27/07/2022 27/07/2022 Η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τους αποδήμους τους οποίους δεν ξεχνά όπου και να βρίσκονται τόνισε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς που ξεκίνησε τις εργασίες του στη Λευκωσία. Το Κυπριακό, η ενέργεια αλλά και τα θέματα της Διασποράς θα απασχολήσουν τις εργασίες...
27 Ιουλίου, 2022 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2022 - 15:18

Το Κυπριακό, η στήριξη της Εκκλησίας και οι στόχοι του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς

Διαδώστε:
Το Κυπριακό, η στήριξη της Εκκλησίας και οι στόχοι του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς

Η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για τους αποδήμους τους οποίους δεν ξεχνά όπου και να βρίσκονται τόνισε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς που ξεκίνησε τις εργασίες του στη Λευκωσία.

Το Κυπριακό, η ενέργεια αλλά και τα θέματα της Διασποράς θα απασχολήσουν τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), και ΝΕΠΟΜΑΚ που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες στη Λευκωσία.

Στη έναρξη της του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Κυπριακής Πολιτείας ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης συμμετείχε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή.

Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή αφιερώματος – φιλμ από τη νέα γενιά της Διασποράς, επ’ ευκαιρία της επετείου 20 χρόνων από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ, και θα ακολουθήσει παρουσίαση ποιητικής αφιέρωσης με τίτλο «Της Διασποράς τα Τέκνα» καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Πάφου

Ο Μητροπολίτης Πάφος Γεώργιος, χαιρετίζοντας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και της Εκκλησίας της Κύπρου το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία ποτέ δεν ξεχνά τους απόδημους.

«Σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκεστε, όσα πολλά και αν είναι τα χρόνια της αποδημίας, η ανάμνησή σας μένει σε μας πάντα ζωντανή», πρόσθεσε.

“Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Εκκλησίας το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κυπρίων της Διασποράς.

Είναι χιλιοειπωμένο και ίσως να καταντά κοινότυπο το να επαναλάβω, αγαπητοί απόδημοι, πως η Εκκλησία ποτέ δεν σας ξεχνά. Σε όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεστε, όσα πολλά κι αν είναι τα χρόνια της αποδημίας, η ανάμνησή σας μένει σε μας πάντα ζωντανή. Η καθημερινή προσευχή μας «υπέρ των εν θαλάσση μακράν» κατά το αρχαίο λεκτικό και την αρχαία ορολογία δείχνει πόσο σας σκεπτόμαστε και πόσο επενδύουμε σ’ εσάς.

Όσοι, είτε λόγω σπουδών είτε άλλων δραστηριοτήτων, ζήσαμε για κάποιο χρονικό διάστημα κοντά σας, ξέρουμε και τις έγνοιες και τις αγωνίες σας. Ξέρουμε πως συνισταμένη όλων των έγνοιων σας και όλων των αγωνιών σας είναι η πατρίδα μας και η σωτηρία της από τους κινδύνους που διατρέχει. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, εσείς έχετε κλείσει την Κύπρο στην καρδιά σας κι η θύμησή της αποτελεί για σας καθημερινή υπόμνηση χρέους.

Σ’εμάς, εδώ στην Κύπρο, η καθημερινή βίωση της κατοχής και η άνετη προσωρινότητα στην οποία μάθαμε να ζούμε και να κινούμαστε, έχουν αμβλύνει το εθνικό αισθητήριο. Συμφιλιωθήκαμε με την κατοχή που εξελίσσεται για μας ως μέθοδος εθνικής ευθανασίας.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο μ’ εσάς. Για σας το ρολόι για την Κύπρο σταμάτησε την ώρα του ξενιτεμού, τη στιγμή της αναχώρησης. Το ξένο περιβάλλον στο οποίο κληθήκατε να ζήσετε ήταν εντελώς διάφορο από την πατρίδα. Εκεί ήταν ο χώρος του αγώνα για επιβίωση. Η Κύπρος ήταν τα άγια των αγίων σας που προστατευόταν από την τύρβη της καθημερινότητας με το βαρύ καταπέτασμα της συνείδησής σας”.

Τα τρία κύρια σημεία για έξοδο από τα αδιέξοδα 

“Η ευθύνη του δισχιλιόχρονου θεσμού που εκπροσωπώ και η αγωνία μας για την δυσμενή, για μας, κατάσταση γύρω από το εθνικό μας θέμα, με ωθούν στο να καταθέσω ενώπιόν σας και συμμεριστώ μαζί σας τις ανησυχίες μας και να επαναλάβω τις σκέψεις και εισηγήσεις μας για την, κατά τη γνώμη μας, έξοδο από τα αδιέξοδα”, συνέχισε ο Πανιερώτατος και εστίασε  σε τρία κύρια σημεία.

Συγκεκριμένα ανέφερε: 

  1. Η πείρα έδειξε ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις μας, ( κι έχουν γίνει πολλές στην προσπάθεια να φτάσουμε σε μιαν υποφερτά βιώσιμη λύση) δεν εξευμενίζουν τον κατακτητή ούτε και τον οδηγούν σε συμβιβασμό. Σε κάθε αποδοχή μιας αξίωσης του, ο κατακτητής προβάλλει μιαν άλλη, πιο προχωρημένη. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, όσες προσπάθειες κι αν χρειαστούν, να τοποθετήσουμε το πρόβλημά μας στις ορθές του διαστάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να αξιώσουμε, ανυποχώρητα, και για μας, ό,τι απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και όλος ο ελεύθερος κόσμος. Ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας σε όλη την έκταση της πατρίδας μας και εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής ένας άνθρωπος, μία ψήφος για τους γηγενείς κατοίκους της Κύπρου. Σ’αυτό θα χρειαστεί η άμεση εμπλοκή και όλων των αποδήμων και των οργανώσεων σας για διαφώτιση της κοινής γνώμης αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες ζείτε. 48 χρόνια άγονων προσπαθειών σε άλλες κατευθύνσεις οδήγησαν στο να ξεχαστεί η ουσία του προβλήματός μας.
  2. Σε μείζον πρόβλημα που απειλεί άμεσα την εθνική επιβίωσή μας στην Κύπρο έχει εξελιχθεί και το λεγόμενο μεταναστευτικό. Οι πλείστοι των παράτυπων λεγόμενων μεταναστών είναι Μουσουλμάνοι που στέλλονται σκόπιμα από την Τουρκία (έρχονται από την Κπ στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου) με σκοπό την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και των ελεύθερων περιοχών, τη δημιουργία πλείστων όσων προβλημάτων στην κοινωνία μας και την χρησιμοποίησή τους ως πέμπτης φάλαγγας στα μετόπισθέν μας, σε ώρα σύρραξης. Θα πρέπει να εργαστούμε συστηματικά για παρεμπόδιση της εισόδου αυτών των ανθρώπων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιστροφή όσων έχουν ήδη έλθει ( και είναι πολλές χιλιάδες) στις χώρες προέλευσής τους.
  3. Να ενδιαφερθούμε ύστερα για την αμυντική μας θωράκιση και την ανανέωση των οπλικών συστημάτων μας. Η Τουρκία κατάφερε, εφαρμόζοντας ψυχολογικό πόλεμο εναντίον μας να μας πείσει ότι είναι ματαιοπονία να αντισταθούμε σ’ έναν πόλεμο μ’αυτήν. Γι’αυτό και μας αναγκάζει σε συνεχείς υποχωρήσεις. Σήμερα, όμως, νέα οπλικά συστήματα μπορούν να ακυρώσουν την αριθμητική υπεροχή και τα συμβατικά όπλα. Οφείλουμε να ενδιαφερθούμε για την άμυνά μας, αναβιώνοντας και πάλιν το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Κύπρου- Ελλάδος. Μόνον εάν πεισθεί ότι θα έχει σοβαρό κόστος κάθε ενέργειά της θα αναγκαστεί η Τουρκία να συζητήσει σοβαρά για μια βιώσιμη λύση του προβλήματός μας.

Η Εκκλησία στο πλευρό όλων για τη δικαίωση και διάσωση της πατρίδας

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Εκκλησία είναι πάντα στο πλευρό των αποδήμων για συνεργασία μαζί με όλους για δικαίωση και διάσωση της πατρίδας.

“Δεν θα πρέπει, ιδιαίτερα στον τομέα αυτό της αμυντικής θωράκισης, να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Έχω την πεποίθηση ότι αν θεσπιστούν διατάξεις που να κατοχυρώνουν τη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων, είναι εύκολο όλοι να εισφέρουν. Πρώτα η Εκκλησία και ύστερα όλος ο λαός, άλλοι από το περίσσευμα και άλλοι από το υστέρημά τους. Είναι ζήτημα που άπταται όχι μόνον της εθνικής αλλά και της φυσικής ύπαρξής μας στη γη τούτη των πατέρων μας.

Έχω, όμως ξεπεράσει τον χρόνο που μου δόθηκε. Ευχόμενος κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας και μεταφέροντας σ’όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, σας διαβεβαιώνω και πάλι, αγαπητοί απόδημοι, ότι είμαστε πάντα στο πλευρό σας για τα άλλα ποικίλα προβλήματά σας και έτοιμοι για συνεργασία με όλους για διάσωση της πατρίδας μας”.

Η αναφορά στους αγνοουμένους

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των αγνοουμένων, και στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι απόδημοι για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος. Είπε ότι 48 χρόνια μετά «και ακόμα αναζητούμε 785 Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενούς μας».

Έκανε έκκληση στις οργανώσεις να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους, στις κυβερνήσεις και τα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών διαμονής τους, «με την προσδοκία ότι θα δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς που χρόνο με τον χρόνο σβήνουν, χωρίς να γνωρίσουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους».

Η εκπροσώπηση της Ελληνικής Κυβέρνησης

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, ανέφερε ότι με το βλέμμα στραμμένο στην ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας στον τομέα της παιδείας, οι Υπουργοί των δύο κρατών υπέγραψαν μνημόνιο για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας.

Παράλληλα είπε ότι σπουδαίο ρόλο στην άρρηκτη σχέση Ελλαδιτών και Κυπρίων διαδραματίζουν ο ελληνισμός της ομογένειας και ο κυπριακός ελληνισμός της διασποράς καθώς μοιράζονται κοινές επιδιώξεις και «θέτουν ισχυρές βάσεις για την συνέχεια μας μέσω της παιδείας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας».

Όπως είπε, η ομογένεια με τη δράση της φέρνει την Ελλάδα και την Κύπρο στο παγκόσμιο προσκήνιο με μια ακούραστη δυναμική και μια αξιοσημείωτη πίστη στις ικανότητες, τις αξίες, τις στοχεύσεις, τις ελληνικές και κυπριακές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, εντάσσεται και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για θέματα αποδήμων που θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

Πρόσθεσε ότι ο οικουμενικός ελληνισμός οφείλει πολλά στον δραστήριο κυπριακό ελληνισμό της διασποράς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων