12/09/2019 12/09/2019 Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2019 από την ίδρυση του προτύπου Κέντρου Σίτισης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, με την επωνυμία «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ». Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως: Ήταν Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν ο νέος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εγκαινίαζε στην «Κατακόμβη» του Μητροπολιτικού μας Ναού,...
12 Σεπτεμβρίου, 2019 - 12:46

20 Χρόνια του Κέντρου Σίτισης του Μητρ.Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου

Διαδώστε:
20 Χρόνια του Κέντρου Σίτισης του Μητρ.Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2019 από την ίδρυση του προτύπου Κέντρου Σίτισης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, με την επωνυμία «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

Ήταν Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν ο νέος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εγκαινίαζε στην «Κατακόμβη» του Μητροπολιτικού μας Ναού, παρουσία του τότε Νομάρχου Μαγνησίας κ. Πάνου Σκοτινιώτη και των Αρχών της πόλης, μία σύγχρονη κοινωνική δομή, που έμελε να γίνει η ναυαρχίδα του Κοινωνικού και Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, αναγνωρισμένη από σύνολη την τοπική κοινωνία. Ήταν τόση η αποδοχή του δε από τον λαό της Μαγνησίας, ώστε ανακηρύχθηκε κορυφαία φιλανθρωπική δράση στον Νομό το 1999 και βραβεύτηκε προς τούτο, μαζί με τις αντίστοιχες φιλανθρωπικές δομές των άλλων Νομών, στην Αθήνα από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο.

Επρόκειτο για ένα έργο, που ήλθε για να συνεχίσει την μεγάλη παράδοση στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς, που είχε εγκαινιάσει με την ίδρυση των πρώτων ενοριακών Σπιτιών Γαλήνης, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ένα έργο τομή στην  τοπική κοινωνική μας πραγματικότητα, που ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος είχε υποσχεθεί ήδη από την πρώτη στιγμή, κατά τον Ενθρονιστήριο λόγο του. Είχε μιλήσει για την λειτουργία ενός κέντρου σίτισης διαφορετικού από τα άλλα, με σκοπό την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος εξασφάλισης καθημερινού φαγητού σε εκατοντάδες ανθρώπους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Η διαφορετικότητα του κέντρου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι λειτουργεί ασταμάτητα 365 μέρες τον χρόνο, δεν έχει ενοριακό χαρακτήρα, ενώ μπορούν να σιτιστούν σ’ αυτό άπαντες οι έχοντες ανάγκη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Την υλοποίηση του οράματος του Μητροπολίτου μας ανέλαβε ο τότε Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού μας Ναού Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος συνέστησε την πρώτη Διαχειριστική Επιτροπή και με την συνδρομή απλών ανθρώπων, όσο και την οικονομική βοήθεια επιφανών συμπολιτών μας, κατάφερε το Καλοκαίρι του 1999, με ταχύτατους ρυθμούς, να ολοκληρώσει την διαμόρφωση των υποδομών και να εξοπλίσει το Κέντρο με τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό, ώστε να ξεκινήσει άμεσα την λειτουργία του. Βέβαια, το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ πραγματικότητα χωρίς την καθοριστική και συγκινητική καθημερινή παρουσία και συνδρομή εκατοντάδων εθελοντριών γυναικών της ενορίας, που, εναλλασσόμενες, καθ’ όλη την διάρκεια της εικοσαετίας, έγιναν οι μυροφόρες της αγάπης και της προσφοράς προς τον κάθε εμπερίστατο συνάνθρωπό μας. Η Τοπική μας Εκκλησίας στέκει με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην μνήμη όσων εκ των εθελοντριών έφυγαν από την ζωή, αλλά κι εκείνων που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα τον αγώνα της διακονίας.

Από το 2004 την σκυτάλη της ευθύνης του Κέντρου ανέλαβε ο Πρωτ. Βασίλειος Ακριβόπουλος, προκάτοχος και διάδοχος του π. Επιφανίου στην Προϊσταμενία του Μητροπολιτικού μας Ναού, ο οποίος φρόντισε για την επέκταση των υποδομών του Κέντρου και την στελέχωσή του με νέο εθελοντικό προσωπικό. Από το 2010 μέχρι σήμερα την ευθύνη έχει ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού μας Ναού, Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, ο οποίος, με τον ίδιο ζήλο, συνεχίζει το έργο των προκατόχων του, ενώ προσφάτως προχώρησε στην πλήρη ανακαίνιση και στο φρεσκάρισμα των χώρων σίτισης του Κέντρου.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ», κατά την διάρκεια των μέχρι σήμερα 20 χρόνων λειτουργίας του, έχει προσφέρει περισσότερες από ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες (1.400.000) μερίδες φαγητού και θα συνεχίζει το έργο και την προσφορά του όσο χρειαστεί, για την κάλυψη των ποικίλων αναγκών των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, με την βοήθεια του Θεού, με την πατρική ευλογία και συμπαράσταση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και την καταλυτική στήριξη του απλού και ευλαβούς λαού μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων