23/07/2020 23/07/2020 Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και επισημότητα τιμήθηκε χθες η εορτή της Παναγίας «Μάγαρα» στο Ακριτοχώρι Σερρών. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος πλαισιούμενος από ιερείς της περιοχής. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το φλέγον ζήτημα των ημερών, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και τις τουρκικές διεκδικήσεις, αναφέρθηκε...
23 Ιουλίου, 2020 - 13:47
Τελευταία ενημέρωση: 23/07/2020 - 13:56

Πύρινος ο λόγος του Μητρ. Σιδηροκάστρου στη γιορτή της Παναγίας «Μάγαρας»

Διαδώστε:
Πύρινος ο λόγος του Μητρ. Σιδηροκάστρου στη γιορτή της Παναγίας «Μάγαρας»

Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και επισημότητα τιμήθηκε χθες η εορτή της Παναγίας «Μάγαρα» στο Ακριτοχώρι Σερρών. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος πλαισιούμενος από ιερείς της περιοχής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το φλέγον ζήτημα των ημερών, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και τις τουρκικές διεκδικήσεις, αναφέρθηκε στην αξία της πατρίδος, και το πόσο η δική μας είναι πολύτιμη, αδιαπραγμάτευτη και ζηλευτή.

Μετά τον εσπερινό ακολούθησε λιτανεία της σεβάσμιας εικόνας της Παναγίας και αρτοκλασία υπέρ υγείας και θείας βοήθειας των συμμετεχόντων και πανηγυριστών. Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εορτή καθιερώθηκε από τον Οικολογικό Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Ακριτοχωρίου Θρακικού. εις ανάμνηση της πανηγύρεως που τελούνταν στα αγιασμένα χώματα στο όρος Νεπιέν του Εύξεινου Πόντου και διατήρηση της προγονικής μνήμης της χαμένης πατρίδας.

Ιστορήθηκε η εικόνα της Παναγίας και υμνογραφήθηκε η ακολουθία από τον Χαράλαμπο Μπούσια, για να εορτάζεται κατά έτος με τη πρέπουσα τιμή. Μετά το πέρας των εκκλησιαστικών ακολουθιών παρουσιάστηκε πολιτιστικό δρώμενο στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας με θέμα: «Οι Κρυφοί-Οι Κλωστοί. Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικό δρώμενο με κείμενα και μουσικό πρόγραμμα από τον Ακριτικό κύκλο στο οποίο αναδείχθηκε το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα από την εποχή της Άλωσης της Τραπεζούντας και εντεύθεν. Φέτος τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Ζλατιντσής, ο πρόεδρος της πολιτιστικής δράσης Σιντικής Αθανάσιος Γκελίπης, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ιωσήφ Παναγιωτίδης, ο πρώην πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Βασίλειος Χάδος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων