07/02/2021 07/02/2021 Αργά το απόγευμα του Σαββάτου δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19 ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 15...
07 Φεβρουαρίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2021 - 16:16

Τα μέτρα που ισχύουν στους ναούς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Διαδώστε:
Τα μέτρα που ισχύουν στους ναούς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19 ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι περιοχές διαιρούνται σε τέσσερα επίπεδα. Δηλαδή σε:

  1. Επίπεδο επιτήρησης
  2. Επίπεδο αυξημένου κινδύνου
  3. Επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου
  4. Επίπεδο Μητροπολιτικών περιοχών

Τι ισχύει στους ναούς στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Όπως ανακοινώθηκε ήδη την Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου, οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: βα) ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ββ) ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βγ) ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, βδ) ο Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και βε) ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Συνεπώς, στις περιοχές αυτές σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από τον θρησκευτικό λειτουργό και το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό. Στις κηδείες επιτρέπεται μόνο η παρουσία του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 άτομα και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

Στο Παράρτημα της ΚΥΑ για τους χώρους λατρείας επισημαίνεται πως στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ο αριθμός θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού (ιερέας, ψάλτες και νεωκόρος) δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 4 άτομα, εκτός των Ιερών Ναών που χοροστατεί Μητροπολίτης όπου ο αριθμός ορίζεται σε 6 άτομα.

Επίσης, οι θύρες του ναού παραμένουν κλειστές και ο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων. Σε περίπτωση που η λειτουργία μεταδίδεται από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο ή μέσω διαδικτύου επιτρέπεται η παρουσία του απαραίτητου προσωπικού που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 άτομα.

Απαγορεύεται να παραβρίσκονται φυσικά πρόσωπα στο προαύλιο χώρο του ναού κατά την διάρκεια τέλεσης των ιερών ακολουθιών ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, η ΚΥΑ απαγορεύει  τη χρήση εξωτερικών μεγάφωνων για την μετάδοση των λειτουργιών, ένα μέτρο το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον περασμένο Μάρτιο.

Τέλος, στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου η προσέλευση για ατομική προσευχή επιτρέπεται στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων λόγων μετακίνησης σύμφωνα με την παρούσα ΚΥΑ χωρίς υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 9 ατόμων στους χώρους λατρείας.

Έως 9 πιστοί σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, γάμων κηδειών και κάθε θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή, σε όλους ανεξαίρετους τους χώρους, με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 9 άτομα. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αδ) οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αη) ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, αθ) ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.

Το μέτρο αυτό ισχύει και στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών στο οποίο εντάσσονται: γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο επιτήρησης επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, γάμων κηδειών και κάθε θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαίρετους τους χώρους με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσίας αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό χιλίων πεντακοσίων ευρώ.

Τέλος, παραμένει σε αναστολή σε όλη την επικράτεια η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιείται με την διενέργεια πομπής.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων