12/11/2019 12/11/2019 Στην ακριτική Χίο βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τον διήμερο 10-11 / 11, προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολιού Χίου, Ψαρών & Οινούσσων κ. Μάρκου, προκειμένου να συμμετάσχει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 107 χρόνων από την απελευθέρωση της νήσου από τους Τούρκους και την μνήμη των Πολιτών Χίου Αγίων Μεγαλομάρτυρα Μίνα, Βίκτορα &...
12 Νοεμβρίου, 2019 - 12:31

Στα Ελευθέρια της Χίου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Διαδώστε:
Στα Ελευθέρια της Χίου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Στην ακριτική Χίο βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τον διήμερο 10-11 / 11, προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολιού Χίου, Ψαρών & Οινούσσων κ. Μάρκου, προκειμένου να συμμετάσχει στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 107 χρόνων από την απελευθέρωση της νήσου από τους Τούρκους και την μνήμη των Πολιτών Χίου Αγίων Μεγαλομάρτυρα Μίνα, Βίκτορα & Βικεντίου.

Οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν με πανδήμη συμμετοχή, παρουσία των Αρχών του νησιού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδη, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Βικτωρών της πόλης του Χίου . Την παραμονή της γιορτής, μετά την περάτωση του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η εκκαθάριση του ιερού Εικόνα των Αγίων στην παραλία της πόλης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία, όπου ο Σεβ είπε ο πανηγυρικός ευαγγέλιος. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος.Ο Σεβασμιώτατος εξήγησαν την ιστορία της Χίου ως τόπος μαρτύρων της πίστης, των αγωνιστών του έθνους αλλά και των ευεργετών, μέσα από τις επιδόσεις τους στην παγκόσμια ναυτιλία. Ας μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στο μεγαλύτερο ζήτημα της υγειονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι οι Μητροπολίτες της Ηπειρωτικής Ελλάδας δεν θα πρέπει να ξεχνάνε τα νησιά που εκτοπίζουν υπερβολικά το φορτίο της διαχείρισής του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών πρέπει να διανεμηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνιστώντας ψυχραιμία και ενότητα, ο κ. Ο Ιγνάτιος σημείωσε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η συνεκτικός κρίκος του έθνους, είναι αυτή που κράτησε μαζί του κάτω από δύσκολες περιόδους σκλαβιάς, για περισσότερα από 400 χρόνια.

Την ημέρα της γιορτής, στο πανηγυρίζον Μητροπολιτικό Ναό της Χίου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντος του οικείου Ιεράχου κ. Μάρκου, με την συμμετοχή των Αρμών και του πλήθους ευλαβών των Χριστιανών. Ο Θείο Λόγο κήρυξε τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Περιφάνιος Οικονόμου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος απονείμε στον Ποιμενάρχη τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ισιδώρου, με την εξαιρετική συμβολή του κ. Ιγνατίου στις μεγάλες θεματικές που απασχολούν την Εκκλησία και την πατρίδα μας, καθώς και την καθοριστική συμβολή της στην οργάνωση, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, των εκδηλώσεων για τη γιορτή των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Από την μεριά του, ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε την τιμητική διάκριση και τόνισε ότι θα είναι πάντοτε ευλαβικός προσκυνητής της ηρωοτόκου και του Αγιοτόκου Χίου, με σεβασμό στο γοητευτικό παρελθόν της, αλλά και στην προσφορά της στα εθνικά μας πράγματα διαχρονικά. Τόνισε επίσης ότι οι επερχόμενες εορτασμοί «είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναβαθμιστούμε στο πνεύμα των πατέρων μας που έσπρωξαν το αίμα τους για το Χριστό την πίστη στην αγία και την πατρίδα την ελευθερία. Είναι, όμως, και η ευκαιρία αυτοκριτικής, γιατί εκείνες οι ένδοξες μέρες είχαν και στιγμές διχασμού … Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να οραματιστούμε την Ελλάδα του μέλλοντος … ».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων