30/04/2022 30/04/2022 Την Παρασκευή του Πάσχα, δηλαδή την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, η Εκκλησία μας τιμά ιδιαιτέρως το πρόσωπο της Παντάνασσας, Υπερευλογημένης Θεοτόκου Μαρίας, που τη Μεγάλη Εβδομάδα στάθηκε κάτω από τον Σταυρό του Υιού Της και με οιμωγές και πόνο ανέκραζε: «Γλυκειά μου Άνοιξη, Γλυκό μου Παιδί, που βασίλεψε η ομορφιά Σου;». Την ημέρα αυτή, 29η...
30 Απριλίου, 2022 - 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2022 - 19:44

Η Τιμή στη “Ζωοδόχο Πηγή” στον Ιερό Ναό Παναγίας Γαλατίστης

Διαδώστε:
Η Τιμή στη “Ζωοδόχο Πηγή” στον Ιερό Ναό Παναγίας Γαλατίστης

Την Παρασκευή του Πάσχα, δηλαδή την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, η Εκκλησία μας τιμά ιδιαιτέρως το πρόσωπο της Παντάνασσας, Υπερευλογημένης Θεοτόκου Μαρίας, που τη Μεγάλη Εβδομάδα στάθηκε κάτω από τον Σταυρό του Υιού Της και με οιμωγές και πόνο ανέκραζε: «Γλυκειά μου Άνοιξη, Γλυκό μου Παιδί, που βασίλεψε η ομορφιά Σου;». Την ημέρα αυτή, 29η Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος κ.ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ με τους Διακόνους του π. Αμφιλόχιο Χάιτα και π. Νικόλαο Τσεπίση επεσκέφθη την Ενορία της Παναγίας της Γαλατίστης, όπου για φέτος πανηγυρικά γιορτάστηκε η μεγάλη σημερινή Εορτή. Σημειωτέον ότι κάθε χρόνο εναλλάξ στις Ενορίες της Γαλατίστης, δηλαδή του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας, τιμά η Τοπική Κοινωνία τη Θεοτόκο Μητέρα του Κυρίου μας.

Μαζί με τον Μητροπολίτη του Πανηγυρικού Όρθρου και της λαμπράς Αναστασίμου Θείας Λειτουργίας μετείχαν ο εκ Γαλατίστης καταγόμενος Παν. Αρχιμ. π. Παίσιος Σουλτανικάς και οι Προιστάμενοι των Ενοριών της Γαλατίστης Πρωτ. π. Γεώργιος Σκονδράνης και π. Αργύριος Καραμόσχος.

Από τον Όρθρο τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθησαν οι Ιερείς και οι ευλογημένοι Γαλατσιάνοι με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Σιμώνη, τον Πρόεδρο της Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρρά, την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠΟ κα Μαρία Αβέρη, τη Δημοτική Σύμβουλο κα Μαρία Γκουγκούση και τον Τοπικό Σύμβουλο και πνευματικό τέκνο του Δεσπότη κ. Δημήτριο Γούσιο. Προ της αναγνώσεως της Αποστολικής Περικοπής, κατόπιν προτάσεως του π. Αργυρίου και μετά μεγάλης χαράς του Επισκόπου, ο Σεβασμιώτατος έκειρε σε Αναγνώστη-Ιεροψάλτη τον άριστο μαθητή του Λυκείου Ναπολέοντα-Χαράλαμπο Νούκαρη. Να σημειωθεί ότι ο φέρελπις αυτός νέος από καιρό στηρίζει το αναλόγιο της Παναγίας Γαλατίστης, πνευματικώς καθοδηγείται από τον π. Αργύριο και ο Σεβασμιώματος τον βλέπει σαν παιδί του!
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο Εκκλησίασμα το μήνυμα της Εορτής, δηλαδή την Τιμή προς την Υπεραγία Θεοτόκο μέσα στο Πασχαλιάτικο περιβάλλον της Εκκλησίας, μιάς και την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία τιμά την ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της Παναγίας μας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ομιλητής παρετήρησε ότι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Αναστάς Βασιλεύς της Δόξης, είναι το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος που ενανθρώπησε και διά του Οποίου, συμφώνως με το Α΄ και Β΄ Κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, εδημιουργήθησαν τα πάντα. Ο Αγέννητος Πατήρ δημιουργεί τα πάντα διά του Υιού και Λόγου Του, εν Αγίω Πνεύματι. Για τούτο το βυζαντινό ψαλτήρι αποκαλεί και καθομολογεί τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν ως Παντοκράτορα και Ζωοδότη!

Δηλαδή, συνέχισε ο Επίσκοπός μας, ο Χριστός μας είναι η Ζωή, η Ελπίδα και η Χαρά του κόσμου! Ή καλύτερα είναι η αυτόρριζα της Ζωής, της Ελπίδος και της Χαράς της Αγιοτριαδικής Θεότητος. Η Κυρία Θεοτόκος και Μητέρα Του, δεν είναι αυτή καθεαυτή η Ζωή, η Ελπίδα και η Χαρά του κόσμου, αλλά ο Κρουνός και η Ζωοδόχος Πηγή που προχέει τα νάματα της Ζωής, της Ελπίδος και της Χαράς! Είναι η Θύρα, με άλλα λόγια, μέσα από την οποία αναβλύζει η Ζωή, η Ελπίδα και η Χαρά του κόσμου, τουτέστιν ο Υιός και Θεός Της. Δεν είναι Αυτή ο Ήλιος της Δικαιοσύνης που ανατέλλει και θάλπει τον κόσμο· είναι ο Αστέρας ο πρωινός που προμηνύει και αναγγέλλει την Ανατολή του Ηλίου της Δικαιοσύνης!

Δεν είναι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης Εκείνη, αλλά είναι η Σελήνη η αντανακλώσα τον Ήλιο! Δεν είναι Εκείνη ο Ποταμός της Ζωής του Ζώντος Ύδατος, αλλά η Κοίτη του Ποταμού μέσα από την οποία τα πάντα διαποτίζονται από το Ύδωρ της Δικαιοσύνης του Υιού Της! Να γιατί η Εκκλησία Την τιμά την Παρασκευή της λαμπροβδομάδας: για να μας θυμίσει ότι Εκείνη είναι η Ζωοδόχος Πηγή, μέσα από την οποία αναβλύζουν τα της Χάριτος Ρείθρα, δηλαδή η Ζωή, η Ελπίδα και η Χαρά του Υιού Της! Αυτήν τιμά η Ορθοδοξία είτε την ονομάζει Παναγία Μπαλουκλιώτισσα, είτε Μεγαλόχαρη της Τήνου, είτε Εκατονταπυλιανή της Πάρου ή Παναγία της Μαλεβής!

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας ΕΔΩ 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων