14/01/2020 14/01/2020 Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020, το απόγευμα στην«Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η καθιερωμένη συνάντηση της Ειδικής Σχολής πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου ο Θεολόγος – Εκπαιδευτικόςπ. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Επιστήμη και Πίστη:σύγκρουση...
14 Ιανουαρίου, 2020 - 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2020 - 12:43

«Επιστήμη και Πίστη: σύγκρουση ή συμπόρευση;»

Διαδώστε:
«Επιστήμη και Πίστη: σύγκρουση ή συμπόρευση;»

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020, το απόγευμα στην«Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, η καθιερωμένη συνάντηση της Ειδικής Σχολής πνευματικού καταρτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου με τον γενικό τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού».
Προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου ο Θεολόγος – Εκπαιδευτικόςπ. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, Πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Επιστήμη και Πίστη:σύγκρουση η συμπόρευση;»

Ο π. Ευάγγελος Μαρκαντώνηςαντλώντας την επιχειρηματολογία του από διακεκριμένουςεπιστήμονες και ερευνητές προσπάθησε να προσεγγίσει την Επιστήμη και την Πίστη με μια διαφορετική οπτική. Πιο συγκεκριμένα, ο π. Ευάγγελοςκατέδειξεότι η Επιστήμη ερευνά τα μυστήρια της δημιουργίας και ασχολείται με το επιστητό,ενώ η Θρησκεία ασχολείται με το μυστήριο του Δημιουργού και το υπέρ αισθητό.Είναι δυο κύκλοι εφαπτόμενοι ή και τεμνόμενοι,αλλά όχι ταυτιζόμενοι ή συγκρουόμενοι.Επομένως,η σχέση Πίστης και Επιστήμης δεν μπορεί να είναι αντιθετική ή εχθρική αλλά πάντοτε διαλεκτική, καθώς έχουν κοινή αφετηρία την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου και στοχεύουν στην κατάκτηση της αλήθειας και στην εξασφάλιση της ευτυχίας του. Κρίνονται όμως μαζί ή χωριστά,από το κατά πόσον οδηγούν τον άνθρωπο στον εξανθρωπισμό ή στον ευτελισμό του. Πίστη και Επιστήμη, κατέληξε ο π. Ευάγγελος, είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες και απαραίτητες σεόλους τους ανθρώπους.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Μαρκαντώνη για την εμπεριστατωμένη ομιλία του και σημείωσε με έμφαση ότι η Επιστήμη είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Εμείς οι Χριστιανοί στην Εκκλησία μιλάμε για ιστορικά γεγονότα,αλλά και για «πιστευόμενα»,τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της καρδιάς του κάθε ανθρώπου,που με πίστη προσεγγίζει την αλήθεια, που είναι ο Χριστός.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων