22/05/2020 22/05/2020 Στη μνήμη του μακαριστού Γέροντος Ευμενίου θα τελεστεί το Σάββατο 23 Μαΐου 2020 και ώρα 7:00, Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Εμπορειού, πλησίον του Ιερού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιερού Ναού. Διαβάστε λίγα λόγια για το βίο του μακαριστού...
22 Μαΐου, 2020 - 20:39
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2020 - 20:38

Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Γέροντος Ευμένιου Σαριδάκη

Διαδώστε:
Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Γέροντος Ευμένιου Σαριδάκη

Στη μνήμη του μακαριστού Γέροντος Ευμενίου θα τελεστεί το Σάββατο 23 Μαΐου 2020 και ώρα 7:00, Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Εμπορειού, πλησίον του Ιερού Ναού Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιερού Ναού.

Διαβάστε λίγα λόγια για το βίο του μακαριστού Γέροντα όπως παραθέτονται στην ανακοίνωση:

ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΥΜΕΝΙΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ
(+23 Μαΐου 1999)

Ο Όσιος Γέροντας Ευμένιος γεννήθηκε το 1931 στην Εθιά Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου Κρήτης και ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής & πιστής οικογένειας. Έγινε μοναχός σε ηλικία 17 χρονών, αγωνίστηκε για την καλλιέργεια της ψυχής του με αγάπη και προσευχή και δοκιμάστηκε σκληρά και από την ασθένεια της λέπρας.

Αλλά και αργότερα, ενώ ήταν ήδη ιερέας, δοκιμάστηκε σκληρά από δαιμονική επιρροή, με την οποία βασανίστηκε ψυχοσωματικά και ελευθερώθηκε μετά από πολλές προσευχές, αγρυπνίες και εξορκισμούς σε μοναστήρια της Κρήτης, όπως στις μονές Κουδουμά και Παναγίας Καλυβιανής.

Η λέπρα τον έφερε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα Αθηνών. Εκεί θεραπεύτηκε αλλά, βλέποντας τον ανθρώπινο πόνο, αποφάσισε να παραμείνει στο Νοσοκομείο ως ιερέας, για να βοηθήσει όσο μπορούσε την ανακούφιση των συνανθρώπων του!

Εκεί λοιπόν “θα αρχίσει το ποιμαντικό του έργο, που μπροστά του γονατίζουν οι έχοντες θεολογικά πτυχία και εκκλησιαστικά αξιώματα”.

Η αγάπη του και ο ασκητικός του αγώνας έφεραν σ’ αυτόν τη χάρη του Θεού και ο ταπεινός ιερέας ( λειτουργούσε στο ναό των αγίων Αναργύρων Ιατρών Κοσμά & Δαμιανού, μέσα στο Λοιμωδών) έφτασε σε μεγάλο ύψος αγιότητας -το οποίο διατηρούσε κρυφό όσο μπορούσε- και αξιώθηκε να λάβει το προορατικό χάρισμα, να ζήσει υψηλά πνευματικά βιώματα και οράματα και να βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, όχι μόνο με τις συμβουλές και την προσευχή του αλλά και με την αγιασμένη παρουσία του. Για την μεγάλη του ταπείνωση και απλότητα του είχε δώσει χάρισμα ο Χριστός να βλέπει τούς Αγγέλους με τα φτερά τους μέσα στην Θεία Λειτουργία !

Στο Νοσοκομείο Λοιμωδών ευτύχησε να γνωρίσει το λεπρό Άγιο Νικηφόρο, που, αν και τυφλός από την ασθένειά του, έγινε μεγάλος πνευματικός πατέρας των χριστιανών και δάσκαλος του Γέροντα Ευμενίου.

Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και την 23η Μαΐου 1999 παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τάφηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στον τόπο που γεννήθηκε (στην Εθιά).

Ο Άγιος Πορφύριος έλεγε για τον Γέροντα Ευμένιο: «Να πηγαίνετε να παίρνετε την ευχή του Γέροντα Ευμένιου, γιατί είναι ο κρυμμένος Άγιος των ημερών μας. Σαν τον Γέροντα Ευμένιο βρίσκει κανείς κάθε διακόσια χρόνια».

Λίγο πριν από την κοίμηση του (1999) ο Γέροντας Ευμένιος είχε προφητεύσει την πρόσφατη δοκιμασία του κορωνοϊού: «Είκοσι χρόνια μετά θα βιώσει η Ελλάδα και η ανθρωπότητα μια πανδημία σαν τη λέπρα… Θα ΄ναι Παρασκευή 15 Μαΐου όταν θα έρθει η λύτρωση». Όντως την περασμένη Παρασκευή 15 Μαΐου ήλθε η λύτρωση (που μόνο ο Κύριος προσφέρει) με την απόφαση για επιστροφή των πιστών στους Ιερούς Ναούς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων