23/08/2019 23/08/2019 Στην πανέμορφη πευκόφυτη χαράδρα που σχηματίζεται ανάμεσα στα χωριά Λάνθι και Λαμπέτι, επάνω στον απόκρημνο βράχο με τη μαγευτική θέα στο δάσος της Φολόης και στο βουνό του Ερύμανθου, στέκεται η επιβλητική Ιερά Μονή της Παναγίας Κρεμαστής, η οποία εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Οφείλει την ονομασία της στην παράδοση ότι την εικόνα της Παναγίας βρήκε...
23 Αυγούστου, 2019 - 11:45

Στην Παναγία την Κρεμαστή

Διαδώστε:
Στην Παναγία την Κρεμαστή

Στην πανέμορφη πευκόφυτη χαράδρα που σχηματίζεται ανάμεσα στα χωριά Λάνθι και Λαμπέτι, επάνω στον απόκρημνο βράχο με τη μαγευτική θέα στο δάσος της Φολόης και στο βουνό του Ερύμανθου, στέκεται η επιβλητική Ιερά Μονή της Παναγίας Κρεμαστής, η οποία εορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Οφείλει την ονομασία της στην παράδοση ότι την εικόνα της Παναγίας βρήκε αιωρούμενη μέσα στο σπήλαιο ένας βοσκός που κρεμάστηκε από τον βράχο, καθώς και στο γεγονός ότι η ίδια η μονή φαίνεται σαν να κρέμεται από τον βράχο.

Ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, μάλιστα σε μία επιγραφή που δεν σώζεται σήμερα αναφερόταν το 1601 ως έτος κατασκευής του ναού. Λόγω της δυσπρόσιτης τοποθεσίας της, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της επανάστασης του 1821 ήταν τόπος συνάντησης των οπλαρχηγών και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, είχε σπουδαία προσφορά στην παιδεία των Ελλήνων και σύμφωνα με την παράδοση, στους χώρους της λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Το 1880 έγινε μετόχι της Μονής Σκαφιδιάς, ανέκτησε την αυτοτέλειά της για λίγο και το 1933μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία.

Το καθολικό της μονής είναι ναός διαμορφωμένος μέσα σε σπήλαιο. Το 1976 το σπήλαιο καταστράφηκε από κατολίσθηση και σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα φυσικό κοίλωμα του βράχου, στα δυτικά του. Ο ναός έχει ανακαινισθεί πλήρως, έχει διαπλατυνθεί και έχουν προστεθεί μαρμάρινο τέμπλο και εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Στη μονή υπάρχουν παρεκκλήσια του Αγίου Νεκταρίου και του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου και λειτουργεί ξενώνας για τη φιλοξενία των επισκεπτών.

Τη Μονή επιλέγουν πολλοί προσκυνητές κατά τη διάρκεια όλου του έτους, με κορύφωση στις 23 Αυγούστου, ημέρα που εορτάζει η Μονή, όταν χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν για να προσκυνήσουν τη Θεομήτορα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων