01/12/2019 01/12/2019   Στον γραφικότατο οικισμό του Νησιού, της λίμνης των Ιωαννίνων, ένα κομμάτι γης ιερό και αγιασμένο, αφού αποτελεί την τρίτη μοναστική πολιτεία στη χώρα μας, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών,  το σημαντικότερο μεταβυζαντινό μοναστήρι των Ιωαννίνων.    Η ονομασία «Φιλανθρωπηνών» συνδέεται με την ομώνυμη αριστοκρατική οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα το 1204, μετά την άλωση...
01 Δεκεμβρίου, 2019 - 9:52
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2019 - 10:08

Το «Κάστρο» της Ορθοδοξίας στη λίμνη των Ιωαννίνων- Tο σημαντικότερο μεταβυζαντινό μοναστήρι- Δείτε το βίντεο

Διαδώστε:
Το «Κάστρο» της Ορθοδοξίας στη λίμνη των Ιωαννίνων- Tο σημαντικότερο μεταβυζαντινό μοναστήρι- Δείτε το βίντεο

  Στον γραφικότατο οικισμό του Νησιού, της λίμνης των Ιωαννίνων, ένα κομμάτι γης ιερό και αγιασμένο, αφού αποτελεί την τρίτη μοναστική πολιτεία στη χώρα μας, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών,  το σημαντικότερο μεταβυζαντινό μοναστήρι των Ιωαννίνων.

   Η ονομασία «Φιλανθρωπηνών» συνδέεται με την ομώνυμη αριστοκρατική οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους.  Η Μονή ιδρύθηκε το 1291 από τον ιερέα Μιχαήλ Φιλανθρωπηνό σε σημείο όπου πιθανώς προϋπήρχε άλλη μονή.

Αποτέλεσε στο διάβα των αιώνων αξιοπρόσεκτο πνευματικό ίδρυμα, καθώς στο χώρο της λειτουργούσε εκπαιδευτήριο και «κρυφό σχολειό».

Κατά την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου αλλά και μετέπειτα, την περίοδο του Αλή Πασά, ήταν το σπουδαιότερο Εθνικοθρησκευτικό Πνευματικό Κέντρο ενώ στην εποχή που λειτουργούσε, διδάσκονταν σε αυτό ακόμη και τα Αρχαία Ελληνικά.

Δείτε ένα μοναδικό αφιέρωμα από το Πρακτορείο «Ορθοδοξία»:

Αποστολή Ιωάννινα- Αντώνης Μακατούνης

Επιμέλεια βίντεο Πέπη Οικονομάκη

Κάμερα Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Μοντάζ Κώστας Κουράκος 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων