14/01/2019 14/01/2019 Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, κ.κ. Γερμανού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Πύργο, το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο: «Εισαγωγή στην Εξομολογητική», σε αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (ΙΠΕ), το οποίο είναι ένα Επιμορφωτικό και Ερευνητικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ αποτελεί έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου...
14 Ιανουαρίου, 2019 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2019 - 13:09

Πύργος: Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εξομολογητικής ΙΠΕ (φώτο)

Διαδώστε:
Πύργος: Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εξομολογητικής ΙΠΕ (φώτο)

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, κ.κ. Γερμανού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Πύργο, το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο: «Εισαγωγή στην Εξομολογητική», σε αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (ΙΠΕ), το οποίο είναι ένα Επιμορφωτικό και Ερευνητικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ αποτελεί έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου του Β.

Οι εργασίες του αξιόλογου αυτού Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας από 8 έως 11 Ιανουαρίου 2019. Η έναρξη των εργασιών έγινε με την τέλεση του εναρκτήριου Αγιασμού από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο και την παρουσία του Σεπτού Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, ο οποίος και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, προς τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο, το οποίο έχει σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μυστήριο της Ι. Εξομολόγησης.

 

 

Οι Ιερείς που ασκούν την Εξομολόγηση καλούνται συχνά να διαχειριστούν όχι μόνο ζητήματα πίστεως ή πνευματικότητας αλλά να συμβουλέψουν, να υποστηρίξουν, να δώσουν κατευθύνσεις ή έστω να «παρηγορήσουν», τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μείζονα ερωτήματα σε σχέση με ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι το διαζύγιο, η ενδοοικογενειακή βία, ενδεχόμενα προβλήματα της μονογονεϊκής οικογένειας, μικτοί γάμοι μεταξύ Ορθοδόξων και αλλοθρήσκων και άλλα πολλά, που προκύπτουν από τα σύγχρονα δεδομένα του κοινωνικού βίου.

 

 

 

Για την αποτελεσματικότερη και ορθότερη ανταπόκριση σε αυτή τη διάσταση της εξομολογητικής προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, οι εξομολόγοι Ιερείς χρειάζεται πέραν της θεολογικής τους κατάρτισης, να ευαισθητοποιούνται και να καταρτίζονται σχετικά με την ποιμαντική διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Στο ενδιαφέρον αυτό Σεμινάριο, αυτό που είναι απαραίτητο για την αξιολόγηση των Κληρικών αφού θα λάβουν πιστοποιημένη βεβαίωση, έλαβαν μέρος 20 Ιερείς (Εξομολόγοι) της Ιεράς Μητροπόλεώς, ενώ έγιναν σε πρώτη φάση τρεις αξιόλογες εισηγήσεις από διακεκριμένους Κληρικούς ομιλητές ως εξής:

1) Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (ΙΠΕ), με θέμα: «Η θέση του Μυστηρίου της εξομολογήσεως στην σύγχρονη πραγματικότητα». 2) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, με θέμα: «Οι Ποιμαντικές διαστάσεις του Μυστηρίου της Εξομολόγησης και 3) Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η εφαρμογή των Ιερών Κανόνων στο Μυστήριο της Εξομολόγησης».

Μετά από κάθε εισήγηση ακολούθησε μακρύς γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των ακροατών με πολλές ερωτήσεις, προβληματισμούς, παρεμβάσεις, αλλά και επισημάνεις για το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως το οποίο κατέχει κεντρική θέση στη ζωή της Αγίας Εκκλησίας μας.

Η Εξομολόγηση είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, στο οποίο προσέρχεται συστηματικά ή παροδικά ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αναζητώντας συμβουλή, καθοδήγηση ή απαντήσεις σε διλλήματα που αντιμετωπίζουν στον καθημερινό βίο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παράλληλα στην πόλη της Αμαλιάδος, πραγματοποιείται ένα ακόμη αξιόλογο Επιμορφωτικό Σεμινάριο επίσης από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (ΙΠΕ), που έχει ως θέμα του: «Τον Γάμο και την Οικογένεια» και συμμετέχουν Ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας.

 

ΠΗΓΗ / ΦΩΤΟ: Πρεσβύτερος Νικ. Κατσηδήμας /  www.patrisnews.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων