30/09/2022 30/09/2022 Στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στη Δράμα επιστράφηκε και επίσημα χθες το χειρόγραφο “Ευαγγελιστάριο 220” το οποίο πριν έναν αιώνα είχε κλαπεί από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Σε μία συγκινητική τελετή στην οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, υπογράφηκε...
30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:55
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2022 - 14:36

Το “Ευαγγελιστάριο 220” επέστρεψε επίσημα στη Μονή Εικοσιφοίνισσας (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Το “Ευαγγελιστάριο 220” επέστρεψε επίσημα στη Μονή Εικοσιφοίνισσας (ΦΩΤΟ)

Στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στη Δράμα επιστράφηκε και επίσημα χθες το χειρόγραφο “Ευαγγελιστάριο 220” το οποίο πριν έναν αιώνα είχε κλαπεί από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Σε μία συγκινητική τελετή στην οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης του ιερού κειμηλίου στην ιστορική Μονή από το Μουσείο της Βίβλου της Ουάσιγκτον όπου και βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ. Μουσείου της Βίβλου, Στήβεν Γκριν και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Αντωνίνη.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, τον λέοντα του Ποντιακού Ελληνισμού όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, οι αγώνες του οποίου για τον επαναπατρισμό των κλαπέντων κειμηλίων ήταν τρόπος ζωής.

Στην τελετή επιστροφής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τη ΔΙΣ εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ενώ παρών ήταν ο αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος και ο επιστήθιος φίλος του μακαριστού ποιμενάρχη της Δράμας, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος και μερίμνησε για τα τεχνικά θέματα της μεταφοράς του χειρόγραφου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ιερά μονή στους πρόποδες του Παγγαίου.

Παρέστησαν Βουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Η τελετή ξεκίνησε με Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής ενώ ακολούθησε η απονομή του Μεγαλόσταυρου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας στον κ. Στήβεν Γκριν. “Έχετε δώσει το παράδειγμα προς τους άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με εσάς και προσευχόμαστε να κάνουν το ίδιος και προσευχόμαστε να το κάνουν”, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.

Ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα ευαγγέλια στον κόσμο

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα ευαγγέλια στον κόσμο. Το «Χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο 220» όπως είναι καταγεγραμμένο βρισκόταν ανάμεσα στα 470 θρησκευτικά αντικείμενα και τα 430 χειρόγραφα που λεηλατήθηκαν από τη Μονή το 1917 από τις Βουλγαρικές Δυνάμεις.

“Όταν το Μουσείο της Βίβλου ανακάλυψε ότι το κείμενο αυτό πάρθηκε παράνομα και είχε κλαπεί από τη Μονή, κινήθηκε γρήγορα, υπεύθυνα και επαγγελματικά για να φροντίσει για την αποκατάσταση και τον επαναπατρισμό του. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε αρκετή την ευγνωμοσύνη μας στην οικογένεια Γκριν και το Μουσείο για τη χριστιανική και επαγγελματική τους προσφορά.», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά την ομιλία του.

“Το Μουσείο της Βίβλου τιμάται από τη συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την έκθεση της ιστορίας της Βίβλου στον ελληνικό κόσμο στην Ουάσιγκτον”, δήλωσε ο κ. Γκρι. “Αξιώθηκα να με δεχτεί ο Παναγιώτατος στην Κωνσταντινούπολη, και προσεύχομαι για συνεχείς ευλογίες σε αυτόν και την ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την επιστροφή του χειρόγραφου ευαγγελίου στη μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.

Ημέρα μνήμης για τη Δράμα με μήνυμα στη γείτονα Βουλγαρία

Η όλη εκδήλωση πραγματοπoιήθηκε σε μία ημέρα μνήμης για την πόλη της Δράμας καθώς την 29η Σεπτεμβρίου η πόλη τιμά τα θύματα της σφαγής από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Λίγες ώρες πριν επιστρέψει στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας το κλεμμένο από τους Βούλγαρους «Ευαγγελιστάριο 220», ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων στις εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο της σφαγής των κατοίκων της Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, έστειλε σαφές μήνυμα να επιστραφούν όλα τα κειμήλια της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Μακεδονίας και της Θράκης και οι γείτονές μας να ζητήσουν συγγνώμη.

Ο ιεράρχης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις εκδηλώσεις μνήμης κάλεσε τη γειτονική χώρα να ζητήσει συγγνώμη για ότι διέπραξαν στον τόπο και να επιστρέψουν  όλα όσα αφαιρέθηκαν: «Παρακαλούμε εκείνον που εξουσιάζει και τη ζωή και τον θάνατο να αναπαύσει τις ψυχές των πατέρων μας, που μαρτυρικά έφυγαν από τη ζωή στις σκηνές των δικαίων. Με τις εκδηλώσεις αυτές δηλώνουμε ότι δεν τους ξεχνούμε. Σαν Χριστιανοί συγχωρούμε, αλλά δεν λησμονούμε. Και όπως, είπα και στον Ναό, εκείνο που περιμένουν οι αδελφοί μας είναι οι γείτονές μας, αυτοί που είναι μέλη της ίδιας Ένωσης με εμάς, της Ευρωπαϊκής, να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι διέπραξαν σε αυτόν εδώ τον τόπο και να επιστρέψουν όλα εκείνα τα οποία αφήρεσαν από αυτόν τον τόπο, που είναι η πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά. Εύχομαι κανένας λαός, σε κανένα σημείο του κόσμου, να μη δοκιμαστεί, όπως δοκιμάστηκε ο δικός μας λαός, ιδίως της Μακεδονίας και Θράκης, με δεινά χειρότερα από την τουρκοκρατία στην α’ και στη β’ βουλγαρική κατοχή».

Διαβάστε επίσης: 

Ξάνθης Παντελεήμων: Οι γείτονές μας να ζητήσουν συγγνώμη και να επιστρέψουν όσα μας αφαίρεσαν

Η Μονή Εικοσιφοίνισσας υποδέχεται το χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο – Μήνυμα προς την Βουλγαρία για την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων

Ι.Μ. Δράμας: Πρόσκληση στην υποδοχή του κλεμμένου Ευαγγελίου της Ι.Μ. Εικοσιφοινίσσης

Στελέχη του Μουσείου που επιστρέφει το κλεμμένο “Ευαγγελιστάριο 220” συναντήθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

“Ευαγγελιστάριο 220”: Έναν αιώνα μετά επιστρέφει επίσημα σπίτι του

Φωτογραφίες: goarch.org – Δημήτριος Πανάγος, ergasiapress

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων