ORTHODOXIA REAL TIME NEWS FEED:
Select Language
MENU
PERSONAL NEWS ALARM ΕΓΓΡΑΦΗ
02.09.2019 | 19:04
Fjeti më Zotin Hirësia e Tij, Nikoni, Arqiepiskop i Bostonit, i New England dhe i Arqidioqezës Shqiptare

Në datën 1 shtator 2019 fjeti më Zotin Hirësia e Tij, Nikoni, Arqiepiskop i Bostonit, i New England dhe i Arqidioqezës Shqiptare. Lindi në vitin 1945 në Nju Jork, në një familje të përkushtuar orthodhokse me origjinë shqiptare, me shumë kontribute për Kishën. Përfundoi studimet në Seminarin e ShënVladimirit më 1966 dhe u dorëzua dhjakon…

02.09.2019 | 18:53
“Të përvetësosh shpëtimin”

“Të përvetësosh shpëtimin” do të thotë pranimi me gjithë shpirt dhe me mirënjohje të thellë, të veprës shpëtimtare të Krishtit nga mëkatari që ai realisht të mund të shpëtohet. Por le ta analizojmë që të mund ta kuptojmë më drejt se çfarë do të thotë. Jisu Krishti Perëndi-njeriu, duke marrë mbi supe mëkatet e racës…

02.09.2019 | 18:51
Monument i rrallë i trashëgimisë/ Del në dritë afresku i kishës së Shën Mërisë në Berat

Një prej afreskeve më të veçantë, që ndodhet në kishën e Shën Mërisë së Sinjës, Berat është nxjerrë në dritë, duke shpëtuar nga rrënimi. Kryeministri Edi Rama bën të ditur se ky afresk është shpëtuar pas një pune të gjatë. “Dhe me pamjet e një prej afreskeve më të veçantë, që ndodhet në kishën e…

01.09.2019 | 17:19
Fillimi i Vitit Kishtar

Ndonëse 1 shtatori është konsideruar si fillimi i Vitit Kishtar, prapëseprapë, sipas kalendarit të Kishës Orthodhokse, qendra reale liturgjike e ciklit vjetor të adhurimit, është festa e Ngjalljes së Krishtit. Të gjithë elementët e devotshmërisë orthodhokse drejtohen e burojnë prej Pashkës, kremtimit të Pashkës së Re të Krishterë. Madje edhe «festat e palëvizshme» të Kishës,…

01.09.2019 | 17:09
E diel, 1 shtator 2019 – Shenjtori i ditës

Fillimi i Vitit të Ri Kishtar. Jisui Naviut. Oshënar Simeon Stiliti. 40 oshënaret dëshmore: Efterpi, Thalia, Theanoja, Theonimfi, Kaliroi, Kalisti, Klioja, Kleoniki, Kleopatra, Koralia, Ralia, Margarita, Marianthi, Melpomeni, Mosko, Urania, Pandora, Penelopi, Polimnia, Sapfoja, Terpsihori, Haidheftoja, Hariklea, Meletina, Mandoja, Athina, Akrivia, Antigoni, Aspasia, Afrodhiti, Dioni, Elpiniki, Erasmia, Eratoja, Simona, Izmini, Politimi, Adhamantia, Αnda, Rumbina. Oshënare…

01.09.2019 | 16:58
Jisu Krishti, Shpëtimtari i njeriut të rënë

1. Jisu Krishti, Shpëtimtari i njeriut të rënë: Njeriu i parë nëpërmjet shkeljes së urdhëresës së Perëndisë ra në mëkat dhe u ndëshkua nga Perëndia për apostazinë e tij. Ai e përzuri atë nga Parajsa dhe e dënoi me vdekje. Por shkelja e Adamit nuk ishte e pariparueshme. Duke qenë se Adami nuk e konceptoi…

01.09.2019 | 16:54
FILLIMI I INDIKTIT 1 SHTATOR (Luka. 4:16-22)

«Edhe Jisui erdhi në Nazaret, atje ku ishte rritur» (v.16) Kuptimi i së kremtes Sot më 1shtator, Kisha kremton fillimin e indiktit, domethënë, fillimin e vitit të ri kishtar. Gjatë kohës së Bizantit, u caktua shtatori si muaji i parë i vitit. Këtë radhë mban edhe sot Kisha Orthodhokse e Lindjes, në mujorin kishtar. Një shtatori…

01.09.2019 | 16:48
KALLINJ NGA ARA E HIERODËSHMORIT SHËN KOZMA (24 Gusht)

Rrallë herë, një personalitet njerëzor mblodhi rreth tij kaq shumë dhunti dhe kaq shumë veçori, sa shën Kozmai. Një natyrë njerëzore, e pajisur me bollëk nga providenca hyjnore me zgjuarsi dhe mençuri, ky mësues i popullit, duke shtuar mbi dhuntitë e tija natyrore, dhuntitë e fituara më pas, që arriti t’i përvetësojë me mundim dhe…

31.08.2019 | 16:37
Lindja e Hyjlindëses Mari – At Tomas Hopko

Lindja e Hyjlindëses Mari E para festë e madhe e Kishës, që prej fillimit të Vitit të Ri Kishtar më 1 Shtator, është e kremtja e Lindjes së Hyjlindëses Mari, Virgjëreshës së Tërëshenjtë. Në Kishën Orthodhokse e përkujtojmë këtë festë më 8 Shtator. Viti i Ri Kishtar çelet me këtë të Kremte të Lindjes së…

Τα σημαντικότερα νέα