20/10/2021 20/10/2021 Στις 21 Οκτωβρίου η Λένα Πλάτωνος, γιορτάζει τα εβδομηκοστά γενέθλιά της. Η ξεχωριστή μουσικός, πιανίστα και συνθέτρια έχει καταγράψει μια μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία στην ελληνική μουσική, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη και ανανέωση του ελληνικού τραγουδιού, με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής μουσικής. Πρώτος σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία ήταν η συνεργασία της συνθέτριας με το Τρίτο...
20 Οκτωβρίου, 2021 - 19:29
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2021 - 19:39

1987: Μία ξεχωριστή μουσικός, πιανίστα και συνθέτρια

Διαδώστε:
1987: Μία ξεχωριστή μουσικός, πιανίστα και συνθέτρια

Στις 21 Οκτωβρίου η Λένα Πλάτωνος, γιορτάζει τα εβδομηκοστά γενέθλιά της.

Η ξεχωριστή μουσικός, πιανίστα και συνθέτρια έχει καταγράψει μια μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία στην ελληνική μουσική, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη και ανανέωση του ελληνικού τραγουδιού, με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής μουσικής. Πρώτος σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία ήταν η συνεργασία της συνθέτριας με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τα τραγούδια για την εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη» (με πιο γνωστά τα τραγούδια «Ρόζα-Ροζαλία» και «Ο χορός των μπιζελιών»). Ακολούθησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος «Σαμποτάζ» (1981), ο οποίος έφερε μια τομή στα μουσικά πράγματα, και στη συνέχεια η κυκλοφορία δεκατριών μελοποιημένων ποιημάτων του Καρυωτάκη (1982). Ακολουθούν οι δίσκοι «Μάσκες Ηλίου» (1984), «Γκάλοπ» (1985), «Λεπιδόπτερα» (1986) που αποτελούν σημείο αναφοράς για την ελληνική ηλεκτρονική μουσική.

Με την αφορμή των γενεθλίων της συνθέτριας, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. θυμάται την μουσική εκπομπή «Πρόβα» του 1987, στην οποία η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου είχε φιλοξενήσει την Λένα Πλάτωνος, μαζί με την Έλλη Πασπαλά- στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στην ελληνική τηλεόραση-και τη Δήμητρα Γαλάνη. Στο απόσπασμα της εκπομπής η Λένα Πλάτωνος ερμηνεύει σε διασκευή, μαζί με την Έλλη Πασπαλά, το τραγούδι «Όνειρο απατηλό» του Απόστολου Καλδάρα (στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου).

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή ΕΔΩ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων