19/05/2021 19/05/2021 Στις 20 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου. Το απόγευμα της παραμονής, 19 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:00 μ.μ θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Την ημέρα της εορτής ημέρα Πέμπτη και ώρα 7 π.μ. θα ψαλλεί η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία. Την...
19 Μαΐου, 2021 - 10:08
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2021 - 9:50

Απόψε αρχίζει η πανήγυρη στον Άγιο Νικόλαο τον κρασόκτιστο

Διαδώστε:
Απόψε αρχίζει η πανήγυρη στον Άγιο Νικόλαο τον κρασόκτιστο

Στις 20 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου. Το απόγευμα της παραμονής, 19 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:00 μ.μ θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Την ημέρα της εορτής ημέρα Πέμπτη και ώρα 7 π.μ. θα ψαλλεί η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία.

Την 20ην Μαΐου 2019, η Εκκλησία μας εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου.

Η ονομασία του ως Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος προέκυψε, σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας καπετάνιος που μετέφερε κρασί από κάποιο νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, πιθανότατα την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, να σώσει το πλοίο του από την τρικυμία που είχε ξεσπάσει και ως αντάλλαγμα θα του έχτιζε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του από κρασί και χώμα.

 

Αφού το καράβι σώθηκε από τα βράχια και τους σφοδρούς χειμωνιάτικους ανέμους της περιοχής και έπιασε λιμάνι, ο καπετάνιος τηρώντας το τάμα του στον Άγιο, έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη.

Η πρόσβαση για τον επισκέπτη στο ξωκλήσι γίνεται μέσω ενός μονοπατιού, από το τέρμα της παραλίας της Καραθώνας, στο σημείο που υπάρχει χώρος στάθμευσης. Από εκεί ο επισκέπτης καλείται να διανύσει πεζός για να φτάσει στο πανέμορφο ξωκλήσι.

Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, αφού το χειμώνα στις 6 Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο σημείο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων