06/10/2023 06/10/2023 Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε, η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου στο Σύδνεϋ, για τη συμμετοχή του στην 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κατόπιν της ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Το θέμα, το οποίο ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος , ως εισηγητής στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, ήταν: «Ἡ διά...
06 Οκτωβρίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 06/10/2023 - 16:23

Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου στην 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου στην 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκε, η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου στο Σύδνεϋ, για τη συμμετοχή του στην 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κατόπιν της ευγενούς προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Το θέμα, το οποίο ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος , ως εισηγητής στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, ήταν: «Ἡ διά τοῦ Ἐπισκόπου διασφαλιζόμενη ἑνότητα τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας».

Η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – ένα γεγονός με ιστορικό χαρακτήρα, εστέφθη από απόλυτη επιτυχία καθώς επρόκειτο για την πρώτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση που συνεκλήθη μετά το 2013 και για την τελευταία προ της συμπληρώσεως μιας εκατονταετίας ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου.

Το γενικό θέμα της Συνελεύσεως, η οποία φιλοξενήθηκε στο Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, ήταν «Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ περιπατεῖτε».

Κληρικοί και λαϊκοί από όλη την αυστραλιανή επικράτεια -περισσότεροι από 650 στο σύνολο – συναντήθηκαν επί διήμερο στις εγκαταστάσεις του ελληνορθόδοξου Κολλεγίου και ενημερώθηκαν, συζήτησαν και μοιράστηκαν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα οράματά τους για το μέλλον. «Έζησαν μια εμπειρία κοινωνίας», όπως εύστοχα διατύπωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στην καταληκτήρια ομιλία του, το απόγευμα της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου.

«Πέρα από τις εμπνευσμένες και μεστές εισηγήσεις και εκθέσεις των αγίων αρχιερέων και όλων των ομιλητών, οι οποίες μας έδωσαν πραγματικά τροφή για πολλή σκέψη, αλλά και μας άνοιξαν δρόμους και προοπτικές τις οποίες δεν υποψιαζόμασταν, φρονώ ταπεινώς ότι το σπουδαιότερο και το κρισιμότερο είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση της κοινωνίας και της ενότητος που αποκομίσαμε όλοι μας. Πρόκειται για την εσωτερική και καρδιακή πεποίθηση ότι ανήκουμε στο ένα Σώμα του Χριστού, μέσα στο οποίο “περπατάμε” όλοι μαζί. Εξάλλου, αυτό είναι το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο κάθε φορά∙ η συνοδοιπορία, η κοινή “περπατησιά” μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος στην εισαγωγή της τοποθέτησής τους.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος διέκρινε ότι η δυναμική της συμπόρευσης υπάρχει πράγματι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και κατά τη διάρκεια των εργασιών της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, αυτή η δυναμική έγινε φανερή και μέσα από τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις, αλλά κυρίως μέσα από τις εκθέσεις και τους απολογισμούς των καθιδρυμάτων και των οργανισμών της τοπικής Εκκλησίας. «Το όλο έργο τo οποίο ακούσατε», επισήμανε, «και το οποίο επιτελείται, με τη Χάρη του Θεού, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, με την αγαστή συνεργασία των επισκόπων, των λοιπών κληρικών και λαϊκών αδελφών μας, είναι έργο εκκλησιαστικό και όχι κοινωνικός ακτιβισμός. Υπηρετεί την οικοδομή και την ενότητα του Σώματος του Χριστού και όχι απλώς την πρόσκαιρη ικανοποίηση βιοτικών, συναισθηματικών ή άλλων αναγκών των αδελφών μας και της κοινωνίας».

Ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, κατέθεσε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της επιτυχούς διοργανώσεως της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως. Καταρχάς, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και την ουσιαστική συμβολή τους στην ανάπτυξη ενός πνευματικά ωφέλιμου διαλόγου, τους προσκεκλημένους Αρχιερείς από το εξωτερικό και συγκεκριμένα: τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτα, ο οποίος εκπροσώπησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο. Ομοίως, θερμότατες ευχαριστίες απεύθυνε στους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας – τους «συγκυρηναίους» του, όπως τους χαρακτήρισε – και στον Πρωτοσύγκελλο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη. Επίσης, μνημόνευσε μετ’ ευγνωμοσύνης όλους τους συντελεστές, κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και όσους γενικότερα εργάζονται θυσιαστικώς επ’ αγαθώ της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο.

Από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου δε θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αυστραλία το 2024, έτος κατά το οποίο η τοπική Εκκλησία θα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. «Αισθάνομαι την ανάγκη», σημείωσε, «κατακλείοντας τις εργασίες μας να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας, για ακόμη μια φορά, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο για την ιδιαίτερη μέριμνά Του προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, για την αγάπη του προς εμάς, για τη στοργή του και τη φροντίδα του, για το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μας έστειλε, και ασφαλώς για την αποστολή, ως εκ προσώπου Αυτού, ενός αξίου και λαμπρού Αρχιεπισκόπου».

Απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Νικήτα, τον παρακάλεσε να μεταφέρει στον Πατριάρχη την ευγνωμοσύνη και την αφοσίωση του φιλόχριστου λαού της Αυστραλίας, καθώς και την προσδοκία όλων για την επίσημη Αποστολική επίσκεψη του Παναγιωτάτου στη χώρα, το επόμενο έτος. Με αυτό το μήνυμα, άλλωστε, ολοκλήρωσε την ομιλία του: «Παναγιώτατε, σάς περιμένουμε στην Αυστραλία!», το οποίο επανέλαβαν ομόθυμα και με ζωηρή φωνή όλοι οι αντιπρόσωποι της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Οι Συναντήσεις του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, στο πλαίσιο της παραμονής του στο Σύδνεϋ, είχε την ευκαιρία της συνάντησης με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Ιωάννη Μαλικούρτη, στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στο Σύδνεϋ, και της αναστροφής με την Ομοσπονδία των Κρητών και τους Συλλόγους Κρητών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι διοργάνωσαν και σχετική εκδήλωση προς τιμήν των Κρητών Ιεραρχών.

Επίσης, ο Επίσκοπός μας είχε την χαρά της αναστροφής με ομογενείς, που ζουν και διαπρέπουν στο Σύδνεϋ, και πολλούς νέους ανθρώπους της Τοπικής Εκκλησίας. Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος είχε τη χαρά της αναστροφής με τους Επισκόπους και τους Κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, θαυμάζοντας το επιτελούμενο έργο.

Η Πανήγυρις της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεράσιμος είχε και την ευλογία να μετάσχει στην Ιερά Πανήγυρι της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος στο προάστιο Κόγκαρα του Σύδνεϋ, όπου ετελέσθη πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Η λατρευτική αυτή σύναξη αποτέλεσε ένα ιστορικού χαρακτήρα γεγονός για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας, αφενός διότι σηματοδότησε την κορύφωση και ολοκλήρωση της ιστορικής, 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, αφετέρου επειδή εψάλη, για πρώτη φορά, το Απολυτίκιο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, προσφάτως ανακηρυχθέντος σε προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το οποίο εφεξής θα ψάλλεται σε κάθε Θεία Λειτουργία, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της τοπικής Εκκλησίας στην πέμπτη ήπειρο.

Κατά το Συλλείτουργο, στο οποίο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Anthony Albanese, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο συλλειτούργησαν οι επιφανείς εξ Ελλάδος Αρχιερείς, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Σινώπης κ. Σιλουανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτας, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, ο οποίος απηύθυνε στο εκκλησίασμα λόγους πνευματικής οικοδομής, εστιάζοντας σε πτυχές του βίου, της προσωπικότητος και της διδασκαλίας του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Νικήτας δήλωσε ευγνώμων προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, όσο και προς τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, για την πολλή αγάπη με την οποία τον περιέβαλαν και για τη θερμή φιλοξενία που του προσέφεραν κατά το διάστημα της παραμονής του στο Σύδνεϋ. Διαβεβαίωσε δε ότι, επιστρέφοντας στην έδρα της Αρχιεπισκοπής του, θα παραμείνει κοντά με όλους νοερώς και προσευχητικώς «διότι είμαστε μια οικογένεια, είμαστε τα παιδιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρεταννίας καλωσόρισε και εκ μέρους του Παναγιωτάτου και της Μητρός Εκκλησίας τον Πρωθυπουργό της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα και την ευχαριστία του για τον επιστηριγμό που έχει δείξει στην Ελληνική Ομογένεια της Αυστραλίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος ανταπέδωσε τους θερμούς αδελφικούς λόγους, ευχαριστώντας εγκάρδια τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, όπως και τους Σεβασμιωτάτους εξ Ελλάδος Αρχιερείς, οι οποίοι ελάμπρυναν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε την τιμητική παρουσία του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, κ. Anthony Albanese, για τον οποίο αναγνώρισε ότι έχει αποδείξει πολλάκις και εμπράκτως τον σεβασμό και την αγάπη του προς τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου. «Η παρουσία σας σήμερα ανάμεσά μας δεν είναι τυχαία», υπογράμμισε, «ούτε οι κατά καιρούς συμμετοχές σας σε μεγάλες εκδηλώσεις του Ελληνισμού και της Εκκλησίας. Αντιθέτως, καταδεικνύουν ότι αναγνωρίζετε τη μακρόχρονη παρουσία και την τεράστια συμβολή του Ελληνισμού στη διαμόρφωση της σύγχρονης αυστραλιανής κοινωνίας.

Επιβεβαιώνουν επίσης την αρμονική συνύπαρξη της πίστης και της διακυβέρνησης στο Έθνος μας, αλλά και την ειλικρινή έκφραση φιλίας εκ μέρους σας προς το ταπεινό πρόσωπό μου, φιλίας που έχει εκφραστεί από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς μου στην Αυστραλία». Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων προς τον Αυστραλό Πρωθυπουργό για τη διαρκή υποστήριξη, την οποία παρέχει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της χώρας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για τη διατήρηση αυτής στο μέλλον, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της άνθισης του ελληνικού πολιτισμού στην αυστραλιανή γη.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Albanese αναφέρθηκε με εξίσου θερμούς λόγους αφενός προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, αφετέρου προς την τοπική Εκκλησία και την ελληνική κοινότητα της χώρας. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι μία εμβληματική προσωπικότητα και πιστός φίλος του ιδίου, που επιτελεί υποδειγματικό έργο στην Αυστραλία, ενώ υπογράμμισε ότι συγκινείται από το πνεύμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εμπνέεται από αυτό κατά την εκτέλεση των πρωθυπουργικών καθηκόντων του υπέρ του αυστραλιανού Έθνους. Παράλληλα, επισήμανε πως αισθάνεται σαν να αποτελεί μέλος της ελληνικής κοινότητας, παρόλο που δεν έχει ελληνική καταγωγή. Ο Σεβασμιώτατος αποκρίθηκε καταφατικά, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας δικαιούται να αισθάνεται πως ανήκει στην ελληνική κοινότητα, ενώ και οι παριστάμενοι πιστοί συνηγόρησαν με ένα θερμό χειροκρότημα και αναφωνώντας «Άξιος».

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των αρχιερατευσάντων, ιερατευσάντων και διακονησάντων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και πάντων των προαπελθόντων μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και των Κληρικολαϊκῶν Συνελεύσεων.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεράσιμος, μετέβη στον τάφο του Ρεθυμνίου μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού (Χαρκιανάκη), όπου ανεγνώσθη  Τρισάγιο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, ο οποίος  και κατέθεσε χώμα από την γενέτειρα του αοιδίμου Ιεράρχου, το Άδελε Ρεθύμνου, εκφράζοντας και με τον τρόπο αυτό την ευγνωμοσύνη της Τοπικής Εκκλησίας των Ρεθυμνίων και σύνολης της Κρήτης στο μεγάλο αυτό εκκλησιαστικό άνδρα.

Στο επίσημο καταληκτήριο δείπνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο Σεβασμιώτατος τιμήθηκε με την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τον Σταυρό μετ’ Αστέρος του Τάγματος των Φιλοχρίστων. Ο Επίσκοπός μας αποδέχθηκε με χαρά την ύψιστη αυτή τιμή, τονίζοντας ότι αντανακλά στην Τοπική μας Εκκλησία, την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων