01/03/2023 01/03/2023 Σε εθνική τραγωδία εξελίχθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων και τον εκτροχιασμό του επιβατικού με τουλάχιστον 350 επιβάτες, το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023, στον Ευγγελισμό, λίγα χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Νεκροί, πολλοί τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι. Αποστολή ope.gr, Λάρισα: Ελένη Γενιτσεφτσή – Ραφαήλ Γεωργιάδης  Επιμέλεια: Γραφείο...
01 Μαρτίου, 2023 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2023 - 22:20

Το ope.gr στα Τέμπη: Aυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Ομολογία ευθυνών από τον Σταθμάρχη – Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας

Διαδώστε:
Το ope.gr στα Τέμπη: Aυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Ομολογία ευθυνών από τον Σταθμάρχη – Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας

Σε εθνική τραγωδία εξελίχθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων και τον εκτροχιασμό του επιβατικού με τουλάχιστον 350 επιβάτες, το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023, στον Ευγγελισμό, λίγα χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Νεκροί, πολλοί τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι.

Αποστολή ope.gr, Λάρισα: Ελένη Γενιτσεφτσή – Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Επιμέλεια: Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr – Μοντάζ: Κώστας Κουράκος, Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης, Μαριάνθη Ματζίρη 

Σε άμορφη μάζα μετατράπηκαν τα πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου που συγκρούστηκε με εμπορικό έξω από τα Τέμπη βυθίζοντας την Ελλάδα στο πένθος. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη το βράδυ της Τρίτης και όσο οι ώρες περνούν αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός, με πολλούς νεκρούς, εκατοντάδες τραυματισμένους κάποιοι εκ των οποίων σε πολύ σοβαρή κατάσταση, εγκαυματίες και δεκάδες που ακόμη αγνοούνται.

43 οι νεκροί σύμφωνα με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας

Στους 43 έχουν φτάσει οι νεκροί από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η Ρουμπίνη Λεοντάρη, προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας. Όπως τόνισε η κ. Λεοντάρη έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση σε 43 σορούς, που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και στην πλειοψηφία τους αφορούν νέα παιδιά με εκτιμώμενη ηλικία 20-30 ετών.

Δείγματα DNAΤα πρώτα αποτελέσματα από τα  δείγματα DNA ανθρώπων που δεν έχουν βρει τα συγγενικά τους πρόσωπα μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη αναμένεται να να βγουν αύριο  Πέμπτη (02.03.2023).

Πρόκειται για 53 περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ξέρουν καν που βρίσκονται οι άνθρωποι τους, τα παιδιά τους, οι γονείς τους, οι οποίοι ταξίδευαν με την συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.
Μια διαδικασία πολύ σκληρή και επώδυνη, αρκετά μεγάλη σε διάρκεια καθώς θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για την πλήρη ταυτοποίηση. Αρκετά από τα θύματα είναι διαμελισμένα, και έτσι είναι πολύ δύσκολη κατάσταση ακόμη και στην αναγνώριση.

Επίσης είναι πολλοί οι άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν έξω από την πύλη του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, ενώ το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Λάρισας έκανε γνωστό πως διαθέτει δωμάτια δωρεάν για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί και περνούν δύσκολες ώρες.

Παράλληλα μάχη να κρατηθούν στην ζωή δίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα Νοσοκομεία της Λάρισας έξι νέοι άνθρωποι ηλικίας 20-25 ετών, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από 50 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται και δέχονται την φροντίδα και φαίνεται να πάνε καλά.

Σοκάρει το νέο βίντεο ντοκουμέντο που βλέπει το φως της δημοσιότητας από την τραγωδία στα Τέμπη.

Κάμερα από κύκλωμα ασφαλείας κατέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή της σύγκρουσης του επιβατικού με το εμπορικό τρένο έξω από τα Τέμπη και αποκαλύπτει η ΕΡΤ, από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.

Με βάση όσα διακρίνονται, η εμπορική αμαξοστοιχία που κινείται προς Λάρισα και η επιβατική που έχει ξεκινήσει στις 19:22 από Αθήνα, βρίσκονται στην ίδια γραμμή, κινούνται με ταχύτητα 166 χλμ/ώρα και δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Δείτε το βίντεο 

Ομολογία του σταθμάρχη Λάρισας για το εγκληματικό του λάθος

Ο σταθμάρχης της Λάρισας κατά την προανακριτική απολογία του, ομολόγησε το μοιραίο λάθος, ενώ πιθανότατα αύριο μετά την άσκηση ποινικής δίωξης θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας το θέμα, προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Ειδικότερα, ο σταθμάρχης, που αύριο προσάγεται στον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, παραδέχθηκε ενώπιον εισαγγελέα τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Το ope.gr στον τόπο τραγωδίας – Αποκλειστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Λαρίσης

Η χώρα με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος με τις κηδείες των ανθρώπων που χάθηκαν να τελούνται δημοσία δαπάνη κατόπιν σχετικής απόφασης που ελήφθη. Από το πρωί οι αποστολή του ope.gr βρίσκεται στην περιοχή όπου καταγράφει τις εξελίξεις:

Πάντως στην περιοχή η οσμή του καμένου κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα αφού μετά τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, άρπαξαν φωτιά τα τρία πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου. Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την εταιρεία Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία 2 άτομα προσωπικό.

Στο σημείο της τραγωδίας οι άνθρωποι των σωστικών συνεργείων της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με τα συντρίμμια προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από αυτά, ενώ οι στιγμές που καταγράφονται στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί σοροί και τραυματίες, συγκλονίζουν.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά, φοιτητές που γύριζαν από τη Λάρισα και την Αθήνα στο Πανεπιστήμιό τους στη Θεσσαλονίκη.

Από το πρωί άνθρωποι σπεύδουν να δώσουν αίμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες. Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού ενώ παρόμοιες είναι οι δράσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στην πρώτη γραμμή προκειμένου να συμπαρασταθεί σε συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων βρίσκεται ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος ο οποίος προσευχήθηκε για τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Μιλώντας αποκλειστικά στην κάμερα του ope.gr ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η άμεση κινητοποίηση των σωστικών δυνάμεων έσωσε ζωές. Ζήτησε όλοι μας να επικεντρωθούμε αυτές τις δύσκολες ώρες στους τραυματίες και τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς και να μην ξεκινήσει πόλεμος για την απόδοση ευθυνών.

Παρακολουθήστε τα όσα δήλωσε αποκλειστικά στην κάμερα του ope.gr:

Δείτε επίσης:

Μητρόπολη Λαρίσης: “Η προσευχή μας και η σκέψη μας στα θύματα της τραγωδίας”

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Τύρναβο και Τρισάγιο για τα θύματα της τραγωδίας

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης στο ope.gr για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη – “Είναι τραγικές καταστάσεις” (ΒΙΝΤΕΟ)

Τηλέφωνα ενημέρωσης συγγενών – Η Μητρόπολη καλύπτει έξοδα διανυκτέρευσης

Οι αρχές έδωσαν τηλέφωνο ενημέρωσης για του συγγενείς των επιβατών: 2410.683185-6. Οι συγγενείς των τραυματιών στη Λάρισα θα φιλοξενούνται σε τρία ξενοδοχεια Imperial, Divani , Metropol. Για τις κλίνες στα ξενοδοχεία οι συγγενείς μπορούν να καλούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας 2410683175 και 76, που λειτουργούν ήδη για την παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. “Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης ήδη έχει συνεννοηθεί με ξενοδοχείο και έχει κρατήσει δωμάτια ώστε όσοι από τους συγγενείς των θυμάτων ή των τραυματιών επιθυμούν να παραμείνουν στη Λάρισα, να διανυκτερεύσουν με τα έξοδα της Μητροπόλεως”, ανέφερε στο ope.gr ο Μητροπολίτης Λαρίσης.

Συμπαράσταση

Στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται αυτές τις δύσκολες ώρες ολόκληρη ανθρωπότητα με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Από την πλευρά της η Εκκλησία από δέεται για τις ψυχές των συναθρώπων μας που χάθηκαν, ενώ αρκετές είναι οι Μητροπόλεις οι οποίες αναστέλλουν το ποιμαντικό τους πρόγραμμα εξαιτίας της τραγικής έκβασης στα Τέμπη. Σε αρκετούς ναούς τελέστηκαν το πρωί τρισάγια υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων καθώς και δεήσεις για την ενίσχυση των τραυματιών.

Διαβάστε επίσης:

Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας: Προσευχή για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών

Με προσευχή η Μητρόπολη Φθιώτιδος συμμετέχει στο εθνικό πένθος – Αναβολή εκδηλώσεων

Τρισάγιο για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας από τον Μητροπολίτη Βεροίας

Τη συμπαράσταση τους έχουν εκφράσει προς τον Ελληνικό λαό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συμφώνησαν από κοινού την ματαίωση λόγω του εθνικού πένθους του καθιερωμένου γεύματος που παραθέτει η Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμήν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την 5η Μαρτίου.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Εξέφρασε την οδύνη του 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εκφράζει την βαθύτατη οδύνη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη, χθες το βράδυ, στην περιοχή των Τεμπών, από το οποίο έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν δεκάδες συνάνθρωποί μας.

Ο Παναγιώτατος, κατά την σημερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην οποία χοροστάτησε, προσευχήθηκε εντόνως ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων και να ενισχύει τους οικογενείς τους, καθώς επίσης να βοηθήσει για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των τραυματιών. Επίσης, προσευχήθηκε και για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των δύο πολύνεκρων αυτοκινητικών δυστυχημάτων που συνέβησαν παλαιότερα στην ίδια περιοχή των Τεμπών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκφράζοντάς της και δι’ αυτής προς ολόκληρο τον ευσεβή λαό της Ελλάδος τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ιδίου και της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος συμπαρίσταται για την τραγωδία στα Τέμπη

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, πληροφορηθείς μετ’ οδύνης το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη χθες βράδυ στην περιοχή της Θεσσαλίας, απέστειλε Πατριαρχικό Γράμμα προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, εκφράζοντας τις συλλυπητήριες ευχές και την συμπαράστασή Του για το δυσάρεστο αυτό γεγονός.

Σημειώνεται ότι σήμερα, 1η Μαρτίου 2023, κατά την τελεσθησόμενη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων ο Μακαριώτατος θα αναπέμψη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων, ως και υπέρ της άνωθεν ενισχύσεως και παρηγορίας των οικογενών τους.

Δείτε αναλυτικά το Γράμμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Συλλυπητήρια από τον Πατριάρχη Ρουμανίας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο 

Συλλυπητήριο μήνυμα για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έστειλε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

“Μακαριώτατε, με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου προς 1η Μαρτίου 2023 κοντά στην πόλη της Λάρισας, στην κεντρική Ελλάδα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 36 νεκρών και δεκάδων τραυματιών.

Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για τις οικογένειες των εκλιπόντων, αλλά και για σας, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπόνιά μας.

Επίσης, προσευχόμαστε στον Ελεήμονα Θεό για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Είθε ο Σωτήρας να αναπαύσει τις ψυχές όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το τρομερό δυστύχημα και να δώσει παρηγοριά και πνευματική δύναμη στις οικογένειές τους. Με πολλή εκτίμηση και αδελφική αγάπη εν Χριστώ Κυρίου”.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Είμαστε στο πλευρό τους”

Την βαθύτατη οδύνη του εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στην Kοιλάδα των Τεμπών.

«Ειλικρινά, δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την βαθύτατη οδύνη μου και την απέραντη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, πολλούς μάλιστα ιδιαίτερα νέους στην ηλικία.

Εύχομαι και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων και οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειές τους που θρηνούν τον αδόκητο χαμό τους. Ο Πανάγαθος Θεός να τους δίδει δύναμη και να τους προσφέρει την εξ ύψους παρηγορία. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Εκκλησία μας είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους σε τούτες τις δύσκολες στιγμές», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Νωρίτερα, ο Μακαριώτατος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Στο πλαίσιο του εθνικού πένθους, ο Μακαριώτατος ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του για αύριο Πέμπτη 2 Μαρτίου και για μεθαύριο Παρασκευή 3 Μαρτίου.

Στα Τέμπη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός

Στο σημείο της τραγωδία βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη βαθιά της θλίψη για την αδιανόητη τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασε η κ. Σακελλαροπούλου στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και τονίζοντας ότι «Είμαστε δίπλα τους».

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία” δήλωσε ο πρωθυπουργός από το σημείο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και συμπλήρωσε: “Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς”.

Παράλληλα, στα Τέμπη βρέθηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής. “Εκφράζουμε την οδύνη και τη θλίψη μας, οι σκηνές είναι συγκλονιστικές. Οι σκέψεις όλων είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους” τόνισε σχολιάζοντας ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι δύσκολη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα: «Με αισθήματα συντριβής η χώρα έγινε μάρτυρας της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τους οικείους των θυμάτων και τις ευχές μου προς τους τραυματίες για ανάρρωση».

Συγκλονισμένος από την πολύνεκρη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε επίσης στον τόπο της τραγωδίας.

“Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών” δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα βρεθεί στα Τέμπτη εντός της ημέρας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε την θλίψη του και ζήτησε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων