23/11/2020 23/11/2020 Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου Κρήτης, ιερούργησε χθες Κυριακή 22 Νοεμβρίου (Θ΄Λουκά) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ορμώμενος εκ της Θεολογίας της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, προέτρεψε τους πιστούς να διαφυλάξουν την αγνότητα και την καθαρότητα του σώματος και της διανοίας, επιδιώκοντας πάντοτε...
23 Νοεμβρίου, 2020 - 11:23
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2020 - 10:35

Πώς οι μολυσμοί αποκόπτουν την κοινωνία μας με τον Θεό

Διαδώστε:
Πώς οι μολυσμοί αποκόπτουν την κοινωνία μας με τον Θεό

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου Κρήτης, ιερούργησε χθες Κυριακή 22 Νοεμβρίου (Θ΄Λουκά) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ορμώμενος εκ της Θεολογίας της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, προέτρεψε τους πιστούς να διαφυλάξουν την αγνότητα και την καθαρότητα του σώματος και της διανοίας, επιδιώκοντας πάντοτε να μένουν μακριά από κάθε πονηρό λογισμό. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ζωή μας πρέπει να έχει την καθαρότητα της προελεύσεως. Αυτό είναι το βάπτισμα, αυτό που το έχουμε πάρει όλοι και πρέπει να το ενεργοποιήσουμε. Για να αποκτήσουμε, όμως, την καθαρότητα της προελεύσεως, θα πρέπει να έχουμε την καθαρότητα του λόγου, της σκέψης, της καρδιάς και των αισθημάτων.

Στις καθημερινές μας σχέσεις η καθαρότητα του λόγου είναι η ειλικρίνεια. Ένα στόμα που βρίζει, που καταράται, που δημιουργεί έχθρες, που πληγώνει τους συνανθρώπους του, που ψεύδεται, ένα τέτοιο στόμα δεν είναι καθαρό στόμα. Πολλές φορές οι μολυσμοί των λογισμών διαταράσσουν την ειρήνη της καρδιάς μας, μολύνουν την ειρήνη των σχέσεών μας, αναστατώνουν την ειρήνη της Πίστεώς μας και καταστρέφουν την ειρήνη της μετά του Θεού κοινωνίας μας, αποστερώντας τις καρδιές μας από τις ανάσες της θεϊκής παρουσίας.

Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να αγαπήσουμε και να συγχωρεθούμε, μπορούμε να συνυπάρχουμε, μπορούμε να ανεχθούμε ο ένας τον άλλον, διότι ο Θεός μάς έδωσε αυτόν τον θησαυρό του να είμαστε μαζί, για να τρεφόμαστε ο ένας από τον άλλον, για να μοιραζόμαστε τα δώρα Του, για να εξαγιαζόμαστε, για να βλέπουμε στο πρόσωπο και στη ζωή του άλλου το Πρόσωπο του Θεού, την επιβεβαίωση της αγάπης και της παρουσίας Του.

Πρέπει όμως να έχουμε και καθαρότητα σώματος. Μια αρρώστια που υπάρχει στην εποχή μας είναι οι μολυσμοί της σαρκός. Έφτασε πλέον το πράγμα στο απροχώρητο. Ποιοί από εμάς διατηρούν το σώμα τους κρυστάλλινο, καθαρό σαν τις ακτίνες του ηλίου, όπως λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για να μπορεί να δέχεται και το Σώμα του Χριστού;

Αν δεν ζήσαμε ως τώρα έτσι, ας ζήσουμε από αυτή τη στιγμή και μετά, γιατί μόνον αν λάμπει όλη μας η ζωή και η υπόσταση από καθαρότητα ή τουλάχιστον αν έχει τον αγώνα της καθάρσεως, θα μπορέσει και να φωτιστεί και να μεταμορφωθεί σε ναό• να γίνει σκηνή του Θεού• να γίνει κατοικητήριό Του• να γίνει ο χώρος της δικής Του αναπαύσεως• να μπορέσει να γίνει φάτνη που θα κάνει το γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου πραγματικότητα μέσα της».

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του νουθετώντας και παρακινώντας τους πιστούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Υπεραγίας Θεοτόκου· να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανοίξουν την πόρτα της ψυχής τους· να κάνουν την αρχή της μεταμορφώσεώς τους εν ταπεινώσει και μετανοία ώστε αυτά Χριστούγεννα που έρχονται να μπορέσουν να επωφεληθούν λίγο από την παρουσία του Θεού στην γη, να ζήσουν κάτι από την Γέννηση και την παρουσία του Κυρίου στην ψυχή τους.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων