20/05/2019 20/05/2019 Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ηγείται διεθνώς στον τομέα της μελέτης της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου, έχοντας επιστήμονες σε σειρά επιστημονικών κλάδων, από την ιστορία και την αρχαιολογία έως τη γλωσσολογία και τη θεολογία. Η συσσώρευση βυζαντινών μελετητών στο πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαία: η βιβλιοθήκη Bodleian Library και το Ashmolean Museum διαθέτουν πραγματικούς θησαυρούς, ορισμένοι...
20 Μαΐου, 2019 - 21:02
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2019 - 21:04

Σημαντική δωρεά για τη στήριξη βυζαντινών σπουδών

Διαδώστε:
Σημαντική δωρεά για τη στήριξη βυζαντινών σπουδών

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ηγείται διεθνώς στον τομέα της μελέτης της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου, έχοντας επιστήμονες σε σειρά επιστημονικών κλάδων, από την ιστορία και την αρχαιολογία έως τη γλωσσολογία και τη θεολογία. Η συσσώρευση βυζαντινών μελετητών στο πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαία: η βιβλιοθήκη Bodleian Library και το Ashmolean Museum διαθέτουν πραγματικούς θησαυρούς, ορισμένοι από τους οποίους σχετίζονται με τη βυζαντινή αυτοκρατορία, ενώ η υψηλή κατάταξη του πανεπιστήμιου στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών εξασφαλίζει ένα εντυπωσιακό διεπιστημονικό περιβάλλον.

Ωστόσο, η επιρροή της βυζαντινής αυτοκρατορίας στη διαμόρφωση της Ευρώπης, της Ρωσίας και των ιστορικών σχέσεων μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αξία έχει η νέα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο διάσημο βρετανικό ΑΕΙ. Ειδικότερα, το ΙΣΝ θα υποστηρίξει με δωρεά ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ την έδρα Bywater and Sotheby of Byzantine and Modern Greek Language and Literature και την έδρα Byzantine Archaeology and Visual Culture και θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Κέντρου Late Antique and Byzantine Studies στην Οξφόρδη.

Επιπλέον, το ΙΣΝ θα προσφέρει υποστήριξη για την επέκταση και μετεξέλιξη του Κέντρου Late Antique and Byzantine Studies της Οξφόρδης σε ένα παγκόσμιο κέντρο αριστείας για τη μελέτη της ύστερης αρχαιότητας, της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου. Μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, η νέα δωρεά του ΙΣΝ θα ενισχύσει τη δυναμικότητα του Κέντρου, με την υποστήριξη, μεταξύ άλλων, τριών υποτροφιών για πτυχιούχους.

 

Ο καθηγητής Louise Richardson, αντιπρύτανης της Οξφόρδης, ανέφερε ότι «η γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος στο Κέντρο Late Antique and Byzantine Studies θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ στην Οξφόρδη, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ευγνώμονες στο Ιδρυμα για την υποστήριξή του, που θα εξασφαλίσει ότι το πεδίο μελέτης της ύστερης αρχαιότητας και του Βυζαντίου στο σύνολό της θα ακμάσει τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Peter Frankopan, διευθυντής του Oxford Centre for Byzantine Research, παρατήρησε ότι το γεγονός πως ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο επέλεξε να υποστηρίξει μία κοινότητα διακεκριμένων ακαδημαϊκών, νέων ερευνητών και φοιτητών, στέλνει ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τη σημασία των ανθρωπιστικών επιστημών και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε για την κατανόηση του παρελθόντος, σε μία εποχή που ο κόσμος διαρκώς αλλάζει».

«Η κατανόηση του σύγχρονου κόσμου προϋποθέτει τον εντοπισμό των κρίσιμων σημείων της Ιστορίας και τη σύνδεσή τους με το παρόν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος. Και τόνισε: «Η βυζαντινή αυτοκρατορία βρισκόταν στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής για περισσότερα από χίλια χρόνια.

Η κληρονομιά της εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο και επιρροή στις θρησκευτικές και πολιτισμικές πρακτικές στην Ευρώπη, στη Ρωσία, και όχι μόνο. Η δωρεά μας είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι η υποστήριξη του τομέα ανθρωπιστικών και βυζαντινών σπουδών έχει ατονήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια».

 

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων