21/10/2019 21/10/2019 Στο πανηγυρίζον Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γερασίμου Λουτρακίου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να τελέσει τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή της μνήμης του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά, του εκ Τρικάλων Κορινθίας καταγόμενου. Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Γερασίμου αλλά και...
21 Οκτωβρίου, 2019 - 15:40

Η εορτή του Αγίου Γερασίμου του εκ Τρικάλων Κορινθίας

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Γερασίμου του εκ Τρικάλων Κορινθίας

Στο πανηγυρίζον Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γερασίμου Λουτρακίου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να τελέσει τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό επί τη εορτή της μνήμης του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά, του εκ Τρικάλων Κορινθίας καταγόμενου.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Γερασίμου αλλά και σε όλους τους σταθμούς της ζωής του δίδοντας έτσι στους πιστούς, που κατέκλυσαν το Ι. Ησυχαστήριο, ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση, καθώς ο Άγιος εγκατέλειψε κάθε τι εφήμερο και επίγειο προκειμένου να κατακτήσει τα επουράνια και σήμερα να πρεσβεύει για ολόκληρο τον κόσμο. Ολοκληρώνοντας το κήρυγμα του ευχήθηκε στους πιστούς και στην Ι. Αδελφότητα ο Άγιος Γεράσιμος να εμπνέει την ζωή και τις καρδιές τους.

Την επομένη Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Αιδεσ. π. Ελευθέριο Χαβάτζα, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία, όπου και ομίλησε στο εκκλησίασμα αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, τονίζοντας την διαφορά του ευγνώμονος και του αγνώμονος ανθρώπου. Ο Θεός προ γνωρίζει την ψυχή του ευγνώμονος ανθρώπου και σπεύδει να τείνει χείρα βοηθείας, ώστε να τον καλέσει σε σωτηρία και δόξα όχι μόνο στην παρούσα ζωή αλλά και στην μέλλουσα, χωρίς να αποκλείει τους άλλους ανθρώπους, αφού η θέλησή Του είναι «ἵνα πάντες σωθῶσι», γι᾿ αυτό δίδει χείρα βοηθείας σε όλους τους ανθρώπους, αρκεί αυτοί να έχουν την προθυμία και την θέληση να σωθούν. Ο Θεός προέγνωσε τον Πρόδρομο εκ κοιλίας μητρός αυτού και εκάλεσε αυτόν εις σωτηρία και δόξα αιώνιο. Εκάλεσε τα πλήθη των μαρτύρων, των ασκητών και Οσίων μεταξύ των οποίον και τον Όσιο Γεράσιμο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, απαρνήθηκε τον κόσμο για ν᾿ ακολουθήσει το θέλημα του Θεού.

Ξεκίνησε από την Κορινθία για να καταλήξει στην Κεφαλλονιά, όπου έρριψε άγκυρα βεβαίας ελπίδος και έδεσε τα πρυμνήσια σχοινιά του βιωτικού του πλοίου, ως έμπειρος πλοίαρχος, διαπλέων την τρικυμιώδη θάλασσα του βίου, παραδίδων αυτήν εις αιώνιο προσκύνημα των πιστών.

Έζησε ο Όσιος ως μόνος υπάρχων με μόνον τον Θεόν συζητών. Εις την γη κατοικούσε πλην ο νους ήταν προσηλωμένος στον ουρανό, άνθρωπος προς την φύση, αλλ᾿ άγγελος προς την σωφροσύνη. Έτσι έζησε και έτυχε του βραβείου της νίκης εν ουρανό και ιδιαίτερης χάριτος και δυνάμεως να απελαύνει τα πονηρά πνεύματα, όπως ο Ιησούς Χριστός εξεδίωξε αυτά, σύμφονα με την διήγηση του αναγνωσθέντος Ευαγγελικού αναγνώσματος.

Ο Θεοφιλέστατος, ολοκλήρωσε το κήρυγμά του ευχόμενος όπως ο Κύριος να μας αξιώνει να είμαστε ευγνώμονες για τις πλούσιες δωρεές Του. Ακολούθησε λιτάνευση της Ι. Εικόνος στον περίβολο της Ι. Μονής και το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Την ίδια ημέρα και στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε παρουσία της ηγεσίας της Αστυνομικής Διευθύνσεως Κορίνθου και των λοιπών Αρχών της πόλεως μας, την επίσημη Δοξολογία επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων