28/04/2021 28/04/2021 Εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ πιστών για την ώρα της Αναστάσεως (και η οποία γίνεται πιο φανερή στα κοινωνικά δίκτυα), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μας νουθετεί, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απαιτούμε ακρίβεια από την Εκκλησία όταν εκείνη αποφασίζει να εφαρμόσει οικονομία μπροστά στα διάφορα προβλήματα, ενώ...
28 Απριλίου, 2021 - 15:22
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2021 - 16:13

Γόρτυνος για την ώρα της Θείας Λειτουργίας του φετινού Πάσχα 

Διαδώστε:
Γόρτυνος για την ώρα της Θείας Λειτουργίας του φετινού Πάσχα 

Εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ πιστών για την ώρα της Αναστάσεως (και η οποία γίνεται πιο φανερή στα κοινωνικά δίκτυα), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μας νουθετεί, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απαιτούμε ακρίβεια από την Εκκλησία όταν εκείνη αποφασίζει να εφαρμόσει οικονομία μπροστά στα διάφορα προβλήματα, ενώ στην προσωπική μας ζωή δεν είμαστε οι ίδιοι ακριβείς. Επισημαίνει δε ότι κανείς δεν ξέρει ποια ώρα αναστήθηκε ο Χριστός, αλλά και ότι εμείς πρέπει να κάνουμε υπακοή στην εκκλησία και να προσέχουμε να ζούμε αναστημένη πενυματική ζωή χωρίς ασέβειες, τσακωμούς και κακίες!  

Διαβάστε την ανακοίνωση:

1. Η θεία λειτουργία του εφετινού Πάσχα, Γορτύνιοι και Μεγαλοπολίτες, αγαπητοί αδελφοί, καθορίστηκε από την αγία μας Εκκλησία να τελεσθεί την 9η εσπερινή ώρα του Σαββάτου. Έγινε και γίνεται μεγάλη συζήτηση και διαπληκτισμός γύρω από το θέμα αυτό, ενώ θα έπρεπε να πούμε ταπεινά ότι θα κάνουμε ό,τι μας είπε η Εκκλησία μας. Αυτό συμβαίνει, γιατί στην Ελλαδική μας
ιδιαίτερα Εκκλησία, ενώ δεν ζούμε με ακρίβεια στην προσωπική μας ζωή, ζητούμε και απαιτούμε από την Εκκλησία την ακρίβεια στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει και χάριν των πιστών της εφαρμόζει την οικονομία «άχρι καιρού». Και αυτό που γίνεται είναι μεγάλη αμαρτία για ᾽μας. Ναι! Όπως μας λέγει ο μακαριστός άγιος πατήρ Επιφάνιος, ο πλησίον σε μας, από την Καλαμάτα, «είναι απαράδεκτος η εφαρμογή υφ’ υμών ακριβείας εις ζητήματα εις τα οποία η Εκκλησία εφαρμόζει οικονομία» (βλ. βιβλίον του σελ. 180-182, Άρθρα, Μελέται – Επιστολαί, τόμος Α´).

2. Αλλά και για την Εκκλησία μας, αγαπητοί αδελφοί, η ημέρα αρχίζει από την εσπέρα, μετά την λεγομένη Ενάτη ώρα, με την ακολουθία του Εσπερινού καλύτερα.Έτσι λοιπόν η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως του Κυρίου θα τελεστεί και εφέτος ημέρα Κυριακή, όπως έτσι τελείται πάντοτε. Ναι, αλλά δεν αναστήθηκε ο Χριστός την 9η ώρα! Όχι! Κανείς δεν ξέρει, αδελφοί μου, ποια
ώρα αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν τον είδε αναστάντα μετά την Ανάστασή του. Τα Ευαγγέλια σιωπούν στο θέμα αυτό. Γι᾽ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν έχουμε και εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού, γιατί οι εμφανίσεις του Χριστού είναι μετά από αυτήν (βλ. τα Εωθινά Ευαγγέλια).

3. Εμείς λοιπόν πρέπει, αδελφοί, να κάνουμε υπακοή σε ό,τι μας λέγει η Εκκλησία και να προσέξουμε να ζούμε αναστημένη πνευματική ζωή, όπως αρμόζει σε χριστιανούς που έχουν αναστημένο Αρχηγό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, τον Θεό μας. Πέρα οι ασέβειες, πέρα τα μαλώματα και πέρα οι κακίες μεταξύ μας.

Καλή Ανάσταση αδελφοί,
† Ὁ Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων