21/03/2019 21/03/2019 Ο οικισμός του Δρυμού Βόνιτσας βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα με τις σημαντικές αρχαίες πόλεις της Ακαρνανίας Ανακτόριο και Θύρρειο. Στη θέση αυτή παλαιότερα είχαν εντοπιστεί τρεις βασιλικές και τμήμα κτηρίου με αρκετά δωμάτια. Στη βόρεια πλευρά του δρόμου Βόνιτσας-Αμφιλοχίας αποκαλύφθηκαν τα λείψανα ενός μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος με λουτρά και στη νότια πλευρά του ίδιου δρόμου μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με...
21 Μαρτίου, 2019 - 11:40

Νέα στοιχεία για τον παλαιοχριστιανικό οικισμό στον Δρυμό Βόνιτσας

Διαδώστε:
Νέα στοιχεία για τον παλαιοχριστιανικό οικισμό στον Δρυμό Βόνιτσας
Ο οικισμός του Δρυμού Βόνιτσας βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα με τις σημαντικές αρχαίες πόλεις της Ακαρνανίας Ανακτόριο και Θύρρειο. Στη θέση αυτή παλαιότερα είχαν εντοπιστεί τρεις βασιλικές και τμήμα κτηρίου με αρκετά δωμάτια.
Στη βόρεια πλευρά του δρόμου Βόνιτσας-Αμφιλοχίας αποκαλύφθηκαν τα λείψανα ενός μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος με λουτρά και στη νότια πλευρά του ίδιου δρόμου μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με βαπτιστήριο και πολλά προσκτίσματα. Η εξαιρετική σημασία της βασιλικής έγκειται στο ότι σώζει το ψηφιδωτό της δάπεδο.
Η ύπαρξη τουλάχιστον τριών βασιλικών στον Δρυμό, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη μεγάλων δημόσιων κτιρίων στον βόρειο τομέα των ανασκαφών, αντανακλούν τον πλούτο, το μέγεθος και τη νευραλγικότητα του οικισμού, καθώς και την εξέχουσα θέση του συγκεκριμένου χώρου στην εκκλησιαστική γεωγραφία της εποχής, ιδιαίτερα μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Η σημασία αυτού του οικισμού πρέπει να αξιολογηθεί και να καταδειχθεί σε σχέση με την διαχρονική οικιστική ανάπτυξη της γειτονικής Νικόπολης, η οποία μετρούσε ήδη σχεδόν πέντε αιώνες ύπαρξης και σίγουρα είχε δημιουργήσει ένα εκτεταμένο πολεοδομικό ιστό αλλά και πολλούς πολυάνθρωπους οικισμούς δορυφόρους με ξεχωριστή οντότητα, οι οποίοι εντάσσονταν ωστόσο στον ζωτικό της χώρο.
Πηγή: ΑΜΘ
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων