19/02/2023 19/02/2023 Στην σημερινή Κυριακή, που ονομάζεται Κυριακή της Απόκρεω ή της Κρίσεως, ή ή Αποκριά, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αναφέρθηκε στο Κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος είπε πως η δεύτερη ονομασία της σημερινής Κυριακής, δεν είναι τόσο γνωστή. “Η σημερινή Κυριακή της Απόκρεω”, είπε “ονομάζεται Κυριακή της Κρίσεως,...
19 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2023 - 15:07

Το Κήρυγμα του Μητροπολίτη Κίτρους την Κυριακή της Απόκρεω

Διαδώστε:
Το Κήρυγμα του Μητροπολίτη Κίτρους την Κυριακή της Απόκρεω

Στην σημερινή Κυριακή, που ονομάζεται Κυριακή της Απόκρεω ή της Κρίσεως, ή ή Αποκριά, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αναφέρθηκε στο Κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος είπε πως η δεύτερη ονομασία της σημερινής Κυριακής, δεν είναι τόσο γνωστή. “Η σημερινή Κυριακή της Απόκρεω”, είπε “ονομάζεται Κυριακή της Κρίσεως, διότι σήμερα διαβάζουμε το Ευαγγέλιο που περιγράφει την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού”.

Το κήρυγμα του  Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιου

Η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή της Απόκρεω ή της Κρίσεως. Η ονομασία Απόκρεω ή Αποκριά, όπως συνηθίζουμε να λέμε, σημαίνει ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που τρώμε κρέας πριν το Πάσχα. Από αύριο επιτρέπονται μόνο τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα αυγά.
Η δεύτερη ονομασία της σημερινής Κυριακής δεν είναι τόσο γνωστή. Ονομάζεται Κυριακή της Κρίσεως, διότι σήμερα διαβάζουμε το Ευαγγέλιο που περιγράφει την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Ο Χριστός ήρθε στη γη πολύ ταπεινά. Ολόκληρη η ζωή Tου ήταν κόπος και μόχθος. Όπως Εκείνος είπε, θα ξαναέρθει, θα παρουσιασθεί πάλι. Όμως, η Δευτέρα Παρουσία Του θα είναι φοβερή και ένδοξη. Θα εμφανισθεί για να κρίνει όλους τους ανθρώπους που πέρασαν από τη γη.
Ο ίδιος ο Κύριος μάς παρουσιάζει τη Δευτέρα Παρουσία Του. Θα έλθει μέσα σε δόξα. Θα τον συνοδεύουν όλοι οι Άγγελοι. Θα κάθεται σε λαμπρό και υψηλό θρόνο. Μπροστά Του θα εμφανισθεί όλη η ανθρωπότητα για να κριθεί. Μετά την Κρίση οι άνθρωποι θα χωρισθούν σε δυο ομάδες. Η μια, που αποκαλείται «πρόβατα», αποτελείται από τους Αγίους. Από όλους τους ανθρώπους που αγωνίσθηκαν στη ζωή τους να εφαρμόσουν το θέλημά Του. Η άλλη, που αποκαλείται «ερίφια», αποτελείται από όσους δεν ακολούθησαν τις εντολές και το θέλημα του Θεού.
Ο χαρακτηρισμός «πρόβατα» δίδεται στους Αγίους, διότι έζησαν στη ζωή τους υπακούοντας τον Κύριο. Ήταν ταπεινοί και πραείς. Ενώ «ερίφια» χαρακτηρίζονται όσοι έζησαν άτακτα και πορεύονταν προς τους γκρεμούς της αμαρτίας. Πώς διαχωρίσθηκαν οι άνθρωποι σ’ αυτές τις δύο ομάδες; Υπάρχει κάποιο κριτήριο;
Όπως φαίνεται από την περικοπή, υπάρχει κριτήριο. Αυτό είναι η αγάπη. Αγάπη προς τον Χριστό και τον συνάνθρωπο. Αγάπη γνήσια, δοκιμασμένη. Πώς δοκιμάζεται η αγάπη μας; Μέσα από τα έργα μας. Το κυριότερο από αυτά είναι η αρετή της ελεημοσύνης. Αυτή είναι που μετρά την αγάπη.
Όλοι γνωρίζουμε τί είναι η ελεημοσύνη. Είναι η προσφορά αγαθών (τροφίμων, φαρμάκων, χρημάτων κ.λπ.) σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι δόσιμο που γίνεται πρόθυμα, με ζεστή καρδιά και όσο το δυνατόν κρυφά. Κανένας να μην γνωρίζει τί κάνουμε.
Υπάρχει και δεύτερο είδος ελεημοσύνης, η πνευματική. Γι’ αυτή την ελεημοσύνη δεν χρειάζεται να προσφέρουμε υλικά αγαθά. Χρειάζεται μόνο πίστη και αγάπη. Πνευματική ελεημοσύνη είναι ένας καλός λόγος. Λίγη προσευχή που θα κάνουμε για κάποιον συνάνθρωπο. Μια καλή συμβουλή που θα τον βοηθήσει να πλησιάσει τον Χριστό.
Εύκολα μπορεί να αναρωτηθούμε κι εμείς όπως περίπου και οι άνθρωποι που μας λέει το Ευαγγέλιο: Πώς συνδέεται η αγάπη στον Θεό με την ελεημοσύνη που κάνουμε στους συνανθρώπους μας; Η απάντηση δίδεται πάλι από τον Κύριο: Εφόσον δείξαμε αγάπη με έργα ελεημοσύνης προς τον συνάνθρωπο, είναι σαν να τη δείξαμε και σ’ Εκείνον. Τα ρούχα, τα χρήματα, τα τρόφιμα που δίνουμε στον μικρό και ασήμαντο, κατά την άποψή μας, άνθρωπο, είναι σαν να δίνονται στον Χριστό! Τι μεγάλο, αληθινά, έργο η ελεημοσύνη!
Πάλι μπορεί να αναρωτηθούμε: Ο Χριστός αλλού λέει πως θα εξετάσει όλα μας τα έργα και τα λόγια. Ακόμα και τις πιο κρυφές σκέψεις μας. Γιατί σήμερα είπαμε στο Ευαγγέλιο ότι μόνο την αγάπη θα εξετάσει ο Χριστός; Διότι η αληθινή αγάπη προϋποθέτει καλή σχέση με τον Θεό. Αν δεν αγωνιζόμαστε να έχουμε καθαρή ζωή δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε την αγάπη. Χωρίς πόλεμο εναντίον των παθών μας δεν θα αγαπήσουμε ούτε τον Θεό, ούτε τον συνάνθρωπο. Πνευματικός αγώνας και αληθινή αγάπη είναι αλληλένδετα. Όπως αλληλένδετα είναι η αγάπη στον Θεό και η αγάπη στον συνάνθρωπο.
Το αν θα μας κατατάξει ο Χριστός στα πρόβατα ή στα ερίφια είναι στο χέρι μας. Εκείνος θέλει να μας κατατάξει στα πρόβατα. Πρέπει να το θελήσουμε κι εμείς. Όμως να δείξουμε έμπρακτα ότι το θέλουμε. Πώς; Με προσπάθεια τηρήσεως όλων των εντολών και πρωτίστως της εντολής της αγάπης. Τέλος, εφαρμογή της αγάπης σημαίνει άσκηση της ελεημοσύνης. Τί χαρά περιμένει όσους κατορθώσουν την αληθινή αγάπη! Τί ευτυχία περιμένει όσους τηρήσουν όσα μας είπε ο Χριστός! Αξίζει, αγαπητοί μου, να κοπιάσουμε σ’ αυτή τη ζωή. Αν αγωνισθούμε, να είμαστε σίγουροι ότι θα ακούσουμε τον Χριστό να καλεί κι εμάς στην αιώνια Βασιλεία Του και στα αιώνια αγαθά Του. Γένοιτο!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων