30/12/2023 30/12/2023 Το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα παραμένει στο στόχαστρο έδειξαν, για ακόμη μια χρονιά, οι αριθμοί του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσα από την Ετήσια Έκθεση με Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα για το έτος 2022. Συνολικά σημειώθηκαν 577 περιστατικά εκ των οποίων, τα 564, αφορούσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία,...
30 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 30/12/2023 - 10:24

Ραγδαία αύξηση εγκληματικών ενεργειών εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα για το 2022 – Καταγγέλθηκαν 564 περιστατικά

Διαδώστε:
Ραγδαία αύξηση εγκληματικών ενεργειών εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα για το 2022 – Καταγγέλθηκαν 564 περιστατικά

Το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα παραμένει στο στόχαστρο έδειξαν, για ακόμη μια χρονιά, οι αριθμοί του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσα από την Ετήσια Έκθεση με Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα για το έτος 2022. Συνολικά σημειώθηκαν 577 περιστατικά εκ των οποίων, τα 564, αφορούσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία, ποσοστό που ανέρχεται στο 97,7 %.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η στατιστική αναφορά γίνεται στην «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2022 την οποία δημοσιοποίησε το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Πιερρακάκης: Η Έκθεση προσφέρει ασφαλή στοιχεία

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιρρακάκης, σημειώνει ότι “Η Ετήσια Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσφέρει ασφαλή, αξιόπιστα και έγκυρα στοιχεία για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Συγχρόνως περιέχει τις αναγκαίες πληροφορίες για το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περί θρησκευμάτων στην Ελλάδα. Η Έκθεση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται δημόσιο κτήμα και μια πηγή αναφοράς εντός και εκτός Ελλάδας”.

Ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει επίσης στον πρόλογο της Έκθεσης ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι “η ενσωμάτωση της ψηφιοποίησης στην πολιτική θρησκευμάτων. Αυτή τη νέα προσέγγιση φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε με σταθερά βήματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ως ψηφιακή διάσταση δεν ορίζεται μόνο η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και η διαχείριση των πληροφοριών στον ψηφιακό κόσμο, ώστε μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων να συμπεριληφθεί και η κατά το δυνατόν ανάσχεση της παραπληροφόρησης και της ψευδούς πληροφόρησης για θέματα θρησκευτικής πολιτικής στην Ελλάδα”.

“Η Ελλάδα διαθέτει μια εντυπωσιακή θρησκευτική ποικιλομορφία, ενώ συγχρόνως έχει μοναδική θέση στον χριστιανισμό λόγω της σχέσης της με την Ορθοδοξία. Αυτά τα δύο δεδομένα δεν λειτουργούν αντιθετικά μεταξύ τους αλλά συμπληρωματικά, διότι εδράζονται στην αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας όλων την οποία εγγυάται η Πολιτεία”, καταλήγει.

Ραγδαία αύξηση περιστατικών

Το ανησυχητικό γεγονός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης, είναι ότι υπήρξε ραγδαία αύξηση των περιστατικών σε σύγκριση με το 2021, καθώς από τις 378 καταγεγραμμένες επιθέσεις που είχαν σημειωθεί πριν δύο χρόνια, το 2022 ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε 199 περισσότερες επιθέσεις, αγγίζοντας τα επίπεδα του 2018 όταν είχαν καταγραφεί συνολικά 589 επιθέσεις σε χώρους λατρείας στην Ελλάδα.

Το 2022 συμπληρώθηκαν οκτώ έτη από την πρώτη έκδοση της Έκθεσης για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλαντζής, στο εισαγωγικό του σημείωμα παραθέτει έναν πίνακα με τον αριθμό των περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας και κατανομή τους ανά θρησκευτική κοινότητα (για τα έτη 2015 – 2022), στον οποίο απεικονίζεται και η ραγδαία αύξηση που καταγράφθηκε το έτος 2022.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων 

“Η Ελλάδα με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό συνεχίζει την προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου, φιλελεύθερου και πρωτοπόρου νομοθετικού πλαισίου για τα θρησκεύματα, στον πυρήνα του οποίου τίθεται ο σεβασμός του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας χωρίς όμως να αγνοούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 13 του Συντάγματος: «H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται. […] Kανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Kράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους»”, καταλήγει στο εισαγωγικό σημείωμα της Έκθεσης ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλαντζής.

Ο Γενικός Γραμματέας  Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής

Εξιχνιάστηκε το 41% των υποθέσεων

Στην Έκθεση συμπεριλαμβάνονται μόνο περιστατικά τα οποία έχουν καταγγελθεί. Από αυτά αλλά εξιχνιάστηκαν, άλλα ερευνώνται και άλλα τέθηκαν στο αρχείο.  Τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και πρόκληση φωτιάς, πάσης φύσεως βεβηλώσεις, ληστείες με απειλή ή άσκηση βίας, νεκροσυλίες, τυμβωρυχίες, βανδαλισμοί, καθώς και γενικότερες εκδηλώσεις θρησκευτικής μισαλλοδοξίας κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνθέτουν το μωσαϊκό των εγκληματικών ενεργειών.

Σύμφωνα με τον στατιστικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων τα 239 (41%) των περιστατικών εξιχνιάστηκαν ενώ τα 338 (59%) καταγράφονται ως περιστατικά με άγνωστο δράστη.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων

564 επιθέσεις εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Πεντακόσια εξήντα τέσσερα (564) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις), από τα συνολικά 577 που καταγράφηκαν για το 2022, αφορούσαν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οκτώ (8) περιστατικά αφορούσαν τον Μουσουλμανισμό, δύο (2) τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και από ένα περιστατικό καταγράφθηκε για τον Ιουδαϊσμό (1) και τους Γ.Ο.Χ. /Παλαιοημερολογίτες (1). Αναφέρθηκε, επίσης, 1 περιστατικό εις βάρος του Στρατιωτικού Ινδικού Κοιμητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Για τους σκοπούς της Έκθεσης, στους χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Ορθόδοξης Εκκλησίας συγκαταλέγονται οι κάθε είδους Ιεροί Ναοί, οι Ιερές Μονές, τα μνημεία θρησκευτικού χαρακτήρα όπως π.χ. ο Ιερός Βράχος του Αρείου Πάγου, απ’ όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στους Αθηναίους, τα παρόδια εικονοστάσια), τα Εκκλησιαστικά Σχολεία και τα Κοιμητήρια.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων 

Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στο λεκανοπέδιο Αττικής:

Πηγή: Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων 

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ την Έκθεση για το 2022

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων