13/03/2023 13/03/2023 Την ευχή να μην υπάρξει άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην είναι διχοτομημένη, όπως η Λευκωσία, εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Ο Κύπριος Πρόεδρος κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του είπε ότι οι επαφές του...
13 Μαρτίου, 2023 - 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2023 - 18:32

Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου για Κυπριακό, σχέσεις με Τουρκία και μεταναστευτικό

Διαδώστε:
Συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου για Κυπριακό, σχέσεις με Τουρκία και μεταναστευτικό

Την ευχή να μην υπάρξει άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην είναι διχοτομημένη, όπως η Λευκωσία, εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του είπε ότι οι επαφές του εκτός από εθιμοτυπικό χαρακτήρα είχαν ουσιαστικό και διευρυμένο χαρακτήρα.

Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν νέες κοινές πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Τη θεσμοθέτηση κοινού οργάνου συντονισμού των δύο Κυβερνήσεων ανακοίνωσαν στις κοινές τους δηλώσεις, στην Αθήνα, Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Ανώτατο Συμβούλιο διακυβερνητικής συνεργασίας καθορίζει τη νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας.

Παράλληλα, συζήτησαν ευρέως τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και άλλες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν από κοινού όπως το Μεταναστευτικό και τις σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Ελλάδα και Κύπρος πενθούν

Παράλληλα οι ηγεσίες των δύο αδελφικών κρατών εξέφρασαν τη λύπη τους για τα θύματα στα Τέμπη.

Η Αθήνα στηρίζει την προσπάθεια του Κύπριου προέδρου

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει την προσπάθεια του νέου Κύπριου Προέδρου για ενεργότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι διαχρονικά οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γεωπολιτικής μεταβλητότητας με τον αναθεωρητισμό να είναι, όπως είπε, απροκάλυπτος. «Είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου. Ξεκινάμε μαζί από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της χώρας του για συνέχιση του αγώνα για το κοινό όραμα επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα ξεφεύγει από τη συμβολική της διάσταση καθώς πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις τόσο στην περιοχή όσο και στην ευρωπαϊκή τους οικογένεια. «Ενημέρωσα τον κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολα τα δεδομένα αλλά έχουμε έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του προβλήματος», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης

Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Τι αναφέρουν πηγές από την Κυπριακή Δημοκρατία για την θεσμοθέτηση κοινού οργάνου συντονισμού

Σύμφωνα με πηγές από την Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στην ουσιαστική πρόοδο σε διάφορους τομείς όπως η ναυτιλία και η ενέργεια και στην επίτευξη κοινών επιδιώξεων. Ανέφεραν εξάλλου πως μέχρι σήμερα η Κύπρος είχε αντίστοιχη θεσμοθετημένη συνεργασία μόνο με Αίγυπτο ενώ η Ελλάδα με αρκετές χώρες των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτής της θεσμοθετημένης διακυβερνητικής συνεργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται συναντήσεις των Υπουργικών Συμβουλίων στην παρουσία Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

 

Οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως κατά τις σημερινές τους συνομιλίες Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων ευρωπαϊκής ατζέντας και υπήρξε συντονισμός για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζοντας πως πέραν του εθνικού θέματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ισχυρή παρουσία της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με παρεμβάσεις.

Σημείωσαν εξάλλου πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προτίθεται να κάνει παρέμβαση στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το μεταναστευτικό και σε σχέση με την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανατολική Μεσογείο σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.

Αναφέρθηκε επίσης πως η συμμετοχή του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομάδα του ΕΛΚ, στην οποία συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασιών και συμβάλλει στην προώθηση κοινών στόχων.

Για την ενέργεια στις συνομιλίες σημειώθηκε πως η εντατικοποίηση των προσπαθειών για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό ΦΑ δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδος για ανάδειξη του εναλλακτικού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ.

Σε σχέση με τους τριμερείς μηχανισμούς τονίστηκε πως αυτοί αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ασταθή περιοχή. Εξάλλου, οι δυο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και περιφερειακά ζητήματα.

Για το Κυπριακό οι ίδιες πηγές επανέλαβαν πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ ώστε να μεταβληθεί η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, να εξέλθουμε του αδιεξόδου και να επανεκκινήσει η διαδικασία επίλυσης, πάντοτε εντός πλαισίου ΟΗΕ.

Μητσοτάκης: Νέα σελίδα στο συντονισμό Ελλάδας – Κύπρου

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πως “ξεκινάμε μια νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού και οι νέες προκλήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στη γειτονιά μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απαιτούν και εγρήγορση και συνεργασία με όλους τους εταίρους και όλους τους συμμάχους μας”.

Είπε πως μια πρώτη πολύ θετική έκφραση αυτού του νέου ξεκινήματος είναι η θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Επεσήμανε πως δυστυχώς η συνάντησή τους γίνεται με βαριά ακόμα τα σύννεφα της οδύνης από την τραγωδία των Τεμπών, σύννεφα που σκεπάζουν, όπως είπε και την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, γιατί σε αυτό το φρικτό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους και δυο Κύπριοι νέοι.

Επεσήμανε την αποφασιστικότητα που υπάρχει «να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν, κενά δεκαετιών στις υποδομές αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων».

Πρόσθεσε πως σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η στενή μας συνεργασία ξεκινά ήδη την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε, σημειώνοντας με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχαν μια μακρά πορεία κοινών αγώνων στις Βρυξέλλες.

«Και είμαι έτοιμος σε αυτό το νέο σου ξεκίνημα να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την οριστική επίλυση του Κυπριακού στη βάση πάντα των αποφάσεων των ΗΕ», επεσήμανε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Είπε πως με τον Νίκο Αναστασιάδη κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να διευρύνουν τη διπλωματική επιρροή του εθνικού μετώπου σε όλα τα πεδία, από την καταδίκη της επιθετικότητας κατά των δυο χωρών έως την υιοθέτηση κοινών πολιτικών για το μεταναστευτικό.

Πρόσθεσε πως “μαζί αγωνιστήκαμε και συμβάλαμε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί καταφέραμε και πετύχαμε Ελλάδα και Κύπρος να γίνουν πια πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που τώρα διαμορφώνεται”, ανέφερε.

Είπε πως στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα βρεθούν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο, η οικονομία, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η διαφύλαξη της ενιαίας αγοράς, η προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Για το μεταναστευτικό ανέφερε πως «θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε από κοινού τις θέσεις μας προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των κρατών μελών της πρώτης γραμμής όπως είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος».

Σημείωσε πως πρωταρχική σημασία σε αυτή την προσπάθεια «έχει η προστασία των συνόρων μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ύστερα από μια μακρά πορεία απαράδεκτων προκλήσεων, μια μακρά περίοδο επιθετικής συμπεριφοράς βιώνουμε σήμερα και στη συνέχεια των φονικών σεισμών που ανθρώπινα έφεραν τους λαούς των δυο χωρών πιο κοντά μια αποκλιμάκωση και μια πιο θετική συμπεριφορά.

«Και στη στάση αυτή εμείς ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης και στον διάλογο», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Είπε πως θέλει να ελπίζει πως μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό.

Σημείωσε πως η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να ανέχεται τον 21ο αιώνα ούτε κατοχικό στρατό στην Κύπρο, ούτε ξεπερασμένα συστήματα εγγυήσεων και δικαιώματα επεμβάσεων τρίτων στις υποθέσεις της.

Αντίθετα είναι πλέον καιρός το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί, στο πλαίσιο της επανενωμένης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην οποία όλοι συμφωνούμε, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε για ακόμα μια φορά συλλυπητήρια για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, σημειώνοντας πως η Κύπρος συμπαρίσταται και πενθεί μαζί με την Ελλάδα.

Είπε πως η σημειολογία της πρώτης επίσκεψής του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το επίπεδο των σχέσεων και των αδελφικών δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν είναι απλά συμβολικής σημασίας αλλά έχει ιδιαίτερη και ουσιαστική σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που οι δυο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν καθώς και τις κοινές τους επιδιώξεις σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο αλλά και εντός της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό ενημέρωσε λεπτομερώς τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ «στην προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

“Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά την ίδια στιγμή έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή“, σημείωσε.

Ανέφερε πως «εμείς επικεντρωνόμαστε στην κατάλληλη διαχείριση των προκλήσεων όσο και στη βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν», σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν τις κοινές περιφερειακές δράσεις που αποδεικνύουν στην πράξη την προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου να είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην άμεση ανταπόκριση των κυβερνήσεων και των απλών ανθρώπων σε Ελλάδα και Κύπρο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως αυτά δείχνουν για ακόμα μια φορά πως επί της ουσίας η επιδίωξη όλων πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας μακριά από πολεμικές κορώνες και απειλές εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως συζήτησαν επίσης τα ευρωπαϊκά ζητήματα και για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναφέρθηκαν στο γεγονός πως και οι δυο ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη σημασία που έχει αυτό στην υλοποίηση των κοινών τους στόχων.

Διαβεβαίωσε, ακόμη, πως η συνεργασία τους θα συνεχιστεί όπως και πριν και θα είναι πολύ στενή, ειλικρινής, άμεση και αποτελεσματική αλλά θα ενισχυθεί και ακόμη περισσότερο και θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική

O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, γενικότερα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Μεγάρου.

Στο μήνυμα του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έγραψε τα ακόλουθα: «Είναι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και εκτίμησης που πραγματοποιώ την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Η σημειολογία της πραγματοποίησης της πρώτης επίσκεψης του εκάστοτε Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το επίπεδο των σχέσεων μας και των αδελφικών μας δεσμών. Η απονομή του του ανώτερου παράσημου της Ελλάδας, του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα.

Παρακαλώ δεχθείτε, κυρία Πρόεδρε, τη διαβεβαίωση της ιδιαιτερης μου εκτίμησης και τις θερμές μου ευχές για υγεία, επιτυχία στο έργο σας, και για την πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στην πρόποσή του ανέφερε τα ακόλουθα: «Επιτρέψτε μου καταρχάς να ξεκινήσω μεταφέροντας ξανά τα θερμά συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για το τραγικό συμβάν για το οποίο Ελλάδα και Κύπρος πενθούν”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων