29/09/2022 29/09/2022 Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και το “Ευαγγελιστάριο 220” το οποίο, για παραπάνω από έναν αιώνα, περιπλανιόταν από εκθέσεις σε γκαλερί της Ευρώπης αρχικά και στη συνέχεια της Αμερικής καθώς είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης Δράμας από τον κατοχικό βουλγαρικό στρατό, επιστρέφει και επίσημα σήμερα το απόγευμα σπίτι του.  Το χειρόγραφο αυτό είναι...
29 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2022 - 8:32

“Ευαγγελιστάριο 220”: Έναν αιώνα μετά επιστρέφει επίσημα σπίτι του

Διαδώστε:
“Ευαγγελιστάριο 220”: Έναν αιώνα μετά επιστρέφει επίσημα σπίτι του

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και το “Ευαγγελιστάριο 220” το οποίο, για παραπάνω από έναν αιώνα, περιπλανιόταν από εκθέσεις σε γκαλερί της Ευρώπης αρχικά και στη συνέχεια της Αμερικής καθώς είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης Δράμας από τον κατοχικό βουλγαρικό στρατό, επιστρέφει και επίσημα σήμερα το απόγευμα σπίτι του. 

Το χειρόγραφο αυτό είναι καταγεγραμμένο ως «Ευαγγελιστάριο 220» και η επιστροφή του στην Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης επετεύχθη κατόπιν επιμόνων προσπαθειών των μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου σε συνεργασία και συντονισμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στις 14 Μαΐου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε την εκδοθείσα από το Μουσείο της Βίβλου πράξη μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου 220 προς την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εικοσιφοινίσσης, στην οποία επεστράφη εφέτος στις 31 Αυγούστου, όπου και φυλλάσεται πλέον σε ειδικές συνθήκες.

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ope.gr

Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην Μονή η επίσημη τελετή παράδοσης και παραλαβής του χειρογράφου από το Μουσείο της Βίβλο της Ουάσιγκτον. Παρών στην τελετή θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Η ημερομηνία αυτή δεν έχει επιλεγεί τυχαία καθώς αποτελεί ημέρα μνήμης κατά την οποία τιμώνται τα θύματα της σφαγής της Δράμας.  

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη λίγο πριν τη μεγάλη εκδήλωση

Χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε στο Φανάρι με ανώτατα στελέχη του Μουσείου της Βίβλου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δέχθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, τον. κ. Steve Green, Ιδρυτή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου της Βίβλου, το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, μαζί με τους συνεργάτες του, Δρ. Jeffrey Kloha, επί κεφαλής Επιμελητή του Μουσείου, Δρ. Brian Hyland, Βοηθό Επιμελητή των Μεσαιωνικών Χειρογράφων του Μουσείου, και την Καθηγήτρια Δρα Ελισάβετ Προδρόμου, Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου αυτού.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε την ηγεσία του Μουσείου της Βίβλου για την γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επαινώντας την, για άλλη μία φορά, για την επιστροφή του χειρόγραφου Ευαγγελισταρίου, και σημειώνοντας ότι ως πράξη είναι παράδειγμα προς μίμηση και συμβάλλει προτρεπτικά στον επαναπατρισμό και των υπολοίπων ορφανών χειρογράφων και εκκλησιαστικών κειμηλίων στη φυσική τους μητέρα, δηλαδή την Μονή.

Πηγή φωτογραφίας: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Αμερικανικό Ίδρυμα, και με αφορμή την επικείμενη επίσημη εκδήλωση για τον επαναπατρισμό του χειρόγραφου Ευαγγελισταρίου 220, στις 29 Σεπτεμβρίου, στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εικοσιφοινίσσης, από την οποία εκλάπη, με πολλούς ακόμα θησαυρούς της, από Βούλγαρους στρατιώτες το 1917. Σημειώνεται, ότι η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Παναγιώτατο στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Μ. Εικοσιφοινίσσης, και ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος μαζί με την Καθ. Δρα Ε. Προδρόμου, έχουν ορισθεί από τον Παναγιώτατο ως υπεύθυνοι της συνεργασίας, εκ μέρους του Πατριαρχείου, με το Aμερικανικό Ίδρυμα.

Διαβάστε επίσης:

Η Μονή Εικοσιφοίνισσας υποδέχεται το χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο – Μήνυμα προς την Βουλγαρία για την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων

Ι.Μ. Δράμας: Πρόσκληση στην υποδοχή του κλεμμένου Ευαγγελίου της Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης

Στελέχη του Μουσείου που επιστρέφει το κλεμμένο “Ευαγγελιστάριο 220” συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων