21/07/2022 21/07/2022 Με το όνομα ενός σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας “Abdulhamid Han” (Αμπντούλ Χαμίτ Χαν) το τέταρτο στη σειρά γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πυροδοτώντας νέες πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει 10 εκατομμύρια κυβικά...
21 Ιουλίου, 2022 - 14:58
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2022 - 15:45

Τουρκία: Έρχονται γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο

Διαδώστε:
Τουρκία: Έρχονται γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο

Με το όνομα ενός σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας “Abdulhamid Han” (Αμπντούλ Χαμίτ Χαν) το τέταρτο στη σειρά γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πυροδοτώντας νέες πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καθημερινά στο εθνικό σύστημα μεταφοράς το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες απείλησε την Κύπρο και την Ελλάδα λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα “δικαιώματα” των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο από “κλέφτες”. “Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε τομέα. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη δύναμη του στόλου μας με νέα πλοία”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το in-cyprus.

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τσαβούσογλου

Σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα και του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε εκ νέου με δηλώσεις του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των F-16 και στους περιορισμούς των ΗΠΑ, όσο και στις υπερπτήσεις, λέγοντας ότι “δεν είναι εφικτό να πούμε ”ναι” σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες”.

Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς αναγνωρίζει 6 μίλια εναέριου χώρου για την Ελλάδα και όχι 10. Επίσης, ακόμα και αν πάρει από τις ΗΠΑ F-16 δεν θα υπακούσει.

“Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;”, είπε.

Και συμπλήρωσε: “Πρώτον, υπάρχει απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντεπιστρέψουν σε αυτήν την πολιτική ισορροπίας. Δεύτερον, στο αμερικανικό κογκρέσο υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στα λόμπι. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε πίεση για τα F-16”.

Σχετικά με τις σχέσεις με τα άλλα κράτη, ο Τσαβούσογλου είπε: “Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στον τομέα της αμυντικής συμμαχίας. Βλέπετε πόσες προσπάθειες κάνουμε για να άρουν τους περιορισμούς εναντίον της Τουρκίας. Αυτό θέσαμε και στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια διαδικασίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Κάναμε βήματα για να πάρουμε τα F-16 από τις ΗΠΑ”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος για τις γεωτρήσεις

Την ώρα που η χώρα μας εόρταζε χθες την μνήμη των πεσόντων και αγνοουμένων κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο. “Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενάντια σε κάθε είδους προβοκάτσια και παράνομες απόπειρες”, είπε ο Οκτάι, όπως μετέδωσε το τουρκοκυπριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο BRT.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η περιοχή είναι μέρος της υφαλοκρηπίδας της και ότι το ψευδοκράτος  (ΤΔΒΚ) έχει δικαίωμα σε μερίδιο στα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κύπρου.

“Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές και οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει και δεν θα πετύχει”, τόνισε ο Οκτάι.

“Το πρόσφατα αγορασμένο πλοίο γεώτρησης σχεδιάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον Αύγουστο”, είπε ο Οκτάι.

“Καμία προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας δεν πέτυχε και δεν θα πετύχει”

“Ο πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τατάρ, έκανε μια δίκαιη πρόταση κοινής χρήσης στις αρχές του μήνα. Ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε μια πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας τη διεξαγωγή ενός περιφερειακού συνεδρίου που θα περιλαμβάνει την ΤΔΒΚ. Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει συμμάχους στην περιοχή. Καμία προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πέτυχε και δεν θα πετύχει. Το δικαίωμα, ο νόμος και η ισότητα θα μιλήσουν στην περιοχή, όχι οι σύμμαχοι. Αυτό το ξέρουν όλοι”.

“Οι Έλληνες θεωρούν ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού”

Με αφορμή την αποφράδα ημέρα της κατοχής της Βορείου Κύπρου, ο Οκτάι επεσήμανε ότι μέχρι η Τουρκία να έρθει για τη “διάσωση” των Τουρκοκυπρίων, πριν από 48 χρόνια, οι ελληνικές θηριωδίες επικρατούσαν στο νησί, και μάλιστα τόνισε ότι οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να αφανίσουν τους Τούρκους στην Κύπρο μετατράπηκαν σε μια σφαγή, χωριό με χωριό, σπίτι με σπίτι.

Ακόμη, είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είδαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους εταίρους τους, καθώς και ότι οι Έλληνες δεν έχουν εγκαταλείψει τη νοοτροπία ότι αποτελούν τον μοναδικό κυρίαρχο του νησιού και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα.

Ερντογάν: Συγχαίρω για την 48η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης Κύπρου

Με ένα tweet γιόρτασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μαύρη επέτειο του Αττίλα, την ημέρα που τα τουρκικά στρατεύματα με το αίολο επιχείρημα ότι η επίθεση στοχεύει στο να φέρει ειρήνη στο νησί, εισέβαλαν και κατέλαβαν το βόρειο μέρος της Κύπρου.

“Συγχαίρω για την 48η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης Κύπρου που έθαψε για πάντα στην ιστορία την απόπειρα που στρεφόταν κατά της κυριαρχίας, της ύπαρξης, των δικαίων και των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού που είναι κυρίαρχος, ισότιμος και συνιδιοκτήτης του νησιού.

Ζητώ το έλεος του Θεού για τους μάρτυρες μας και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους ήρωες μας”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Το νέο γεωτρύπανο

Όπως είχε γράψει το ope.gr ήδη από τον Μάιο, η Τουρκία αγόρασε ένα νέο πλωτό γεωτρύπανο (το τέταρτο στη σεριά), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ητν εξερελυνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε δηλώσει ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Turkish Petroleum Corporation ( TPAO).

Το πλοίο,το οποίο θα είναι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, αγκυροβόλησε στο νότιο λιμάνι Taşucu για περίπου δύο μήνες, όπως είχε αναφέρει ο Μπιλγκίν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία αγόρασε το πλωτό γεωτρύπανο τον Νοέμβριο για να ενταχθεί στον στόλο της μετά τα Φατίχ, Γιαβούζ και Kanuni. Το πλοίο θα έχει μήκους 238 μέτρα, μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα, και μέγιστο επιχειρησιακό βάθος 3.600 μέτρα, σύμφωνα με ένα infographic του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας γύρω από το νησί της Κύπρου είναι παράνομες. Παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτός της ακτογραμμής της.

Το πλοίο έφθασε στο λιμάνι Taşucu της επαρχίας Μερσίνης στις 19 Μαΐου, όπως ανέφερε η εφημερίδα Daily Sabah, επικαλούμενη ναυτιλιακά στοιχεία.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων