16/03/2021 16/03/2021 Μπορεί τα μουσεία να παραμένουν κλειστά και οι περιορισμοί στα σημαντικά μνημεία να απαγορεύουν τις επισκέψεις, ωστόσο το Μουσείο της Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα για μια διαδικτυακή επίσκεψη. “Ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ προσφέρει στον διαδικτυακό επισκέπτη του Μουσείου Ακρόπολης μια μοναδική εμπειρία. Την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους και τη δυνατότητα να...
16 Μαρτίου, 2021 - 10:02
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2021 - 8:45

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Διαδώστε:
Εικονική περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μπορεί τα μουσεία να παραμένουν κλειστά και οι περιορισμοί στα σημαντικά μνημεία να απαγορεύουν τις επισκέψεις, ωστόσο το Μουσείο της Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα για μια διαδικτυακή επίσκεψη.

“Ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ προσφέρει στον διαδικτυακό επισκέπτη του Μουσείου Ακρόπολης μια μοναδική εμπειρία. Την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα στους εκθεσιακούς του χώρους και τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξει” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Περιηγηθείτε διαδικτυακά στο Μουσείο της Ακρόπολης πατώντας εδώ.

Το Μουσείο Ακρόπολης μπαίνει δυναμικά στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας με το κοινό του. Το πλήθος των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν με το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» αναδεικνύει τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους μουσειακούς του χώρους και δημιουργεί έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, ο καινούριος διαδικτυακός του τόπος αποτυπώνει με σύγχρονο τρόπο τη λειτουργία και τις δράσεις του, παρέχει πολυδιάστατη ενημέρωση και ψυχαγωγία, καθιστά το σύνολο των συλλογών του ανοιχτό και προσβάσιμο στην παγκόσμια κοινότητα και διαμορφώνει ένα ελκυστικό περιβάλλον, σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» εντάχθηκε στο Π.Ε.Π «Αττική 2014-2020» με ΚΩΔ. ΟΠΣ: 5010606 και προϋπολογισμό 1.330.240,63 € πλέον ΦΠΑ 24%.

Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές, το πολυσύνθετο και πολυδιάστατο αυτό έργο έφερε σε πέρας τους παρακάτω στόχους:

Τη λειτουργία ενός αλληλεπιδραστικού χώρου ψηφιακών εκθεμάτων στο Μουσείο με την εκπόνηση ψηφιακών, ανοιχτών και επαναχρησιμοποιούμενων παραγωγών πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και τουριστικού περιεχομένου.

Τη δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα επικοινωνίας του Μουσείου με το κοινό του, παρέχει ισότιμη, ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις συλλογές και τα εκθέματα, στη γνώση και την πληροφορία.

Την προβολή των πολλαπλών διαστάσεων των εκθεμάτων που συνθέτουν τις συλλογές του Μουσείου με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της πολυμεσικής τεχνολογίας.

Την πολλαπλή αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού για την ενίσχυση της ψυχαγωγίας και της βιωματικής εμπειρίας του φυσικού και διαδικτυακού επισκέπτη.

Τη μακρόχρονη ψηφιακή διατήρηση του πολιτιστικού αγαθού μέσω της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης του αρχαιολογικού υλικού που αφορά στα ευρήματα της Ακρόπολης, των Κλιτύων της και της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάννη.

Τη διαθεσιμότητα, προσβασιμότητα και εύκολη διαχείριση του υλικού για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της εμπειρίας του επισκέπτη.

Την προμήθεια και εγκατάσταση στους χώρους του Μουσείου του κατάλληλου εξοπλισμού για την υποστήριξη του ψηφιακού έργου.

ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ
Στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου (MuseumPlus) μεταπτώθηκαν 27.755 ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με 10.557 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων το σύνολο αυτών που παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς του χώρους. Το Σύστημα, που εμπλουτίζεται καθημερινά με νέες καταχωρήσεις, αποτελεί τον κορμό της διαχείρισης των συλλογών και τη βάση για την οργάνωση εκθέσεων, την παραγωγή διαδραστικού υλικού, παιχνιδιών και εκδόσεων. Παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα εξαγωγής δεδομένων στον ιστοχώρο του Μουσείου, παρέχοντας στο κοινό ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικό και ερευνητικό υλικό.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Η σάρωση μεγάλου μέρους του αρχειακού υλικού των συλλογών του Μουσείου εμπλούτισε σημαντικά το ψηφιακό του αποθετήριο και διασφάλισε τη μακροχρόνια διατήρηση και την αποτελεσματική διαχείριση του πολύτιμου αυτού υλικού. Συγκεκριμένα ψηφιοποιήθηκαν 496 χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες, 18.410 δελτία καταγραφής και 7.500 δελτία συντήρησης κινητών ευρημάτων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων