21/05/2023 28/09/2023 Το χρονικό του φετινού πάνδημου εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Πειραιά παρουσιάζεται μέσα από το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικτυακή τηλεόραση της Pemptousia TV και το Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (ope.gr) κάλυψαν ζωντανά την υποδοχή του αντιγράφου του Σταυρού του...
21 Μαΐου, 2023 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 28/09/2023 - 0:27

Η Ι.Μ. Πειραιώς παρουσιάζει το χρονικό του εορτασμού των Αγίων Ισαποστόλων στο πρώτο λιμάνι της χώρας

Διαδώστε:
Η Ι.Μ. Πειραιώς παρουσιάζει το χρονικό του εορτασμού των Αγίων Ισαποστόλων στο πρώτο λιμάνι της χώρας

Το χρονικό του φετινού πάνδημου εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Πειραιά παρουσιάζεται μέσα από το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικτυακή τηλεόραση της Pemptousia TV και το Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (ope.gr) κάλυψαν ζωντανά την υποδοχή του αντιγράφου του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον Πειραιά καθώς και την Πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο πλαίσιο των εορτασμών με την επωνυμία «Κωνσταντίνεια 2023».

Αναλυτικά το χρονικό του φετινού εορτασμού των Αγίων Ισαποστόλων στο πρώτο λιμάνι της χώρας:

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμονος και συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ.Χρυσοστόμου και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ, τελέστηκε σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου 2023 η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο οποίος χθες Σάββατο 20 Μαΐου κόμισε πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων «Κωνσταντίνεια 2023», το οποίο και θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό του Πειραιά εις το διηνεκές προς προσκύνηση, ενίσχυση και αγιασμό των πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, αναφερόμενος στην μεγάλη Ευλογία της Ελεύσεως του αντιγράφου του Τιμίου Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του Τιμίου Ξύλου από τον Γέροντα Εφραίμ, ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Πανταλεήμονα «τον ακρίτα Ιεράρχη, ο οποίος υπερασπίζεται παντί σθένει την αποκάλυψη της θείας αληθείας σε μία ευαίσθητη Εθνικά περιοχή της αγαπημένης μας Θράκης», όσο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ.Χρυσόστομο, βοηθό Επίσκοπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου του Β΄, «τον σεμνό, ιεροπρεπή, καλλικέλαδο και φωτισμένο Ιεράρχη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στην συνέχεια, παρακάλεσε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ «από τον πλούτο της χρηστότητός του, από την ασκητική του προσωπική εμπειρία, από τη δύναμη του πνεύματος που εκχέεται εντός της καρδίας του από τον Τρισήλιο Θεό, να χαρίσει λόγο οικοδομής και λόγο παρακλήσεως».

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, αφού εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός της πανηγύρεως των Αγίων, έκανε λόγο για την σημαντική προσφορά του Αγίου Κωνσταντίνου προς την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας πως «γι’ αυτό και η Εκκλησία του έδωσε την επωνυμία ‘’Ο Μέγας’’». «Δεν είναι απλό πράγμα η Εκκλησία να προσαγορεύει κάποιον άνθρωπο του Θεού ‘’Μέγα’’», πρόσθεσε.

«Όλοι μαζί προσφέρουμε ένα συλλείτουργο προς τον Τριαδικό Θεό», είπε στην συνέχεια ο Γέροντας Εφραίμ, τονίζοντας πως «κάθε παρουσία του Χριστιανού στην Θεία Λειτουργία, είναι μία ευκαιρία να ανακαινιστεί. Είναι μία ευκαιρία να δει τον εαυτό του». «Πρέπει να συναντήσουμε τον εαυτό μας με έναν αντικειμενικό τρόπο και να δούμε τα σφάλματά μας, τα πάθη μας, τα λάθη μας, τις ατασθαλίες μας και ο Χριστός ως θεραπευτής των ψυχών και των σωμάτων μας, είναι Αυτός ο οποίος θα μας προσφέρει τη θεραπεία», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την σημερινή Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του τυφλού, αφού επεσήμανε πως «το Ευαγγέλιο μας θρέφει» και πως «είναι το βιβλίο που κρατάμε και μελετάμε συνεχώς», σημείωσε το πόσο μεγάλη δοκιμασία είναι να χάσει κάποιος το φως του και αναφερόμενος στον εκ γενετής τυφλό της περικοπής, τόνισε πως ό,τι και αν έκανε ο Χριστός στην επί γης παρουσία Του, «είχε άμεση σχέση με το σωτηριολογικό Του έργο», γι’ αυτό, όπως εξήγησε, και ο Κύριος συνάντησε τον τυφλό.

Υπογραμμίζοντας πως «μέσα στην καρδιά της Ορθοδόξου πνευματικότητος, αυτό το οποίο βοηθά τον άνθρωπο να βρει το φως της ψυχής, είναι η υπακοή», σημείωσε πως όταν ακούμε τις εντολές του Κυρίου μας, «αναβλύζει η πίστη προς τον Χριστό και ακριβώς αυτή η υπακοή και η πίστη είναι αυτά που θα μας δώσουν την βίωση της αλήθειας». «Ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή για να βιώσουμε και να ενωθούμε με την αλήθεια», συμπλήρωσε ο Γέροντας Εφραίμ, προσθέτοντας με έμφαση πως «η αλήθεια είναι πρόσωπο και η αλήθεια είναι ο Χριστός».

Τέλος, επισημαίνοντας πως «ο άνθρωπος που υπακούει στις εντολές του Χριστού είναι αυτός ο οποίος δέχεται το Χριστό με έναν βιωματικό τρόπο και συνεχώς συμβαδίζει μαζί Του και φωτίζεται η καρδιά του», τόνισε πως εντασσόμενοι μέσα στην Εκκλησία, προχωρώντας με πνευματική ζωή και ακολουθούντες τον Χριστό που είναι το Α και το Ω, «τότε βρίσκουμε τον θησαυρό αυτό της αιωνιότητος και προχωρούμε επιτυγχάνοντες στη ζωή αυτή, διότι η απόλυτη και πρώτιστη επιτυχία του ανθρώπου είναι να βιώσει την αιωνιότητα».

Ακολούθησε η περιφορά του Σταυρού με το Τίμιο Ξύλο και των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Πειραιά.

Θυμίζουμε ότι σήμερα στις 19:00 θα τελεστεί ο Μεθέορτος Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π.Βαρνάβα Θεοχάρη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση στον Μητρ. Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων