27/09/2020 27/09/2020 «Αφέντες άπαντα ηκολούθησαν αυτώ». Μ’ αυτή τη φράση έκλεισε, αγαπητοί, η ευαγγελική περικοπή που ανεγνώσθη σήμερα. Μια φράση από την οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολ­λά μηνύματα. Μια φράση που λακωνικά και επιγραμματικά δείχνει τη διάθεση αυταπαρνήσεως, με την οποία οι πρώτοι μαθητές ακολούθη­σαν το Χριστό. Μια φράση που σαν δυναμίτης έρχεται να ανατάξει τη...
27 Σεπτεμβρίου, 2020 - 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2020 - 22:43

Το να ακολουθήσουμε τον Χριστό σημαίνει σχέση με τα μυστήρια της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Το να ακολουθήσουμε τον Χριστό σημαίνει σχέση με τα μυστήρια της Εκκλησίας

«Αφέντες άπαντα ηκολούθησαν αυτώ». Μ’ αυτή τη φράση έκλεισε, αγαπητοί, η ευαγγελική περικοπή που ανεγνώσθη σήμερα. Μια φράση από την οποία θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολ­λά μηνύματα. Μια φράση που λακωνικά και επιγραμματικά δείχνει τη διάθεση αυταπαρνήσεως, με την οποία οι πρώτοι μαθητές ακολούθη­σαν το Χριστό. Μια φράση που σαν δυναμίτης έρχεται να ανατάξει τη δική μας συμπεριφορά· που σαν καταπέλτης έρχεται να φανερώσει τη ρηχότητά μας. Διότι ακολουθούμε κι εμείς το Χριστό, αλλά με τα δικά μας κριτήρια και τους δικούς μας όρους. Ακολουθούμε κι εμείς το Χριστό, αλλά όπως θέλουμε εμείς και όχι όπως θέλει Εκείνος. Ακολου­θούμε κι εμείς το Χριστό χωρίς να αφεθούμε ολοκληρωτικά στα χέρια Του. Κουβαλάμε μαζί μας και όλα εκείνα τα φορτία και τα βάρη τού κόσμου, που τελικά μας απομακρύνουν από Αυτόν και αποδεικνύουν, την κενότητα και την υποκρισία της διαθέσεως μας. Χρειάζεται να έχουμε κι εμείς τη δύναμη να εγκαταλείψουμε τα πάντα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ερμηνεύοντας το σχετικό ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής Α΄ Λουκά, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Ελληνοχωρίου όπου ιερούργησε την 27η Σεπτεμβρίου.

Και συνέχισε· «Και πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Όταν το οικογενειακό, το φιλικό ή το επαγγελματικό περι­βάλλον, στο οποίο ζούμε και κινούμεθα, είναι σαθρό και αμαρτωλό, τότε πρέπει να αποδεσμευθούμε και να ελευθε­ρωθούμε από αυτό. Τούτο δεν σημαίνει βέβαια ότι χρειά­ζεται απαραίτητα να το εγκαταλείψουμε! Μπορούμε να συνεχίζουμε τη ζωή μας μέσα σ’ αυτό, χωρίς όμως να ταυτιζόμεθα μαζί του. Μπορούμε να είμεθα αρμονικά ενταγμένοι μέσα σ’ αυτό με τις δικές μας όμως αρχές και αξίες. Κάτι τέτοιο, βέβαια, χρειά­ζεται αγώνα, δύναμη και διάκριση. Για να επιτύχουμε εις τούτο χρειαζόμεθα καθοδήγηση από έμπειρο πνευματικό οδηγό.

»Δεύτερον, χρειάζεται να αποδεσμευθούμε από την ύλη. Είναι ανάγκη να ξεφορτωθούμε την εξάρτηση μας από τα υλικά υπάρχοντά μας, για να γευθούμε την άκτιστη πραγματικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τα πάντα και θα ζήσουμε σαν άυλα όντα. Δεν είμαστε άγγελοι, για να περιφρονούμε την ύλη με ευκολία. Έχουμε σάρκα και οστά, που έχουν ανάγκη από τροφή. Έχουμε οικογένεια, που έχει ανάγκη από φροντίδα. Είναι χρήσιμα αλλά θα πρέπει να έχουμε όμως μια χριστιανική προσέγγιση μαζί τους. Να είμεθα εμείς οι κυρίαρχοι των υλικών αγαθών και να μην εξαρτώμεθα αποκλειστικά από αυτά. Θα ζούμε και θα επιβιώνουμε με τα υλικά αγαθά, χωρίς όμως να γίνουμε υλό­φρονες και υλομανείς και δέσμιοί τους.

»Τρίτον, χρειάζεται να ελευθερωθούμε από τον παλαιό εαυ­τό μας. Οφείλουμε να σκοτώσουμε μέσα μας τον άνθρωπο της αμαρτίας και της φθοράς, για να μπορέσει να γεννηθεί μέσα μας ο νέος άνθρωπος της Χάριτος και του Αγιασμού. Μόνον όταν θάψουμε την αμαρτία, μπορεί να γεννηθεί, να μεγα­λώσει και να θεριέψει η αρετή. Με το Άγιο Βάπτισμά μας γίνεται κάτι τέτοιο. Μπαίνει μέσα στα καθαγιασμένα ύδα­τα ο παλαιός άνθρωπος, καθαρίζεται και θάπτεται μέσα σ’ αυτά η αμαρτία και από εκεί αναδύεται ο νέος άνθρωπος, λουσμένος από την αγιότητα και τη Χάρη τού Αγίου Πνεύματος. Αυτό, που τότε γίνεται για πρώτη φορά, μπορούμε στην υπόλοιπη ζωή μας να το κάνουμε πράξη με τον προσωπικό αγώνα μας και με τη συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας.

»Αυτός ο αγώνας βρίσκεται στη φράση: «ἠκολούθησαν αὐτῷ». Για τούς μαθητές αυτή η φράση σημαίνει την έναρ­ξη μιας περιπέτειας· μιάς περιπέτειας που θα καταλήξει στη θυσία και στον Παράδεισο. Το ίδιο, όμως, σημαίνει και για μας. Το να ακολουθήσουμε το Χριστό σημαίνει να συ­μπορευθούμε μαζί Του, να βαδίσουμε στα ίχνη Του. Σημαί­νει ότι χρειάζεται να Τον αγαπήσουμε, διότι δεν ακολουθεί κανείς κάποιον που δεν αγαπά. Αλλά, για να Τον αγαπήσουμε, χρειάζεται να Τον γνωρίσουμε· να μάθουμε το θέλημά Του· να δούμε πως θέλει Εκείνος να ζούμε. Η ευκαιρία δίδεται σε μας και στα παιδιά μας με την έναρξη του αρχομένου ιεραποστο­λικού έτους. Το να ακολουθήσουμε το Χριστό σημαίνει να έχουμε σχέση με τα μυστήρια της Εκκλησίας (Εξομολόγηση – Θεία Ευχαριστία). Το να ακολουθήσουμε το Χριστό ση­μαίνει θάρρος και δύναμη για ομολογία πίστεως και θυσία».

Τη Θεία Λειτουργία στο Ελληνοχώρι παρηκολούθησε ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Ιωάννης Βασιλάκης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελληνοχωρίου Σοφία Δογάντζαλη και ικανό εκκλησίασμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων