22/02/2023 23/02/2023 Σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου έχει τεθεί από το μεσημέρι το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού ο οποίος εκοιμήθη χθες σε ηλικία 91 ετών καθώς τις τελευταίες ημέρες η υγεία του είχε παρουσιάσει επιδείνωση. Τη θλίψη της για την εκδημία του σεβάσμιου Ιεράρχη ο οποίος διαποίμανε...
22 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:57
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2023 - 11:58

Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του μακαριστού πρώην Ηλείας Γερμανού – Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες – Μεσίστιες οι σημαίες (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του μακαριστού πρώην Ηλείας Γερμανού – Πένθιμα ηχούν οι καμπάνες – Μεσίστιες οι σημαίες (ΦΩΤΟ)

Σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου έχει τεθεί από το μεσημέρι το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού ο οποίος εκοιμήθη χθες σε ηλικία 91 ετών καθώς τις τελευταίες ημέρες η υγεία του είχε παρουσιάσει επιδείνωση.

Τη θλίψη της για την εκδημία του σεβάσμιου Ιεράρχη ο οποίος διαποίμανε την Ιερά Μητρόπολη επί 41 χρόνια εξέφρασαν κλήρος και λαός της Ηλείας με την Ιερά Μητρόπολη σε ανακοίνωσή της να τονίζει τη σφραγίδα που άφησε πίσω του ο μακαριστός στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας.

Λίγο πριν ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος ο οποίος πριν λίγες διαδέχθηκε τον μακαριστό κυρό Γερμανό τέλεσε τρισάγιο ενώπιον του σκηνώματος του εκλιπόντος με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα.

Φωτογραφίες από το patrisnews:

Ο Μητροπολιτικός Ναός θα παραμείνει ανοικτός καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και της νυκτός και θα τελούνται ακολουθίες και αναγνώσματα. Σήμερα το απόγευμα και ώρα 5 μ.μ. θα τελεσθεί Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. Αθανασίου. Στις 11 μ.μ θα τελεσθεί ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία.

Αύριο στη 1 το μεσημέρι η Εξόδιος Ακολουθία

Αύριο Πέμπτη και ώρα 7 έως 10.30 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και Αρχιερατική θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. Αθανασίου. Στη 1 μ.μ. θα τελεσθή η Εξόδιος ακολουθία υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου με την συμμετοχή πλειάδος Αρχιερέων. Μετά το πέρας της Εξοδίου ακολουθίας πεζή θα ακολουθήσουμε τον οδόν Γερμανού προς το Κοιμητήριον των Αγίων Πάντων Πύργου, όπου θα γίνει ο ενταφιασμός του σκηνώματος του αειμνήστου πνευματικού Πατρός και Ποιμενάρχου κυρού Γερμανού.

Ο μακαριστός Ιεράρχης είχε ταυτίσει το όνομά του με μία από τις μεγαλύτερες σελίδες στην ιστορία της Μητρόπολης Ηλείας καθώς παρέμεινε στο πηδάλιο της για 41 χρόνια ενώ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2022. Σε ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό του η Ιερά Σύνοδος τον βράβευσε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Μητρόπολη Ηλείας για την εκδημία

Στον χαρισματούχο, άξιο και φωτεινό Ποιμένα της ο οποίος διαποίμανε την Τοπική Εκκλησία της Ηλείας επί 41 χρόνια αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού ο οποίος εξεδήμησε χθες, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 91 ετών.

Αναλυτικότερα αναφέρει:

“Επί 60 και πλέον έτη διηκόνησε με πίστη, αφοσίωση και ειλικρίνεια την Ιεράν Μητρόπολιν. Έφυγε για το Επουράνιο Θυσιαστήριον ο Πνευματικός μας Πατέρας, που κατέστη ο Διδάσκαλος και Πνευματικός καθοδηγητής με την βιοτήν του και τον σοφόν λόγον του.

Ἦτο ὁ παρηγορητής καί ὁ συμπαραστάτης κάθε πονεμένου καί κατατρεγμένου ἀνθρώπου.

Ἤτο ὁ νομικός συμπαραστάτης κάθε ἀδικουμένου πού προσέφερε τίς ὑπηρεσίες του γιά νά τόν ἀπαλλάξη ἀπό τήν ἄδικη κατακραυγή.

Ἤτο ὁ Πατέρας καί Προστάτης κάθε ὀρφανοῦ, πού εὕρισκε θαλπωρή καί πατρική ἀγάπη καί στοργή στά οἰκοτροφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Ἦτο ὁ Θεῖος Διδάσκαλος, πού κατηχοῦσε Ὀρθόδοξα καί ἀποτελεσματικά τό ποίμνιό του καί τό ὁδηγοῦσε στόν Θεάνθρωπον Κύριον, πού εἶναι ἡ ὁδός, ἡ ἀλήθεια καί ἡ ζωή, γιά νά εὕρουν πλησίον Του τό πλήρωμα τῆς ψυχῆς τους.

Ἦτο ὁ Νομοδιδάσκαλος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, καί ἀνεπανάληπτο Μέλος αὐτῆς καί ἔχαιρε τόν σεβασμόν καί τήν ἀγάπην ὅλης τῆς Ἱεραρχίας καί ὑποκλίνοντο ἐνώπιον τῆς γνήσιας ἀκέραιας προσωπικότητος.

Ἦτο πολλά χρόνια μόνιμο Μέλος τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν Νομοκανονικῶν, καί ἔδωσε μέ τήν παρουσία του καί τίς νομικές του γνώσεις μία καλή καί ἀνεπανάληπτη μαρτυρία.

Ἦτο ὁ ἄξιος πηδαλιοῦχος τῆς κατά Ἠλείαν Ἐκκλησίας πού μέ τόν ἀδαμάντινον καί ἀκέραιον χαρακτήρα του ἀκτινοβολοῦσε καί μέ τό φῶς τοῦ Χριστοῦ κατηύθηνε τό σκάφος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας εἰς ὑπήνεμους λιμένας.

Ἦτο ὁ χαρισματοῦχος ἄνθρωπος καί εὐλογημένος ἀπό τόν Θεόν νά δεῖ τούς καρπούς τῶν μόχθων του νά εὐωδοῦνται καί νά συνεχίζουν τό καρποφόρο ἔργον του τά πνευματικά του παιδιά, πού μέ διάκριση καί σωστή ἐπιλογή του τά ἐπέλεξε.

Ἦτο ὁ χαρισματοῦχος καί πολυτάλαντος κληρικός πού κράτησε καθ’ ὅλη τήν ἐπίγεια ζωή του τόν ἀνεκτίμητο θησαυρόν, τήν ἀκλόνητον πίστιν του εἰς τόν Ἰησοῦν Χριστόν, τόν Σωτῆρα καί Λυτρωτήν ὅλου τοῦ κόσμου καί διά τοῦ ὁποίου εἶχε ὁσιακόν τέλος καί μετέστη εἰς τό Ἐπουράνιον Θυσιαστήριον γιά νά συνεχίζη ἐκεῖ τήν ἀέναον θείαν Λειτουργίαν καί τίς προσευχές του γιά μᾶς, ὥστε ὁ Θεός τῆς ἀγάπης καί τῆς σωτηρίας μας νά μᾶς ὁδηγήση στά δεξιά τοῦ θρόνου του Θεοῦ καί Πατρός μας.

Εἴμεθα πεπεισμένοι ὅτι ἔχει περάσει στό πάνθεον τῶν ἀθανάτων καί ἔχει γραφθῆ στό Βιβλίον τῆς ζωῆς καί τῆς ἀθανασίας καί τόν παρακαλοῦμεν, ὅπως ἐπί τῆς γῆς, ἔτσι καί ἐν οὐρανοῖς νά συνεχίζει τίς πρεσβεῖες του πρός τόν Ἐλεήμονα Θεόν γιά ὅλους μας, ὥστε νά κερδήσουμε καί ἐμεῖς τόν στέφανον τῆς αἰωνιότητος”.

 

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για τον μακαριστό πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κυρό Γερμανό: «Eνας αδαμάντινος λειτουργός του ιερού θυσιαστηρίου»

Την οδύνη του για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Σε δήλωσή του, αναφέρει:

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την οσιακή μορφή του και την πατρική στοργή με την οποία πάντοτε με υποδεχόταν και με συμβούλευε.

O Μητροπολίτης πρώην Ηλείας και Ωλένης, Γερμανός Β’, υπήρξε ένας ακούραστος διάκονος της Ηλειακής κοινωνίας και μία από τις μεγάλες σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας μας.

Στην τελευταία του ομιλία ως Επίσκοπος, είχε πει ότι απώτερος σκοπός όλων μας είναι, το “διαμάντι” της Σωτηρίας και της Εκκλησίας να το κρατάμε πάντοτε στην καρδιά μας μέχρι να φύγουμε από αυτόν τον κόσμο. Αυτό έκανε πρώτος ο ίδιος και με αυτό το “διαμάντι” εκδήμησε εις Κύριον, ως ένας αδαμάντινος λειτουργός του ιερού θυσιαστηρίου και της τοπικής κοινωνίας.

Και εμείς κρατάμε ως πολύτιμο δώρο ζωής τα διαμάντια γνώσης και αγάπης που αυτός μας χάρισε.

Μακαρία η οδός, Δέσποτα!».

 

Συλλυπητήρια από τον Δήμαρχο Πύργου – Μεσίστιες σημαίες στην πόλη

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος εκφράζει την οδύνη και την λύπη του για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού κάνοντας παράλληλα, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος.

Μεσίστια θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα κτήρια του Δήμου Πύργου σύμφωνα με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του συνήλθε εκτάκτως σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2023, μετά τη θλιβερή είδηση της κοίμησης του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας ΚΥΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ, ως ένδειξη ελαχίστου φόρου τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του επί σαράντα ένα συναπτά έτη στην Εκκλησία και στο λαό της Ηλείας, που υπηρέτησε με μαχητικότητα, σθένος και αγάπη αναπτύσσοντας πλούσιο εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο.

Αφιέρωσε τη ζωή του με πιστότητα στις αξίες του Χριστιανισμού εφαρμόζοντας στην πράξη με τον πιο παραδειγματικό τρόπο την εντολή «Αγαπάτε αλλήλους» και ήταν πάντα ψυχή τε και σώματι κοντά σε όλους τους αναξιοπαθούντες.

Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα, πραγματικός πνευματικός πατέρας όλων των ανθρώπων και αποτέλεσε με την συμπεριφορά και τη σεμνότητά του φωτεινό παράδειγμα ποιμένα για όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Εκτιμώντας την αξία του κεκοιμημένου, τη μεγάλη του προσφορά στους κόλπους της Εκκλησίας, τη γενναιοδωρία του και το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο αποφάσισε ομόφωνα:

 • Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και στους συγγενείς του.
 • Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες σε όλα τα κτήρια του Δήμου.
 • Να παραστεί και να συμμετάσχει μετά του Δημάρχου σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Εξόδιο ακολουθία.
 • Την ημέρα της Εξοδίου ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του κεκοιμημένου προκειμένου και οι υπάλληλοι να παρευρεθούν σε αυτήν.
 • Να κατατεθεί στέφανος στο σκήνωμά του εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου
 • Να επιδοθεί το ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.
 • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

 

Μεσίστιες σημαίες και στην Αμαλιάδα

Στην Αμαλιάδα και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολυλειτουργικού χώρου, σήμερα, 22 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00΄, συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, με την θλιβερή αναγγελία της εκδημίας του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, κυρού Γερμανού.

Κατόπιν ομόφωνα αποφασίστηκε

 • Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τους οικείους του κοιμηθέντος
 • Να παραστούν τα μέλη του στην εξόδιο ακολουθία
 • Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις υπηρεσίες του Δήμου και των ΝΠΔΔ στις 22 και 23 Φεβρουαρίου
 • Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του δήμου και των ΝΠΔΔ από τις 12 το μεσημέρι την 23η Φεβρουαρίου ημέρα της εξοδίου ακολουθίας
 • Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο και στην ιστοσελίδα του δήμου

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, αναφέρει:

Με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε τον πνευματικό μας Πατέρα, τον φωτισμένο Ποιμένα μας, τον άξιο Ιεράρχη, τον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας και Ωλένης κυρό Γερμανό, που τίμησε τον τόπο μας με το έργο του.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την μεγάλη απώλεια που βιώνουν οι Ηλείοι. Υπήρξε κορυφαίος ιεράρχης, με τεράστιο λειτουργικό, κηρυκτικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε σημείο αναφοράς ανθρωπιάς, τιμιότητας, συμπονετικότητας, απλότητας. Ένας πιστός υπηρέτης του Θεού και του Ευαγγελίου. Ένας Έλληνας πατριώτης, που κοσμούσε την Εκκλησία της Ελλάδας, την Ιεραρχία, την Ορθοδοξία.

Επί σαράντα και πλέον έτη διήνυσε μία σπουδαία διαδρομή, δεν δίστασε να δώσει μεγάλους αγώνες για τα μεγάλα θέματα του τόπου και αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του ως χαρισματικός, μαχητής και ανιδιοτελής Ποιμενάρχης, με μεγάλο ανθρωπιστικό έργο, με άπειρες ευεργεσίες προς τον κλήρο και το λαό της Ηλείας.

Προοδευτικός και καινοτόμος, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Ανοιχτός στη συνεργασία με τον Δήμο μας, τίμησε την καταγωγή του και εμένα προσωπικά με την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και από κοινού συνεργαστήκαμε άψογα για την επίλυση σοβαρών κοινωνικών και τοπικών προβλημάτων και ήταν πάντα αρωγός στο έργο του δήμου.

Τα έτη της διακονίας του ήταν έτη δημιουργίας και προσφοράς και υποκλινόμαστε ευλαβικά στο σεπτό του σκήνωμα, ευχόμενοι ο Θεός να τον κατατάξει μεταξύ των Αγίων και των Δικαίων.

 

Δήμαρχος Αρχαίος Ολυμπίας για τον μακαριστό πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κυρό Γερμανό: «Αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη»

Αναφερόμενος στην κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος κάνει ιδιαίτερη μνεία στο «τεράστιο, σημαντικό και ποιοτικό έργο» του εκλιπόντος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει, ηθικά και υλικά, στη μεγάλη πυρκαγιά του 2021.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου:

«Μια εξέχουσα μορφή της Εκκλησίας της Ελλάδας, μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα, ένας φωτισμένος Ιεράρχης, πέρασε στην αιωνιότητα. Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός, ο άξιος ποιμενάρχης, ο ταπεινός κληρικός, ο χαρισματικός κήρυκας της αγάπης, πέρασε «εν χώρα ζώντων».

Η Ηλεία πενθεί. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, πολλαπλώς ευεργετημένος από τη διακονία του και το ποιμαντικό του έργο, κλίνει ευλαβικά το γόνυ στο σεπτό σκήνωμά του. Ο Μητροπολίτης κυρός Γερμανός ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να μας συμπαρασταθεί και να μας βοηθήσει, ηθικά και υλικά, στη μεγάλη πυρκαγιά του 2021.

Στην περίοδο της Αρχιερατικής του διακονίας ο Μητροπολίτης κυρός Γερμανός προσέφερε τεράστιο, σημαντικό και ποιοτικό έργο, μέσα από την απρόσκοπτη λειτουργία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, στα οποία βρίσκουν στέγη και θαλπωρή όλων των κατηγοριών αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Ο οραματιστής αυτός Ιεράρχης αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη που θα ακτινοβολεί για πολλά χρόνια στον τόπο μας. Ας είναι αιώνια η μνήμη του.»

 

Δήμαρχος Πηνειού: «Aποχαιρετούμε τον πνευματικό μας πατέρα»

Για μια «εξέχουσα προσωπικότητα», έναν «διάπυρο μαχητή της Ορθοδοξίας» και ένα «πρότυπο εκκλησιαστικού ανδρός» κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος σε δήλωση του αναφερόμενος στην κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου:

«Με βαθιά οδύνη και άφατη θλίψη αποχαιρετούμε τον πνευματικό μας πατέρα, τον  άξιο Ιεράρχη, τον φωτισμένο Ποιμένα, τον αοίδιμο Μητροπολίτη πρώην Ηλείας και Ωλένης κυρό Γερμανό, ο οποίος τίμησε με την πολιτεία του, την Αρχιερωσύνη διακονώντας την Ιερά Μητρόπολη πλέον των 60 ετών.

Η ευλογία του, τα σπάνια και πλούσια χαρίσματά του, η ανόθευτη αγάπη του,  η αδιαμφισβήτητη παιδεία του και ο γνήσιος πατριωτισμός του, έδιναν καθημερινά ελπίδα σε μια εποχή αξιακής ύφεσης και πολλαπλών δυσκολιών.

Ὁ Δεσπότης της καρδιάς μας, αυτή η εξέχουσα προσωπικότητα,  υπήρξε τιμιώτατο  μέ­λος της σεπτής Ι­ε­ραρ­χίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκροτημένος στο λόγο του με ξεκάθαρες θέσεις.
Διάπυρος μαχητής της Ορθοδοξίας,  εξέφραζε με παρρησία και θάρρος την γνώμη του για τα ζη­τή­ματα πού α­πα­σχο­λούν την Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και ευρύτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η πνευματικότητά του, το εκκλησιαστικό του ήθος, η πιστότητά του στην ευθύνη του αρχιερατικού του αξιώματος, η προσήνεια και η απροσποίητη ευγένειά του, μετέδιδαν αφειδώλευτα σε όλους τους Ηλείους τη χαρά και την πνευματική αναψυχή. Λιτός στα εγκόσμια, πλούσιος στα πνευματικά.

Με το πλούσιο και αξιόλογο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, με την άδολη και αυθεντική αγάπη του, αγκάλιαζε  και στήριζε καθημερινά τους πολίτες της Ηλείας σε πείσμα των δύσκολων καιρών. Προσιτός στην κοινωνία μας, με καθάρια ματιά γεμάτη αγάπη που τη χάριζε απλόχερα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου μας.

Συνοδοιπόρος στα προβλήματα και στις δυσκολίες της εποχής, ο ακάματος και αοίδιμος Ποιμενάρχης μας, στάθηκε δίπλα  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρξε αρωγός στην επίλυση  προβλημάτων της, επιδιώκοντας μέσα από την αγαστή συνεργασία, την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών, την ανάπτυξη του Δήμου Πηνειού καθώς και όλων των Δήμων του Νομού μας.

Ο σοφός Γέροντας διαισθανόμενος το τέλος της Θεάρεστης εγκόσμιας πορείας του, ευχήθηκε και προσευχήθηκε για την εκλογή ενός σεμνού, ικανού και εργατικού ποιμενάρχη στο τιμόνι της Ιεράς Μητροπόλεως. Έτσι η ευλογημένη Ηλεία δεν ορφάνεψε πνευματικά.Ο αοίδιμος Ιεράρχης στον επίγειο βίο του, είχε καταφέρει να συνιστά πρότυπο εκκλησιαστικού ανδρός και τούτο σήμερα συνεχίζει να είναι κανόνας και οδοδείκτης φωτεινός, από τον Άξιο διάδοχό του και πνευματικό του παιδί, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο.

Είχα την ευλογία να συνεργαστώ πολλά χρόνια μαζί του και ως μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ως Δήμαρχος Πηνειού  αλλά και από όλες τις θέσεις που με λαϊκή εντολή υπηρέτησα. Είμαι ευτυχής που με τίμησε με την συμπόρευσή του και κόσμησε την κοινωνία μας με το παράδειγμά του και τη στάση ζωής του. Ευχόμαστε η λαμπρή εκκλησιαστική παρακαταθήκη του να τον παρουσιάσει ακέραιο στο θρόνο του Θεού και τον παρακαλούμε από εκεί να πρεσβεύει υπέρ ημών. Αιωνία του η μνήμη!»

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τον μακαριστό πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κυρό Γερμανό

Θλίψη και συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού εκφράζει και ο πρώην Επίτροπος στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός φωτισμένου ιεράρχη, με σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, με τεράστια προσφορά στον συνάνθρωπο και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ηλεία. Υποδειγματικός Ποιμενάρχης στήριξε την τοπική κοινωνία και ήταν πάντα παρών στα προβλήματα του τόπου. Σήμερα τον αποχαιρετούμε με λύπη, υπερηφάνεια, σεβασμό, αναγνώριση και τιμή. Θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του.

 

Διαβάστε επίσης:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός (ΦΩΤΟ/VIDEO)

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου η Εξόδιος Ακολουθία του πρώην Ηλείας Γερμανού

Ηλείας Γερμανός: 41 χρόνια έργο – παρακαταθήκη σε Εκκλησία και Ελληνικό λαό

Μητρόπολη Ηλείας: “Στο Επουράνιο Θυσιαστήριο ο Πνευματικός μας Πατέρας” – Σε λαϊκό προσκύνημα από το μεσημέρι το σκήνωμα του μακαριστού Γερμανού

Μεσίστιες οι σημαίες στην Αμαλιάδα – Ψήφισμα από τον Δήμος Ήλιδας για τον μακαριστό πρώην Ηλείας Γερμανό

Μητρόπολη Ηλείας: “Στο Επουράνιο Θυσιαστήριο ο Πνευματικός μας Πατέρας” – Σε λαϊκό προσκύνημα από το μεσημέρι το σκήνωμα του μακαριστού Γερμανού

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων