15/05/2023 15/05/2023 Ευφραίνεται και αγάλλεται σήμερα η πόλη των Λαρισαίων καθώς τιμά τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Αχίλλιο με χιλιάδες Λαρισαίους και κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας να προσέρχονται για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο ιερό λείψανό του. Τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις φέτος λαμπρύνει με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ο...
15 Μαΐου, 2023 - 13:01
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2023 - 19:04

Ο Αυστραλίας Μακάριος κάλεσε τους Λαρισαίους να μιμηθούν τον Άγιο Αχίλλιο – Χιλιάδες πιστοί προσκυνούν το ιερό λείψανο (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Αυστραλίας Μακάριος κάλεσε τους Λαρισαίους να μιμηθούν τον Άγιο Αχίλλιο – Χιλιάδες πιστοί προσκυνούν το ιερό λείψανο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ευφραίνεται και αγάλλεται σήμερα η πόλη των Λαρισαίων καθώς τιμά τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Αχίλλιο με χιλιάδες Λαρισαίους και κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας να προσέρχονται για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο ιερό λείψανό του.

Τις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις φέτος λαμπρύνει με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ο οποίος κατά το σημερινό του κήρυγμα από τον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης κάλεσε τους Λαρισαίους να μιμηθούν τον πολιούχο τους, του οποίου το κατ’ εξοχήν χάρισμα , όπως είπε, ήταν η πατρότητα.

Παράλληλα, ο ο φετινός εορτασμός τελείται στη σκιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο να συγχαίρει τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για την πατρική στάση την οποία επέδειξε στις δύσκολες εκείνες ώρες.

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε της ακολουθίας του Όρθρου και στη συνέχεια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Ο βίος του Αγίου Αχιλλίου είναι γεμάτος προσφορά και αγάπη

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος αναφερόμενος στον Άγιο Αχίλλιο, Επίσκοπο Λαρίσης επεσήμανε πως ο βίο του είναι γεμάτος προσφορά και αγάπη προς τον πλησίον. Ένα χαρακτηριστικό που θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε την ζωή μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας είναι οι σχέσεις των ανθρώπων” είπε ο Σεβασμιώτατος.”Ζούμε για να επιβιώσουμε και όχι να συνυπάρξουμε και γι αυτό βλέπουμε συνεχώς αποτυχία στις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά, αποτυχία στις σχέσεις των συζύγων, των αδελφών, των δασκάλων με τους μαθητές, των φίλων … ” κατέληξε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων, ο Άγιος Αχίλλιος “θυσίασε τον εαυτό του και δόθηκε ολοκληρωτικά γνωρίζοντας καλώς ότι το ζητούμενο δεν είναι να επιβιώσουμε ως άνθρωποι μέσα σε μια κοινωνία, αλλά να συνυπάρξουμε, δηλαδή να ζήσουμε σαν κοινωνία με τον πλησίον με το πρότυπο της Αγίας Τριάδας. Γι’ αυτό εγκατέλειψε τον κόσμο και τους οικείους, γι’ αυτό περιφρόνησε τις ανέσεις του κόσμου τούτου και έγινε μοναχός και μας δίδαξε με όλη του την ποιμαντική δραστηριότητα, ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής, που καταξιώνει τον άνθρωπο. Κι αυτός οπωσδήποτε δεν προϋποθέτει, ούτε επιβάλει τη χρήση της κοσμικής εξουσίας, το φόβο ή την απειλή. Το συμφέρον ή την ανταμοιβή. Την εξαγορά ή την κολακεία…”

Ο Σεβασμιώτατος, που ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Λαρισαίων ευχαρίστησε τις τοπικές Αρχές  και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για την φιλοξενία και τον συνεχάρη για την “πατρική στάση” του όπως είπε απέναντι στην τραγωδία των Τεμπών που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά το πέρα του συλλείτουργου τελέστηκε  Δοξολογία.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός 

Την παραμονή της εορτή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λάρισας κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συεμών.

Με το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στην Κεντρική πλατεία, όπου πραγματοποιήθηκε δέηση και αρτοκλασία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. 

Στις ιερές ακολουθίες συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Μάνης κ. Χρυσόστομος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Λαρίσης Ιερώνυμος: Η πόλη ενέσκηψε στην τραγική ανάγκη των Τεμπών

Στην ομιλία του, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος αφού ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και αφού παρουσίασε το βιογραφικό τους και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες των Μητροπόλεων όπου διακονούν, εξαίροντας την σημαντική προσωπικότητα του καθενός, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Λάρισας, τόσο για όλη τη χώρα καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, όσο και για την Θεσσαλία ειδικότερα με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη καθώς και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Λάρισας αντέδρασαν αμέσως έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο με το να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στην μεγάλη και τραγική ανάγκη που ενέσκηψε στην πόλη, συνάμα εξήρε την ανταπόκριση της πόλης στην πρόσκληση για προσφορά, για αλληλεγγύη και συναλληλία προς τους γονείς των θυμάτων καθώς έγιναν πολλά και σπουδαία που αναδεικνύουν το ήθος της πόλης.

Ήθος που εν πολλοίς οφείλεται στην παρακαταθήκη και το παράδειγμα του μεγάλου μας Πολιούχου Αγίου Αχιλλίου, αλλά και στην προστασία που χαρίζει στον τόπο Του καθώς η χάρη Του μας σκεπάζει όλους.

Δείτε επίσης:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε πανηγυρική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Επίτιμος δημότης του Δήμου Λαρισαίων ο Αυστραλίας Μακάριος – Θερμή η υποδοχή του στο Δημαρχείο (ΦΩΤΟ& ΒΙΝΤΕΟ)

Τρισάγιο για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων