24/03/2024 25/03/2024 Με ιεροπρέπεια ταυτόχρονα η Νέα Ορεστιάδα τίμησε και φέτος τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους, επί τη αναμνήσει του δια κολλύβων θαύματος, στο φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, το Σάββατο της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών. Προσκεκλημένοι Αρχιερείς του οικείου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και ο...
24 Μαρτίου, 2024 - 12:47
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2024 - 14:34

Η Ορεστιάδα τίμησε τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Η Ορεστιάδα τίμησε τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους (ΦΩΤΟ)

Με ιεροπρέπεια ταυτόχρονα η Νέα Ορεστιάδα τίμησε και φέτος τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους, επί τη αναμνήσει του δια κολλύβων θαύματος, στο φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, το Σάββατο της Α’ Εβδομάδος των Νηστειών.

Προσκεκλημένοι Αρχιερείς του οικείου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, εκ των Βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο φετινός εορτασμός προσλαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς το τρέχον έτος 2024 είναι αφιερωμένο από την τοπική Εκκλησία στον Κυπριακό ελληνισμό και τους αγωνιστές της ελευθερίας του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κατοχή του 34% της Μεγαλονήσου από τον Αττίλα. Προς τούτο, ο Σεβασμιώτατος την παρελθούσα Τετάρτη, 20ή του μηνός Μαρτίου ε.έ., το απόγευμα, παρουσία του Δημάρχου Ορεστιάδος Διαμ. Παπαδοπούλου, του Διοικητού της 3ης Ταξιαρχίας Βαρδή Χαρκιανάκη και πλήθους πιστών, υπεδέχθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος την εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, η οποία φυλάσσεται στο Κειμηλιαρχείο της Μητροπόλεως, και η οποία προέρχεται από το Μετόχι της Μονής του Κύκκου, που λειτουργούσε στην Αδριανούπολη μέχρι το 1922.

Αφ’ εσπέρας στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος, συγχοροσταντούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου και του επιχωρίου Μητροπολίτου. Ο Θεοφιλέστατος στη συνέχεια, αφού ευλόγησε τους άρτους, έψαλε την Α! στάση των Χαιρετισμών και ωμίλησε επίκαιρα.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος χoρoστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια προέστη της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και μίλησε με αφορμή το μαρτύριο των αγίων για τη μαρτυρία των χριστιανών στη σύγχρονη εποχή.

Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων των Αγίων Θεοδώρων και της Παναγίας του Κύκκου, μετά το πέρας της οποίας ο οικείος Μητροπολίτης ευλόγησε τους άρτους, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς και τους επισήμους για την συμμετοχή τους στον εορτασμό και ευχήθηκε στους πιστούς να είναι στη ζωή τους πάντοτε μάρτυρες και συνοδοιπόροι του Κυρίου, όπως οι τιμώμενοι άγιοι.

 

Την Κυβέρνηση στους εορτασμούς εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης. Εκκλησιάσθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος “Νίκη” Δημ. Νατσιός, οι βουλευτές Έβρου Αναστ. Δημοσχάκης και Χρ. Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστ. Τοψίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Φανή Μπαχαρίδου, Κων. Βενετίδης και Στυλιανός Κατσογριδάκης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Διαμ. Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής του Δ! Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σταυρ. Παπασταθόπουλος, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Ιω. Κωστούλας, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Βαρδής Χαρκιανάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Χαρ. Ελευθεριάδης, αντιπροσωπείες των σχολικών μονάδων της πόλεως, αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος πιστών.

 

 

 

 

    

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων