16/11/2021 16/11/2021 Διαδραστικά μαθήματα υπό την επωνυμία «Υγεία και Θρησκεία» άρχισαν στις 4 Νοεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2022, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής, των γιατρών όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων, και κάθε ενδιαφερομένου για τον θεραπευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η θρησκευτικότητα στην υγεία όλων μας. Στο πλαίσιο των μαθημάτων...
16 Νοεμβρίου, 2021 - 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2021 - 23:36

«Υγεία και Θρησκεία»: Ιατρική και Θεολογία στο επίκεντρο διαδραστικών μαθημάτων

Διαδώστε:
«Υγεία και Θρησκεία»: Ιατρική και Θεολογία στο επίκεντρο διαδραστικών μαθημάτων

Διαδραστικά μαθήματα υπό την επωνυμία «Υγεία και Θρησκεία» άρχισαν στις 4 Νοεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2022, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των φοιτητών Ιατρικής, των γιατρών όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων, και κάθε ενδιαφερομένου για τον θεραπευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η θρησκευτικότητα στην υγεία όλων μας.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων εξετάζεται πως η Ιατρική και η Θεολογία μπορούν να βρεθούν πιο κοντά για το καλό των ασθενών αλλά και των γιατρών τους.

Οι περισσότερες Ιατρικές Σχολές στις ΗΠΑ, (όπως εκείνη του Πανεπιστημίου του Harvard), προσπαθούν με ακαδημαϊκό τρόπο να απαντήσουν στο ερώτημα «Πώς η θρησκεία σε συνεργασία με τη δημόσια υγεία και την καθημερινή ιατρική μπορούν να ανακουφίσουν την αρρώστια και να προωθήσουν την ανθρώπινη ευζωία;».

Τα τελευταία χρόνια, τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά αναφέρουν ότι «η θρησκευτικότητα μπορεί να είναι θεραπευτική» (Lancet), διερωτώνται αν «πρέπει οι γιατροί να συνταγογραφούν θρησκευτικές δράσεις;» (NEJM), συστήνουν «να λαμβάνεται το πνευματικό ιστορικό κάθε ασθενούς» (Mayo Clinic Proc), επισημαίνουν ότι «οι σημερινοί κλινικοί γιατροί παραβλέπουν τη διάσταση της πνευματικότητας όταν αντιμετωπίζουν την υγεία των άλλων ή ακόμη τη δική τους» (JAMA).

Στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, δεν έχει αρχίσει ακόμη η συζήτηση για αλλαγή στη σημερινή στάση που θέλει την Ιατρική επιστήμη μακριά από τη θρησκεία και την Εκκλησία.

Καθηγητές της Ιατρικής από το Harvard, Johns Hopkins, Duke, γνωστοί Έλληνες Θεολόγοι και γιατροί, δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση, στην οποία είναι προσκαλεσμένοι όλοι, λειτουργοί υγείας, θεολόγοι, ιερείς.

Η σύγχρονη τεχνολογία του Διαδικτύου επιτρέπει τη «ζωντανή» παρακολούθηση (με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων), αλλά και τη μεταγενέστερη παρακολούθηση όλων των διαλέξεων.

Ο κύκλος των μαθημάτων διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Prolepsis, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε: healthandreligion.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων