29/11/2019 29/11/2019 Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου στα Καλάβρυτα, όπου Ιερός Κλήρος και λαός επιφύλαξαν λαμπρή υποδοχή στο νέο Ποιμενάρχη ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: “Θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαι δίπλα σας, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Διότι η αγάπη, όπως λέγει...
29 Νοεμβρίου, 2019 - 20:28
Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2019 - 20:39

“Θα είμαι δίπλα σας όχι με λόγια αλλά με πράξεις”

Διαδώστε:
“Θα είμαι δίπλα σας όχι με λόγια αλλά με πράξεις”

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου στα Καλάβρυτα, όπου Ιερός Κλήρος και λαός επιφύλαξαν λαμπρή υποδοχή στο νέο Ποιμενάρχη ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

“Θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαι δίπλα σας, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Διότι η αγάπη, όπως λέγει ο Κύριός μας, ποτέ δεν τελειώνει! Σας ευχαριστώ πολύ και σας ζητώ να με έχετε πάντα στις προσευχές σας”.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη στην ανακοίνωση της:

Ο Σεβασμιώτατος έφτασε ακριβώς στις 11π.μ. στην είσοδο της Μαρτυρικής πόλεως, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, αφού πρώτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος του είχε παραδώσει την ποιμαντορική ράβδο.
Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Καλαβρύτων χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως λαμπρή ευκαιρία να κρατηθεί η ενότητα, η οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί κριτήριο και προϋπόθεση κάθε επιτυχίας που αρχίζει από τη στιγμή της Ενθρονίσεως του νέου Ποιμενάρχου μας. «Σεβασμιώτατε, νιώθουμε την ανάγκη να είμαστε συνοδοιπόροι και να προβληματιζόμαστε από κοινού σε έναν διάλογο που αφορά την κοινωνία και την Εκκλησία, κάτι που για επί πολλά χρόνια πράτταμε με τον προκάτοχό σας κ. Αμβρόσιο. Από κοινού οφείλουμε να συνεργαστούμε για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, την αναβάθμιση των ευαγών ιδρυμάτων μας και την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των συνανθρώπων μας. Σας υποδεχόμαστε λοιπόν με χίλιες χρυσές ελπίδες, ευχόμενοι να έχετε υγεία, μακροημέρευση και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον δήμαρχο, τις Αρχές της πόλεως και τον λαό των Καλαβρύτων για τη θερμή υποδοχή, τόνισε τα εξής: «Μπορεί να γεννήθηκα και να μεγάλωσα στο Αίγιο, όμως η καρδιά μου… χτυπά στα Καλάβρυτα, καθώς ένα κομμάτι της το έχω αφήσει εδώ. Έχω πονέσει και έχω χαρεί σε αυτή την ευλογημένη περιοχή. Σας γνωρίζω όλους! Με έχετε αγαπήσει και εγώ το ίδιο! Μου έχετε δώσει την καρδιά σας και εγώ σάς έχω δώσει τη δική μου! Με διακονήσατε και σας διακόνησα!».

Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατέληξε: «Θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαι δίπλα σας, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Διότι η αγάπη, όπως λέγει ο Κύριός μας, ποτέ δεν τελειώνει! Σας ευχαριστώ πολύ και σας ζητώ να με έχετε πάντα στις προσευχές σας!».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η ιερά πομπή, η οποία με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Καλαβρύτων, σχολικών τμημάτων και φουστανελοφόρων της Θεατρικής Ομάδας, κατέφθασε στις 11.30π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κατά το καθιερωμένο τυπικό. Από πολύ νωρίς εκατοντάδες πιστών (εντός και εκτός τού Καθεδρικού Ναού) περίμεναν καρτερικά τον νέο Ποιμενάρχη μας, τον οποίο υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και αναφωνώντας «Άξιος!». Από άμβωνος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Κεντικελένης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα και εν συνεχεία ακολούθησαν οι προσφωνήσεις.

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων, ξεκίνησε την προσφώνηση του με τα εξής λόγια: «Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός έγινε Σωτήρ του κόσμου ως Θεάνθρωπος. Και η Εκκλησία που ίδρυσε και έχει κεφαλή Εκείνον, αποτελεί τη σωστική κιβωτό της ανθρωπότητος, χαρακτηριζόμενη ως Θεανθρώπινος οργανισμός, στην οποία συνυφαίνεται το θείο με το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό πραγματώνεται ως ύψιστη αποκεκαλυμμένη μυστηριακή αλήθεια και δωρεά, πάνω στην Αγία Τράπεζα, όπου προσφέρεται ο Χριστός, ως Θεάνθρωπος. Από εκεί πηγάζει κάθε ευλογία και φωτισμός για τις ενέργειες της Εκκλησίας που λειτουργεί ως ταμειούχος της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Το Πανάγιο Πνεύμα ενεργεί μυστικώς, με πολλούς τρόπους και ανεξαρτήτως χρόνου. ΄΄Όπου θέλει πνεί΄΄, φωτιστικώς ομιλεί στις καρδιές, πληροφορεί τις συνειδήσεις και τέλος αποφαίνεται αρμοδίως, κατά το πατερικόν ΄΄έδοξε τω Αγίω Πνεύματι και ημίν. Ο Θεός ομιλεί διά της Εκκλησίας Του. Και τότε εμείς, όχι απλώς δεχόμεθα, αλλά υποδεχόμεθα τα λαληθέντα. Και ομίλησε ο Θεός για τον νέο Επίσκοπο της τοπικής μας Εκκλησίας, και είπε ΄΄Ιερώνυμος΄΄».

Απευθυνόμενος δε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο είπε χαρακτηριστικά: «Σεβασμιώτατε, εδώ χύθηκε το αίμα των μαρτύρων και των ηρώων της πίστεως και της πατρίδος. Αυτός ο τόπος άντεξε σε αντίξοες συνθήκες και έγινε σύμβολο παιδείας, ελευθερίας και προόδου του ανθρώπου. Σήμερα καθ’ οδόν, καθώς ανεβαίνατε στην Μαρτυρική μας πόλη, λάβατε την ευλογία της Παναγίας μας της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης και των κτητόρων της Ιεράς και Σεβάσμιας Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου που τόσα χρόνια θυσιαστικά υπηρετήσατε ως Ηγούμενος και πνευματικός πατέρας. Σας καλωσορίζουν ο Άγιος Αλέξιος και πολιούχος της Επαρχίας μας ως αοράτως συνών, ο Άγιος Φιλάρετος, όπου οι αγίες κάρες τους ακτινοβολούν από το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Σας περιμένουν του τόπου τα ιερά προσκυνήματα για να τα αξιοποιήσετε και οι Μονές μας περιμένουν να συνεχισθεί η παράδοση των φιλομονάχων Επισκόπων. Τα Ιδρύματα της πόλεώς μας, πραγματικά στολίδια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, πνευματικά παιδιά του προκατόχου σας και πνευματικού πατέρα υμών και ημών, περιμένουν το στοργικό πατέρα τους για να συνεχίσει και να επαναπροσδιορίσει τις υπηρεσίες τους ανάλογα με τις ανάγκες των καιρών προς δόξαν Θεού και προς δόξαν της μεγαλειότητας του ανθρώπου.
Οι Ιερείς μας περιμένουν τον Επίσκοπο που θα τους αγκαλιάσει όλους με αγάπη. Έχετε από σήμερα στη διάθεσή σας ένα ιερατικό δυναμικό με θέληση για δουλειά. Κληρικούς που θα συνεχίσουν να ζουν όσα έζησαν στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος πνευματικού πατρός όλων ημών κ. Αμβροσίου, δηλαδή την καλοσύνη, τη στοργή και την άνεση».

Αφού σημείωσε ότι ο νέος Ποιμενάρχης μας έρχεται πλήρης πείρας, την οποία, όπως είπε, δεν απόκτησε σε μικρή βάρκα δίπλα σε ασφαλείς ακτές, αλλά σε σκάφος μεγάλο που έπλεε σε βαθειά νερά, δηλαδή την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν πολυτάλαντο, ανήσυχο και δημιουργικό Επίσκοπο, με πολυσχιδές έργο, τόσο στον ποιμαντικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Και ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Καλαβρύτων ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ακούσαμε διά χειλέων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ότι η εκλογή σας ένωσε την Ιεραρχία. Για εμάς λοιπόν από σήμερα είσθε το σύμβολο της ενότητας της τοπικής μας Εκκλησίας. Με αυτές τις σκέψεις σεβασμού, αγάπης, τιμής και εμπιστοσύνης, σας καμαρώνουμε σήμερα στον Θρόνο και σας υποδεχόμεθα στον τόπο μας και στις καρδιές μας για να υπηρετήσετε ΄΄ένα σύνολο από μικρά και μεγάλα θαύματα, τον άνθρωπο΄΄, όπως έγραφε ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος».

Ακολούθησε η προσφώνηση του δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθανασίου Παπαδόπουλου, ο οποίος αρχικά τόνισε πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναλαμβάνει να διακονήσει έναν τόπο που με τις θυσίες των κατοίκων του πρωταγωνίστησε σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες για ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα και ανθρωπιά. Έναν τόπο που άντεξε μακρόχρονη δουλεία, κράτησε ανοιχτές τις Εκκλησίες του, διατηρώντας παράλληλα ακέραιη τη δίψα των παιδιών του για παιδεία και πρόοδο. «Η περιοχή μας, εμπνεόμενη από το παρελθόν της, έχει ταυτόχρονα το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον. Ένα μέλλον φιλειρηνικό για έναν τόπο που έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του αλλά και στους ανθρώπους του. Έναν τόπο στον οποίο χωρούν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Αυτός ο τόπος λοιπόν σας υποδέχεται σήμερα και ελπίζει ότι θα συνεχίσετε στη γραμμή της ενότητας, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της Εκκλησίας που δεν χωρίζει αλλά αγκαλιάζει τους πάντες. Τα Καλάβρυτα είχαν την ευκαιρία μέχρι και σήμερα να ζήσουν ένα πλούσιο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, χάρη στο διορατικό και ανήσυχο πνεύμα τού προκατόχου σας, κ. Αμβροσίου. Είμαι δε σίγουρος ότι, με εσάς οδηγό και όλους εμάς συνοδοιπόρους, θα χαράξουμε νέους δρόμους συνεργασίας, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος, σε ανάμνηση της ιστορικής αυτής ημέρας, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο που εικονίζει την Υπεραγία Θεοτόκο, που ως ακοίμητος φρουρός «σκεπάζει» την περιοχή και την ιστορική Ιερά Μητρόπολή μας.

Τέλος, ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ξεκίνησε διαβεβαιώνοντας τον ευσεβή λαό τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας πως έρχεται με τη σθεναρά απόφαση να δαπανήσει όλες του τις δυνάμεις αλλά και τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός, προκειμένου να θυσιαστεί για τις ψυχές τού ποιμνίου του. «Ήλθα με πολλή χαρά διότι πορεύομαι σε ένα λαό ευλογημένο από τον Θεό, με πνευματική αγαλλίαση διότι πορεύομαι σε ένα λαό που έχει πλούσιο πνευματικό υπόβαθρο, που ξέρει να τιμά, να σέβεται και να αγαπά την Μητέρα του Εκκλησία, προς ένα λαό θεσπέσιο ο οποίος γνωρίζει τις παραδόσεις τού Γένους μας, οι οποίες τον στήριξαν και σε ημέρες ευτυχίας αλλά και σε ημέρες οδύνης και πόνου. Με χαρά και πνευματική ευφροσύνη είμαι κοντά σας σταλμένος από την Εκκλησία της Ελλάδος για να είμαι πατέρας, αδελφός και συνοδοιπόρος σας, για να κρατώ μέσα στα πατρικά μου σπλάχνα τους πόθους και τους καημούς σας, τους φόβους και τις ανησυχίες σας, για να σκουπίζω με το… μαντήλι τής αγάπης τού Χριστού τα δάκρυά σας, αλλά και να είμαι πρώτος στις χαρές σας, πρώτος στις ευτυχίες σας, πρώτος στις όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές σας.

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος δεσμεύτηκε ότι θα αγωνισθεί για να γίνει ο Επίσκοπος της αγάπης και της παρακλήσεως. «Θα είμαι δίπλα σας με την αγάπη και την προσευχή μου, θα είμαι αυτός που θα αφουγκράζεται τους πόνους και τους στεναγμούς σας. Γι’ αυτό και θα έχω στενή συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής, έτσι ώστε να βρίσκουμε τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να απαλύνουμε την ανεργία, τη φτώχεια, την αλλοτρίωση και τη μοναξιά που λεηλατούν τις ανθρώπινες ψυχές. Θέλω να γνωρίζετε ότι η ενότητα είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος. Η ενότητα είναι το χάρισμα και το πολύτιμο δώρο του Αγίου Θεού στη ζωή μας. Εγώ από τη θέση μου, ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να σφυρηλατήσω δεσμούς ουσιαστικής και πραγματικής ενότητας. Αλλά για να πετύχουμε αυτό τον στόχο χρειάζεται πάνω απ’ όλα η ευλογία του Θεού. Κι αυτή την ευλογία παρακαλώ μέρα και νύχτα να μου δίνει ο Κύριος διότι αισθάνομαι ότι έχω επωμισθεί μία μεγάλη ευθύνη, αισθάνομαι δέος μπρος στο βάρος αυτής της υψηλής αποστολής, αισθάνομαι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αλλά και ολόκληρη η Ιεραρχία εναπέθεσαν στους ασθενικούς μου ώμους ένα σπουδαίο έργο και μία μεγάλη ευθύνη. Γι’ αυτό και έχω ανάγκη από τη χάρη πρωτίστως του Θεού, έχω ανάγκη από τον φωτισμό Του, έτσι ώστε να σκέπτομαι ορθά και να αποφασίζω με σύνεση και σωφροσύνη. Και μετά τον Θεό, εναποθέτω την ελπίδα μου στην Αγία Μητέρα Του, την Παναγία μας, την Παναγία Μεγαλοσπηλαιώτισσα, την Μητέρα όλων μας, το τείχος το απόρθητο, που είναι η κραταιά προστασία, η δύναμη η άμαχος αλλά και ο κυματοθραύστης πάνω στον οποίο διαλύονται τα κύματα των ορατών και αοράτων εχθρών. Σε Εκείνη ανέθεσα ολόκληρη τη ζωή μου όταν πριν από χρόνια φόρεσα το τίμιο ράσο του Έλληνα Ορθοδόξου Κληρικού, δίδοντας όρκους αγάπης, προσηλώσεως και αφοσιώσεως στον Θεό. Και αυτούς τους όρκους, με τη βοήθεια του Θεού και με τη χάρη της Παναγίας μας, τους κράτησα ζωντανούς. Αυτούς λοιπόν τους όρκους και σήμερα επαναβεβαιώνω ενώπιόν σας, αδελφοί μου!».
Και ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε με τα εξής λόγια: «Σας ευχαριστώ για την αγάπη και τη στοργή σας προς το πρόσωπό μου. Σας παρακαλώ δε να με στηρίζετε με την αγάπη σας. Να προσεύχεσθε για εμένα, διότι εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες μετά τον Θεό, σε εσάς στηριζόμαστε, εσείς είστε η χαρά μας, η απαντοχή μας, το κραταιό στήριγμά μας. Εύχομαι ο Κύριος να προπορεύεται στα βήματα της ζωής σας, να σας αγιάζει και να σας ευλογεί!».

Στη σημερινή τελετή ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στα Καλάβρυτα παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος και Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, καθώς επίσης ο βουλευτής Αχαΐας κ. Κωνσταντίνος Μάρκου ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, πρόεδροι και διοικητές Οργανισμών, εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών φορέων και συλλόγων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων