18/06/2021 18/06/2021 «Μεγάλη ευλογία είναι να φροντίζεις τα μικρά ορφανά παιδιά της επαρχίας Μπουκόμπα στην Τανζανία!», λέει στην νέα του ανάρτηση στο facebook ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μπουκόμπας Τανζανίας, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, διηγούμενος ένα περιστατικό που τον συγκλόνισε από την τελευταία του περιοδεία: «Πάντα στις περιοδείες μας αντιμετωπίζουμε απρόσμενες καταστάσεις και περιστατικά, που τα δεχόμεθα ως ευλογία Θεού...
18 Ιουνίου, 2021 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2021 - 10:45

«Μεγάλη ευλογία να φροντίζεις ορφανά στη Μπουκόμπα»

Διαδώστε:
«Μεγάλη ευλογία να φροντίζεις ορφανά στη Μπουκόμπα»

«Μεγάλη ευλογία είναι να φροντίζεις τα μικρά ορφανά παιδιά της επαρχίας Μπουκόμπα στην Τανζανία!», λέει στην νέα του ανάρτηση στο facebook ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μπουκόμπας Τανζανίας, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, διηγούμενος ένα περιστατικό που τον συγκλόνισε από την τελευταία του περιοδεία:

«Πάντα στις περιοδείες μας αντιμετωπίζουμε απρόσμενες καταστάσεις και περιστατικά, που τα δεχόμεθα ως ευλογία Θεού στο έργο μας. Ένα τέτοιο περιστατικό που με συγκλόνισε πραγματικά μας συνέβη στο χωριό Κικαγκάτι της επαρχίας Μπουκόμπα στην Τανζανία.

Μια μέρα, φεύγοντας από το χωριό αυτό, ο Ιερέας που με συνόδευε, ο π. Παύλος, μου είπε: «Πάτερ, εδώ κοντά είναι ο τάφος του πατρός Γερασίμου που εκοιμήθη. Να περάσουμε να κάνουμε ένα τρισάγιο». Πήγαμε, λοιπόν, εκεί, για να δούμε και την οικογένειά του. Μας υποδέχθηκαν με χαρά. Τα περισσότερα σπίτια είναι κατασκευασμένα από τσιμεντόλιθους και αντί στέγης έχουν λαμαρίνες. Ζουν απλά και φτωχικά, με καθαρούς και νοικοκυρεμένους χώρους.

Σε ένα δωμάτιο διέκρινα μια φωτογραφία από την χειροτονία του π. Γερασίμου στο Ναϊρόμπι, που την είχε κάνει το 1987 ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο οποίος ήταν τότε για οκτώ χρόνια (1983-1991) τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως, που αρχικά περιλάμβανε στην δικαιοδοσία της τρία κράτη, την Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανζανία.

Ένας από τους γιους του π. Γερασίμου μου παρουσίασε δύο παιδάκια και μου είπε: «Πάτερ, αυτά τα παιδιά είναι του αδελφού μου. Είναι εγγόνια του π. Γερασίμου. Ο πατέρας και η μητέρα τους έχουν πεθάνει από aids. Θα μπορούσες να τα προστατεύσεις και να τα βοηθήσεις; Είναι ορφανά!». Του απάντησα ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε. «Τον Γιώργο, τον μεγαλύτερο, μπορείς να τον πάρεις», μου λέει, «στο Γυμνάσιο, στον Άγιο Σωσθένη;». Κοντοστάθηκα και αναρωτήθηκα: «Χρήματα δεν έχω. Πώς να πω ψέματα; Θα τους πικράνω!». Με σκουντάει τότε ο π. Παύλος, που ήταν δίπλα μου, και μου λέει: «Πάρε, πάτερ, το ορφανό, ο Χριστός θα μας στείλει χρήματα, όπως μας στέλνει πάντα». Δέχτηκα, λοιπόν, να πάρουμε τον Γιώργο.

Αγκάλιασα τα δύο ορφανά παιδιά και τους ζήτησα να πάμε στον τάφο του π. Γερασίμου να πάρουμε την ευχή του. Εκεί δεν έχουν νεκροταφεία και τους νεκρούς τούς ενταφιάζουν στις αυλές των σπιτιών. Τελέσαμε τρισάγιο, ευχηθήκαμε για την ανάπαυσή του και ζητήσαμε την ευλογία του. Ακριβώς δίπλα είναι θαμμένοι και οι γονείς των δύο παιδιών.

Όταν επισκεφθήκαμε μια άλλη Ενορία στο χωριό Κανιαμπουγκούρου, μου είπαν ότι έχουν 70 ορφανά, που έχασαν τους γονείς τους από aids. Θερίζει κυριολεκτικά η ασθένεια αυτή τους πληθυσμούς γιγαντώνοντας την ορφάνια.

Προσεύχομαι στον Θεό και ζητάω την βοήθεια όλων σας να πάρουμε αυτά τα ορφανά παιδιά. Είναι μεγάλη ευλογία να τα φροντίζεις και να τα σπουδάζεις. Έχουμε δύο σχολεία. Το ένα φέρει την ονομασία «Άγιος Σωσθένης», βρίσκεται στην περιοχή Ρουμπάλε, που απέχει δύο ώρες από την πόλη Μπουκόμπα, και το άλλο με την ονομασία «Αριστοτέλης» στο Καράγκουε. Χρειαζόμαστε για κάθε παιδί 370 ευρώ τον χρόνο. Έτσι, ξεκίνησε το κοινωνικό αυτό πρόγραμμα της Ιεράς Επισκοπής και μέχρι στιγμής φροντίζουμε τριάντα ορφανά παιδιά.

Ελπίζουμε με τις ευλογίες του Κυρίου μας που «ορφανόν και χήρα αναλήψεται» και τη δική σας αγάπη να συνεχισθεί και να ενδυναμώσει το έργο αυτό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων