08/05/2021 08/05/2021 Ιεροπρεπώς και σε πνευματικώς αναστάσιμο κλίμα, τελέσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον εορτάζοντα εμβληματικό ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, ο λειτουργικός εορτασμός της πανιέρου και ευωδιαζούσης «τῷ τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως ἔαρι» μνήμης της ιεράς Συνάξεως της Αγίας κόνεως, της θαυματουργικώς εκπεμπομένης εκ του τάφου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και...
08 Μαΐου, 2021 - 16:33
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2021 - 16:35

«Σε τάμα μετέτρεψαν το θαύμα,οι σοφοί Σερραίοι πατέρες μας»

Διαδώστε:
«Σε τάμα μετέτρεψαν το θαύμα,οι σοφοί Σερραίοι πατέρες μας»

Ιεροπρεπώς και σε πνευματικώς αναστάσιμο κλίμα, τελέσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον εορτάζοντα εμβληματικό ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, ο λειτουργικός εορτασμός της πανιέρου και ευωδιαζούσης «τῷ τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως ἔαρι» μνήμης της ιεράς Συνάξεως της Αγίας κόνεως, της θαυματουργικώς εκπεμπομένης εκ του τάφου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο.

Κατά το τρέχον επετειακό έτος 2021, η ως άνω ιερά πανήγυρις συμπίπτει χρονικώς με την διακο­σιοστή επέτειο από της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού της πόλεως των Σερρών (Κυριακή, 8η Μαΐου 1821) από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμα­νών Τούρκων, ως αντεκδίκηση για την φιλογενή και επαναστατική δράση του μεγάλου Σερραίου Αρχι­στρατήγου Εμμανουήλ Παπά. Ο Άγιος Ιωάν­νης ο Θεολόγος θεωρήθηκε έκτοτε, προστάτης της μεγαλομάρτυρος πόλεως των Σερρών. Σε ανάμνηση του θαυμαστού αυτού γεγονότος και ως έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τον ηγαπημένο μαθητή και Απόστολο του Κυρίου, οι φιλόθεοι Σερραίοι έκτισαν το έτος 1836 στον λόφο «Καμενίκια» της πόλεως των Σερρών, τον ομώνυμο ιερό Ναό προς τιμήν του.

 

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο της ως είρηται μεγαλωνύμου εορτής, τελέσθηκε, την Παρασκευή 7η Μαΐου 2021, στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό των Σερρών, τηρουμένων των σχετικών υγειονομικών μέτρων προστασίας, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, ως εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του οικείου Ποιμενάρχου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Επίσης παρόντες ήσαν, ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής, οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Θ. Λεονταρίδης, Αν. Χατζηβασιλείου και Κ. Μπούμπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλ. Χρυσάφης, ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινός, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σερρών κ. Β. Κατιρτζόγλου, εκπρόσωποι των λοιπών αρχών του τόπου και ο φιλόχριστος και φιλάγιος λαός του Θεού.

Στην εμπνευσμένη από τον μδ’ λόγο «Εἰς τήν καινήν Κυριακήν» του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «Ἵνα μή ἐξίτηλα τῷ χρόνῳ γένηται τά καλά, μηδέ παραρρυῇ λήθης βυθοῖς ἀμαυρούμενα», προσφώνησή του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος εσημείωσε μεταξύ άλλων «Ο πάντα επίκαιρος και δυνατός λόγος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο οποίος έχει την πηγή του στον πρώτο ιστορικό συγγραφέα της αρχαιότητος Ηρόδοτο τον Αλικαρνασέα, κυριολεκτείται στις θρησκευτικές αλλά και στις εθνικές μας εορτές. Είναι ανάγκη να τιμώνται οι εορτές της πίστεώς μας αλλά και τα κλέη των πατέρων μας, έτσι ώστε τα καλά και ωφέλιμα για την ζωή μας να μην παραδίδονται στη λησμονιά αλλά να αποτελούν συνεχή πηγή δυνάμεως, διδαχής και εμπνεύσεως για την ζωή μας.

Λαμπρά λοιπόν εορτή και επέτειο τελεί η αγία Εκκλησία και η πόλις μας, με ιδιαίτερη αξία και σημειολογία. Εορτάζομεν, πρωτίστως την φωτισμένη και μυρωμένη με τις εαρινές ευωδίες και πνοές της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ιερά μνήμη του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου μας, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος ανεδείχθη ο πρύτανης των Αποστόλων, ο κορυφαίος της πίστεως και της αγάπης στον Χριστό. Μας μυσταγωγεί ο μέγας Απόστολος στα ενδότερα του μυστηρίου της θεολογίας και μας κατηχεί στο μυστήριο της αληθούς θεογνωσίας, η οποία είναι και ο πυρήνας του Ευαγγελίου του. Έρχεται να μας δείξει τον δρόμο και τον τρόπο της αληθινής χριστιανικής αγάπης, που δεν είναι υπερήφανη, αλαζονική, κτητική αλλά βαθειά θυσιαστική, αρχοντική, δοτική, αληθινή αγάπη του Χριστού στην οποία οφείλουμε καθημερινώς να μαθητεύουμε καθώς ζούμε σ’ έναν κόσμο τόσο πικρό από την αμαρτία, τόσο πτωχό σε ανθρωπιά και αγάπη, σ΄ έναν κόσμο όπου κυριαρχούν λόγοι χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική ζωή, ακατάσχετες αγαπολογίες, κενές περιεχομένου που κουράζουν και απογοητεύουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Εορτάζει όμως και η ένδοξος και μαρτυρική πόλις μας, περιβεβλημένη λαμπρά, πανηγυρική, φωτόμορφη και αναστάσιμη εσθήτα, την διακοσιοστή επέτειο της διασώσεώς της, πρεσβείαις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, από το αιμοσταγές φάσγανο του Οθωμανού τυράννου, την 8η Μαΐου του 1821. Ο επιστήθιος μαθητής του Κυρίου μας, με τις προσευχές και την φιλάνθρωπη στοργή του έσωσε την πόλη των Σερρών από την αποφασισμένη υπό των βαρβάρων κατακτητών γενική σφαγή. Τούτο το θαυμαστό γεγονός μας υπενθυμίζει διαχρονικώς ότι το έλεος και η αγάπη του Σωτήρος Χριστού, της Κυρίας Θεοτόκου και των Αγίων της Εκκλησίας μας, έσωσαν και σώζουν το μαρτυρικό Έθνος μας. Η φιλόστοργος μητέρα μας Ορθόδοξος Εκκλησία έσωσε ως άλλη κιβωτός το δούλον Γένος. Αυτή η αλήθεια είναι τόσο δυνατή και παρηγορητική για όλους μας, στις δύσκολες μάλιστα ημέρες τις οποίες διάγουμε. Έχουμε ουρανίους προστάτες, οι οποίοι, παρά τις αδυναμίες και ατέλειές μας, δεν παύουν να πρεσβεύουν για εμάς στον Δεσπότη Χριστό. Ο Χριστός αναπαύεται στο μικρό και σταυρωμένο έθνος μας, την πονεμένη ρωμιοσύνη, τον τόπο, που εγέννησε και ανέδειξε τόσους Αγίους και Ήρωες, τον τόπο του φωτός, το λίκνο του πνεύματος. Οι σοφοί Σερραίοι πατέρες μας, μετέτρεψαν σε τάμα το θαύμα που βίωσαν από τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και έκτισαν με πολύ κόπο αυτόν τον εμβληματικό ιερό Ναό, ο οποίος διαιωνίζει την δύναμη του θαύματος στην ζωή μας και την φιλόστοργη παρουσία και πρόνοια του Θεού για τούτο τον τόπο».

Ο Σεβ. ευχαρίστησε επίσης καταλλήλως, διά θερμών λόγων τόσο τον χοροστατούντα Σεβ. Μητροπολίτη Ξάνθης και δι΄ αυτού τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την όλως τιμητική εκπροσώπησή τους στις επετειακού χαρακτήρος εφετεινές λατρευτικές ακολουθίες της Εκκλησίας των Σερρών, όσο και τους λοιπούς Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογενείς Άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο λαό του Θεού, για την συγκινητική συμπροσευχητική τους παρουσία. Ιδιαιτέρως και με βαθειά συγκίνηση ο Σεβ, ευχαρίστησε τους παρισταμένους εν Χριστώ αδελφούς του, μέλη της πνευματικής του οικογενείας , που ήλθαν μακρόθεν να του ευχηθούν για τα ονομαστήριά του, τα πνευματικά του παιδιά, φιλοτίμους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του στον θείο Αμπελώνα των Σερρών, τις ευλαβέστατες μοναχές και τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθως, ανεγνώσθη υπό του πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ Παλιούρα, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, η σχετική αλληλογραφία του Σεβ. κ. Θεολόγου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και η υπ’ αριθμ. 159 Πράξις αυτού «ἐπί τῇ καθιερώσει τοπικῆς ἐκκλησιαστικῆς ἑορτῆς μετά δοξολογίας τῇ 8ῃ Μαΐου ἐκάστου ἔτους». Η ιερά δοξολογική ακολουθία για την ως είρηται επέτειο αποτελεί έργον της θεοκινήτου και λυρικοτάτης υμνολογικής γραφίδος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

 

 

Εν συνεχεία, ο Σεβ. Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ανέγνωσε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαβιβάζοντας δεόντως εγκάρδιες ευχές και προσρήσεις του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών μελών της παρούσης Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος , προς τον εορτάζοντα “καλό, ευγενή, ευπροσήγορο και κατά πάντα άξιο” Σεβ. Ποιμενάρχη της κατά Σέρρας και Νιγρίταν συνεκλεκτής και τον φιλόθεον λαόν του Θεού.

Έπειτα, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλ. Χρυσάφης, μεθ’ ιεράς συγκινήσεως, ανεκοίνωσε, την κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερρών, επίσημη καθιέρωση της 8ης Μαΐου εκάστου έτους ως τοπικής εορτής για την πόλη των Σερρών. Αφιέρωσε δε στην εφέστιο εικόνα του ιερού Ναού, αργυρά κανδήλα με την επιγραφή “Η πόλις των Σερρών ευγνωμονούσα”, ως έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής της πόλεως των Σερρών προς τον ηγαπημένο μαθητή και Απόστολο του Κυρίου μας.

Στο τέλος δε της ιεράς ακολουθίας στον αύλειο χώρου του εμβληματικού ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η φωταγώγηση της εξωτερικής όψεώς του, διά ειδικώς μελετηθέντος φωτισμού, που αναδεικνύει την επ’ εσχάτων αποκαλυφθείσα και αρμολογηθείσα επιβλητική αρχαία λιθοδομή της. Σε ανάμνηση δε διηνεκή και αγαθή ενθύμηση των μεγάλων, θαυμασίων και εξαισίων τα οποία σωστικώς έπραξε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος για την πόλη των Σερρών και “ίνα μη τα καλά εξίτηλα γένηται” απεκαλύφθη υπό του Σεβ. κ. Θεολόγου, η εντετοιχισμένη ύπερθεν της κεντρικής πύλης του ιερού Ναού καλλιμάρμαρη, μνημειακή πλάκα, φέρουσα το επ’ αυτής λελαξευμένο αετόμορφο σύμβολο του Ευαγγελιστού Ιωάννου με την μορφή του Κυρίου και την ευαγγελική ρήση

«ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ» και κάτωθεν αυτών την αναθηματική επιγραφή «ΑΡΡΗΤΩΝ ΜΥΣΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΡΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΑΔΕΛΦΕ ΩΣ ΠΟΤ’ ΕΣΩΣΑΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΣΤΥ ΕΚ ΞΙΦΟΥΣ ΠΤΟΛΙΠΟΡΘΩΝ ΟΥΤΩ ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΣΙΝΕΣ ΦΥΛΑΤΤΕ ΤΟΥΤΟ ΦΘΟΡΑΣ ΕΞΑΡΠΑΣΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΑΝΤΟΙΩΝ. ΤΗ Η’ ΜΑΪΟΥ ΑΩΚΑ’ Ο ΗΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΣΕΡΡΑΣ ΔΙΕΣΩΣΕΝ».

Σήμερα το πρωΐ, Σάββατο 8η Μαΐου 2021, ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών ελειτούργησε εντός του Επισκοπείου, στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Νικήτα Σερρών. Στo τέλος της θείας ιερουργίας ετέλεσε ιερό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της προσφάτως κοιμηθείσης μακαριστής μητέρας του Αικατερίνης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων