05/06/2020 05/06/2020 Επ΄ ευκαιρία της σημερινής Επετείου της συμπληρώσεως 10 ετών από της Ενθρονίσεως του, εις τον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά (05-06-2010), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέσθηκε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα στον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας της...
05 Ιουνίου, 2020 - 16:34
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2020 - 16:55

Τίμησαν τα 10 χρόνια από την Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Διαδώστε:
Τίμησαν τα 10 χρόνια από την Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Επ΄ ευκαιρία της σημερινής Επετείου της συμπληρώσεως 10 ετών από της Ενθρονίσεως του, εις τον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά (05-06-2010), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέσθηκε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα στον Ιερό Ναό των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας της περιοχής των Λουτρών Λαγκαδά.

Εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν συπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, ενώ προσήλθαν για να τιμήσουν την σημερινή ημέρα, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ.

Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου τον Σεβασμιώτατο, προσφώνησε ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά «Η δεκαετία που πέρασε, ήταν μια περίοδος ποιμαντικών αγώνων, ανύστακτης φροντίδας, χάριν του λαού του Θεού που καταβάλλει ο Επίσκοπος, διαποιμαίνοντας το πλήρωμα της Επαρχίας του, στηρίζοντας και διδάσκοντας τον ευσεβή λαό. Χαίρει, λοιπόν, ολόκληρη η τοπική μας Εκκλησία για το σεπτό της Ποιμενάρχη και η χαρά αυτή γίνεται καύχηση ἐν Κυρίω, διότι η Ιερά Μητρόπολή μας ευτύχησε, έλαβε την μεγάλη ευλογία από τον Θεό, να έχει Επίσκοπό της άνδρα εκκλησιαστικό, αδαμαντίνου ήθους, λιπαράς και πλουσίας θεολογικής παιδείας, άνδρα με πνεύμα και φρόνημα εκκλησιαστικό και φορέα της γνήσιας εκκλησιαστικής παραδόσεως και εμπειρίας. Εμείς όλοι, Κλήρος και λαός της θεοσώστου Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης είμαστε ενωμένοι με τον Επίσκοπό μας, γιατί όταν κανείς είναι ενωμένος με τον επίσκοπό του είναι ενωμένος με όλη την Εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιερός Ιγνάτιος: «ενώθητε τω επισκόπω εις τύπον και διδαχήν αφθαρσίας» ( Ιγν. Μαγν. 6,2 ). Ο σύνδεσμος με τον επίσκοπο είναι προϋπόθεση της ενώσεως του ανθρώπου με το Θεό. « Όπου αν φανή ο επίσκοπος, εκεί το πλήθος έστω». ( Ιγν. Σμύρν. 8 ). Aκολουθώντας, λοιπόν, τη διαβεβαίωση ότι «ο τιμών επίσκοπον υπό Θεού τετίμηται» ( Ιγν. Σμύρν. 9,1) αναφέρουμε τα πτωχά τούτα λόγια τιμώντας την επέτειο δέκα ετών θεοφιλούς και πολυκάρπου αρχιερατείας του σεπτού Ποιμενάρχου μας στην ευλογημένη επαρχία του Λαγκαδά, με την πεποίθηση ότι «αφορμήν δίδομεν υμίν καυχήματος υπέρ του επισκόπου ημών» (Β΄Κορινθ. 5,12). Από καρδίας και ενθέρμως ευχόμεθα, όπως ο Κύριος, διά της χάριτος του Οποίου ανεδείχθη «πιστός οικονόμος» και «δόκιμος τω Θεώ εργάτης ανεπαίσχυντος», του επιδαψιλεύει έτι περαιτέρω την χάρη Του και τον διατηρεί εν μέσω του ποιμνίου του «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της Αληθείας» Του.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την σημερινή ημέρα, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά προς τους Ιερείς και τους συνεργάτες του, τους ευχαρίστησε για την έως τώρα συνεργασία και συμπόρευση που μόνο σκοπό έχει το κοινό καλό των ανθρώπων της επαρχίας μας.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η πρώτη Γενική Ιερατική Σύναξη μετά την εν μέρει άρση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού 2019 (COVID-19), η οποία παράλληλα ήταν και η τελευταία για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος.

Στο πρώτο μέρος της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για όλα όσα ακούσθηκαν λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που λάβανε χώρα κατά την περίοδο της καραντίνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά και με σθεναρή φωνή ότι «κανένα μικρόβιο και κανένας υιός δεν μεταδίδετε από την Θεία Κοινωνία. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τις συστάσεις των αρμοδίων αρχών, γιατί κάποιοι ίσως να περιμένουν ένα λάθος για να ξανά κλείσουν οι Ναοί».

“Η Εκκλησία θα πρέπει να είναι ένας παράγοντας και να έχει ένα ρόλο σταθερότητας, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, σε Εθνικό ή Εξωτερικό επίπεδο. Δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο και θα πρέπει να καλλιεργούμε στον λαό την λειτουργική ζωή και να είμαστε κοντά του σε όλα τα προβλήματα και τους προβληματισμούς του, ιδιαιτέρως σήμερα που όλοι ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση προσαρμογής με νέα δεδομένα, τα οποία και είναι και άγνωστα”.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Ιερείς για την λειτουργία των Ναών, σύμφωνα και με το Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ανακοίνωσε και την έναρξη της λειτουργίας του «Φιλοξενίου Νέων Σοχού», (όπως αυτό θα ορίζετε από τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα των αρμοδίων αρχών), όπου σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως, κατά την θερινή περίοδο θα φιλοξενηθούν νέοι και νέες για να περάσουν ευχάριστα και ξέγνοιαστα μερικές μέρες.

Ακολούθησε, ευρεία συζήτηση πάνω σε θέματα λειτουργικής και διοικητικής φύσεως που απασχολούν τις κατά τόπους ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων