12/02/2021 12/02/2021 Την Τετάρτη, 10η Φεβρουαρίου 2021, εορτή του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, η Γαλάτιστα τίμησε τον θαυματουργό Προστάτη της στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Κωμοπόλεως. Του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερείου  κ.Θεόκλητος. Ο Άγιος Χαραλάμπης τιμάται ιδιαιτέρως από τον Λαό μας ως Μέγας Θαυματουργός...
12 Φεβρουαρίου, 2021 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2021 - 16:48

Η Γαλάτιστα τίμησε τον Προστάτη της

Διαδώστε:
Η Γαλάτιστα τίμησε τον Προστάτη της

Την Τετάρτη, 10η Φεβρουαρίου 2021, εορτή του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, η Γαλάτιστα τίμησε τον θαυματουργό Προστάτη της στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Κωμοπόλεως.

Του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερείου  κ.Θεόκλητος.

Ο Άγιος Χαραλάμπης τιμάται ιδιαιτέρως από τον Λαό μας ως Μέγας Θαυματουργός Άγιος που πλειστάκις εθεράπευσε λοιμικές πανδημικές νόσους στον ορθόδοξο Ελλαδικό χώρο. Για τούτο και του απεδόθη και φέτος μεγάλος σεβασμός με την ολοπρόθυμη παρουσία των Γαλατσιάνων στην Εκκλησία τους. Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Ιωάννης Σιμώνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Σειράς, οι Δημοτικές Σύμβουλοι κες Μαρία Αβέρη, Πρόεδρος Δημοτικής Επιχειρήσεως Δήμου Πολυγύρου και Μαρία Γκογκούση Πρόεδρος Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γαλατίστης Η ΓΑΛΑΤΕΙΑ.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους εκτενώς και συνόψισε τα μηνύματα της εορτής παρουσιάζοντας τρεις όψεις της θυσίας του Αγίου. Υπεγράμμισε ότι:

Α) Υπερεκατοντούτης Κληρικός όντας (113 ετών) υπέστη μαρτύριο φρικτό, αφού εγδάρη ζωντανός από τους διώκτες του. Το 202 μ.Χ. επί Σεπτιμίου Σεβήρου, κατά τον γνωστό διωγμό και επί τοπικού Άρχοντος Λουκιανού, στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας έδειξε τι θα πη να είσαι ορθόδοξος Κληρικός.

Β) Αρνήθηκε ο Άγιος Χαραλάμπης να προσκυνήση τα είδωλα και την εικόνα του Αυτοκράτορος, αρνούμενος έτσι την ανύψωση της εξουσίας σε Θεότητα και κηρύσσοντας την πιστότητά του στο Θεάνθρωπο Κύριο. Και

Γ) Εξ αιτίας της ομολογίας του, έγινε αφορμή οι διώκτες του Πορφύριος και Βάπτος και τρεις μαζί τους γυναίκες, γενόμενοι μέτοχοι στο μαρτύριό του, να οδηγηθούν στα ουράνια δώματα ως συνάγιοί του.

Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε: «Ο Κληρικός οφείλει να είναι ηγέτης. Οφείλει το επιτραχήλιό του να το βαπτίζη στο αίμα του μαρτυρίου εάν χρειασθή και όχι μόνο με την ευχή της Εκκλησίας να καθαγιάζη με αυτό αγιοπνευματικά τα πνευματικά του τέκνα! Οφείλει επίσης στις απαιτήσεις της πολύμορφης εξουσίας να υπακούη, όταν οι νόμοι του Άρχοντος συμβαδίζουν με τον Θείο Νόμο και τηρούν απαρασάλευτα το θέλημα του Δημιουργού, ερωτώντας Τον σε κάθε στιγμή της πορείας του: “Τι Σοι ευάρεστον Κύριε;” Και τέλος, είναι αλήθεια πως όταν ο ρασοφόρος επιτελή το θέλημα του Θεού, τότε συνακόλουθοί του φυτρώνουν πολλοί στο διάβα του, τιμιώτεροι λίθων πολυτελών!»

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη και Ιεροψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως τον φέρελπι, ευσεβέστατο και πρωτοετή Φοιτητή Νομικής εγγονό του π. Γεωργίου Σκονδράνη κ. Δούκα Λακρό και προ της Απολύσεως προεχείρισε Πρωτοπρεσβυτέρους τους Εφημερίους Γαλατίστης π. Γεώργιο και π. Αργύριο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων