09/01/2021 09/01/2021 Εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επέκταση των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου. Τα σκληρά μέτρα και οι περιορισμοί στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας στη χώρα μας θα συνεχιστούν όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, για τους...
09 Ιανουαρίου, 2021 - 11:33
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2021 - 23:04

Νέα ΚΥΑ: Προβληματισμός για τη στοχοποίηση της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Νέα ΚΥΑ: Προβληματισμός για τη στοχοποίηση της Εκκλησίας

Εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επέκταση των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύουν από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου.

Τα σκληρά μέτρα και οι περιορισμοί στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας στη χώρα μας θα συνεχιστούν όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, για τους χώρους λατρείας δεν ισχύει κάτι νεότερο από τα συνηθισμένα καθώς απαγορεύεται η παρουσία πιστών κατά τη διάρκεια τέλεσης των ιερών ακολουθιών, ενώ θα είναι ελεύθερη η προσέλευση στους ναούς στο πλαίσιο άλλης μετακίνησης.

 

 

Για την προσέλευση φυσικών προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή και βραχεία παραμονή στον χώρο λατρείας, σύμφωνα με την ΚΥΑ, “επιτρέπεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων λόγων μετακίνησης κατά τις διατάξεις της παρούσας και υπό την προϋπόθεση ότι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να παρίσταται ταυτοχρόνως εντός του χώρου λατρείας προκύπτει από την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. επιφάνειας, με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε (25), τηρουμένων πάντως των προληπτικών μέτρων υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Εφόσον έχει πραγματοποιηθεί η τέλεση λειτουργίας λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής, πρέπει να παρέλθει υποχρεωτικά χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας (1) ώρας πριν επιτραπεί η ατομική προσευχή στον εν λόγω χώρο λατρείας. Κατά το διάστημα αυτό πρέπει να διενεργείται φυσικός αερισμός του χώρου λατρείας”.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΑ

Θείες Λειτουργίες χωρίς πιστούς και στην Κύπρο

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως τόνισε ο υπουργός, τα νέα αυστηρότερα μέτρα στοχεύουν στον δραστικό περιορισμό των κοινωνικών και επαγγελματικών συναθροίσεων σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα. Εν αναμονή ανακοινώσεων και στην Ελλάδα το απόγευμα.

Τα νέα μέτρα στην Κύπρο θα έχουν ισχύ από την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021, στις 5:00, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτών αποφασίστηκε η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/χώρους θρησκευτικής λατρείας να τελείται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους χώρους μόνο για ατομική προσευχή, νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) τελούνται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα.

Έντονος προβληματισμός για τη στοχοποίηση της Εκκλησίας 

Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό προκαλεί η επίθεση αναρχικών στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Συγκεκριμένα το βράδυ της Πέμπτης αριστεριστές τοποθέτησαν ένα πανό, με το οποίο ζητούσαν να επιβληθεί lockdown στην Εκκλησία.

«Η εκκλησία έχει στοχοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και είναι ακόμα πιο λυπηρό γιατί στοχοποιείται ένας Μητροπολίτης ο οποίος έχει σταθεί συμπαραστάτης σε αυτό τον αγώνα που γίνεται για την πανδημία. Είναι άδικο να στοχοποιείται ένας ιεράρχης που με αίσθημα ευθύνης έχει δώσει το δικό του στίγμα έχει θέσει και τα μέσα της Ιεράς Μονής Μητροπόλεως Πειραιώς στη διάθεση του κόσμου», δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ο διευθυντής του γραφείου του Μητροπολίτη Πειραιώς.

Να αποκατασταθεί η αλήθεια, εξ αφορμής της προβολής οπτικοακουστικού υλικού (video) σε δελτία ειδήσεων της 6ης Ιανουαρίου 2021 τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβελείας, τα οποία προέβαλαν εικόνες από Αγιασμό Υδάτων προηγούμενων ετών, ζητά με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας. 

Η Μητρόπολη μάλιστα «διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τα ανωτέρω κατ’ επανάληψη προβληθέντα είναι εφετινά συμβάντα και διευκρινίζει ότι το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε, καταγράφηκε και αφορά εορτή των Θεοφανείων του έτους 2015».

«Η ανακριβής τηλεοπτική αναφορά και παρουσίαση πανελλαδικά της δήθεν μη τήρησης των νόμων της Πολιτείας και των εντολών της Ιεράς Συνόδου, ανήμερα των εφετινών Θεοφανείων, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινωνία της Νάξου αλλά και αφορμή δυσμενών σχολίων και σκανδαλισμού κατά της Εκκλησίας γενικότερα», καταλήγει.

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων