17/09/2020 17/09/2020 Η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη τράπεζα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, πρωτοστατεί στον εθνικό εορτασμό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Σε σύντομη τελετή στην Εθνική Τράπεζα στο Μέγαρο Μελά, σηματοδοτήθηκε η έναρξη του εορτασμού της εθνικής επετείου με την παράδοση από την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα...
17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 11:34
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2020 - 11:37

ΕTE: Το συλλεκτικό μετάλλιο “Προπομπός”

Διαδώστε:
ΕTE: Το συλλεκτικό μετάλλιο “Προπομπός”

Η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη τράπεζα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, πρωτοστατεί στον εθνικό εορτασμό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Σε σύντομη τελετή στην Εθνική Τράπεζα στο Μέγαρο Μελά, σηματοδοτήθηκε η έναρξη του εορτασμού της εθνικής επετείου με την παράδοση από την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, του πρώτου επίσημου αναμνηστικού μεταλλίου «Προπομπός» στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά. Η Εθνική Τράπεζα, υποστηρίζοντας το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έχει αναλάβει τη διάθεσή του συλλεκτικού μεταλλίου σε κάθε Έλληνα ή φιλέλληνα, μέσα από το δίκτυο καταστημάτων και την ιστοσελίδα της.

Σε σχετική του δήλωση, ο Παύλος Μυλωνάς, επεσήμανε: «Η επέτειος για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας μας είναι μια σημαντική χρονική στιγμή για ένα έθνος. Μια ευκαιρία να τιμήσουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας και να σκεφτούμε το μέλλον που θέλουμε να έχουμε και ποιες ενέργειες -και θυσίες- πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε, όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό τον εορτασμό, ο οποίος είναι συγχρόνως και μία ενδοσκόπηση. Όλοι εμείς στην Εθνική Τράπεζα θέλουμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή σε αυτή την ιστορική γιορτή.

Με την παραλαβή του επίσημου αναμνηστικού συλλεκτικού μεταλλίου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, αναλαμβάνουμε την αποκλειστική του διάθεση μέσω του δικτύου καταστημάτων μας, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της Εθνικής και δεσμευόμαστε να μάθει το ευρύ κοινό την ύπαρξη και την αξία αυτής της προσπάθειας και να τη στηρίξει -να συμμετάσχει με το να το αποκτήσει. Ο εορτασμός της ανεξαρτησίας μας θα αποτελέσει προπομπό για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Για μια Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε και θέλουμε να έχουμε».

Το συλλεκτικό μετάλλιο «ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ» ανοίγει την αυλαία του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», για την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Στον «ΠΡΟΠΟΜΠΟ» απεικονίζεται το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, «Αναγεννηθείσα Ελλάδα». Ο πίνακας είναι ζωγραφισμένος σε χαρτόνι και χρονολογείται από το 1911. Είναι βασισμένος σε παλιότερη λιθογραφία (περ. 1840) και απεικονίζει μια Ελλάδα «αρχαία», αλλά και «χριστιανή», με μακρύ, κόκκινο χιτώνα να στέκει ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα. Την Ελλάδα υποβαστάζουν ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής.

Eίναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα κατασκευάζεται συλλεκτικό μετάλλιο με την συγκεκριμένη τεχνική. Πρόκειται για κέρμα αποτελούμενο από 3 μέρη τα οποία συνδέονται με πολυμερικό δακτύλιο σε μπλε χρώμα. Στην μία όψη απεικονίζεται ο πίνακας του Θεόφιλου που περιγράφεται παραπάνω. Στη δεύτερη όψη, απεικονίζεται το σήμα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», ο τίτλος των εορτασμών «200 Χρόνια Μετά την Επανάσταση» καθώς και το σήμα του Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ). Τέλος, στην περιφέρεια είναι χαραγμένες οι δύο χρονολογίες, 1821 – 2021, οι οποίες συνδέονται με κλαριά δάφνης. Ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ έχει τοποθετηθεί σε ειδικά σχεδιασμένη πολυτελή θήκη «blister» με τυπωμένες λεπτομέρειες που περιγράφουν τους συμβολισμούς των αποτυπώσεων. Χρυσός χορηγός του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Αποκλειστικός διαθέτης του ΠΡΟΠΟΜΠΟΥ είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με ιδιαίτερη συμβολική αξία, εφόσον αποτελεί την πρώτη τράπεζα του Ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1841), με πρώτο Διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων