν είναι θεολογικό το ζήτημα αλλά ιατρικό ενώ τονίζουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ο εμβολιασμός από την Εκκλησία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκτός της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συστήνει την Ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως τη μόνη λύση είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων «Η εκκλησία δεν επιβάλλεται. Προβάλει το λόγο της. Η εκκλησία δεν είναι αυταρχισμός. Προβάλει και τη μεταφυσική ευθύνη των πράξεων. Κάθε πράξη δεν μένει εδώ. Δεν ξεχνιέται τίποτα. Αυτά που κάνουμε θα μας κρίνουν στην αιωνιότητα. Είμαστε ελεύθεροι αλλά και υπεύθυνοι».

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ.

Την στάση της Εκκλησίας σχολίασε μεταξύ άλλων και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας ότι είναι χρέος της Εκκλησίας να ενώσει τη φωνή της με αυτή της επιστήμης για να πειστούν όσοι διατηρούν επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Διαβάστε σχετικά.

Η Σύνθεση της 164ης Συνοδικής Περιόδου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος
Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
Άρτης κ. Καλλίνικος
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
Ζακύνθου κ. Διονύσιος
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος
Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Ωρεών Φιλόθεος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΔΙΣ για το διορισμό εξάρχου Μητροπολίτη σε Μητροπόλεις εξαιτίας διοικητικού κενού 

Η ΔΙΣ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Tι έγινε στην ενημέρωση της ΔΙΣ από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον Καθηγητή κ. Τσιόδρα

Διαβάστε το ανακοινωθέν της τελευταίας ημέρας συνεδρίασης της ΔΙΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων